Info Adventist

Sugestii de lectură – 7 argumente pentru a crede Biblia

Într-un haos al relativismului în care nimic nu mai este sigur și, evident, nimic nu este absolut, Biblia este victima preferată a acestei mentalități. O mai fi credibilă Biblia ?…

7 ARGUMENTE PENTRU A CREDE BIBLIA, de Erwin W. Lutzer, Editura Casa Cărții, Oradea, 2012…

Erwin W.Lutzer este pastor onorific al Bisericii Moody din Chicago, Statele Unite. Aici a slujit mai bine de 30 de ani. A studiat teologie și filozofie, având un Master în teologie. A început un doctorat în filozofie pe care, însă, nu l-a terminat. De-a lungul timpului a fost onorat cu două doctorate honoris causa. A scris un număr impresionant de cărți, dintre care peste 20 au fost premiate. În limba română au fost publicate aproximativ 10 titluri, toate bine primite de cititori. Cele mai cunoscute sunt: CUM SĂ-ȚI DEPĂȘEȘTI TRECUTUL; PRIMA TA CLIPĂ DUPĂ MOARTE și 7 ARGUMENTE PENTRU A CREDE BIBLIA. Este realizatorul a trei emisiuni de radio foarte gustate, care se difuzează pe tot teritoriul Statelor Unite și, prin internet, în întreaga lume.

„Predicția a fost senzațională și corectă. În 1890, biologul T.H.Huxley, prietenul lui Darwin, anticipa în scrierile ale vremea în care credința avea să fie separată de fapte, după care avea să continue veșnic triumfătoare. […] astăzi suntem martorii zilei lui Huxley. Din dezbaterile publice, din ziare și din lectura celor mai vândute cărți despre religie și filozofie aflăm, cu stupoare, că spiritualitatea din zilele noastre s-a separat de fapte. Un om poate să creadă orice, indiferent cât de contradictoriu sau absurd e ceea ce crede. Orice punct de vedere, atâta timp cât decurge din propriile trăiri, este unul valid, ca toate celelalte.” (p.9).

„Cei mai mulți dintre noi ne-am născut într-o cultură în care Biblia a fost cel puțin respectată, dacă nu crezută și trăită. Chiar și aceia care au nesocotit-o au recunoscut că nu le-a fost totuna dacă Biblia este sau nu Cuvântul lui Dumnezeu deoarece erau interesați de adevăr. Se credea, în general, că adevărul nu era ceva ce se forma în noi, ci ceva ce trebuia descoperit prin dezbateri și mărturii raționale. Azi, toate acestea sunt de domeniul trecutului. Cultura noastră postmodernă respinge conceptul de adevăr absolut și îmbrățișează experiența personală. Pe nimeni aproape nu mai interesează dacă o credință este sau nu adevărată; ceea ce interesează este dacă „înseamnă ceva pentru mine”. În felul acesta suntem asaltați de mulțimea de afirmații care se bat cap în cap și de milioanele de oameni care nu-și dau interesul să facă deosebire între adevărat și fals, între realitate și ficțiune.” (p.11).

Având în vedere această realitate de care foarte mulți oameni nici nu sunt conștienți, ținând cont de faptul că relativismul satisface nevoia egoistă a omului de comoditate morală, autorul a scris această carte cu dorința de a ajuta pe acei oameni care nu vor să se lase târâți de curent, ci vor să aibă un punct de sprijin, vor să se poată baza pe ceva care este absolut nu relativ, adică vor să știe dacă există argumente pentru a putea considera că ne putem încrede în Biblie. Trebuie menționat că, dincolo de erudiția teologică și de experiența pastorală, autorul este înzestrat și cu un har al exprimării care-l ajută să prezinte adevăruri profunde într-un limbaj accesibil oricui.

Spune autorul: „Cartea acesta este scrisă cu convingerea fermă că bătălia adevărată din zilele noastre nu se dă pe plan moral; nu proliferarea pornografiei, nici desacralizarea sistemului de învățământ și nici avortul nu sunt problemele reclamate în carte. Toate aceste nu sunt altceva decât simptome ale neadresării unei întrebări mai serioase: Ne-a lăsat Dumnezeu o revelație autentică prin care ne arată cum să ne împăcăm cu El? Să fie cumva adevărul lucrul acela pe care am dreptul să-l ticluiesc după bunul meu plac sau există un standard obiectiv al adevărului? Există convingeri religioase care se bazează efectiv pe fapte, credințe care reflectă, practic, modul în care au fost concepute lucrurile? Cu alte cuvinte, există adevăruri revelate care se întemeiază pe Dumnezeu?” (p.12)

Cartea prezintă șapte argumente în favoarea credinței că Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu, sursa adevărului etern și neschimbător. Cele șapte argumente sunt:
Un argument logic – Biblia afirmă că este Cuvântul lui Dumnezeu;
Un argument istoric – Istoria confirmă veridicitatea Bibliei;
Un motiv profetic – Profețiile Bibliei dovedesc veridicitatea ei;
Un argument cristologic – Cristos a afirmat autoritatea și adevărul Bibliei;
Un argument științific – Știința sprijină creația biblică;
Un argument al providenței – Oamenii lui Dumnezeu au admis canonul sub providența Lui;
Un argument personal – Biblia are puterea de a transforma vieți.

Poate că unii cititori obișnuiți cu Biblia nu văd necesitatea unui asemenea demers, dar dacă ascultă cu atenție sunetul „valurilor” curentelor de învățătură care lovesc nu doar la temelia societății ci și în inima creștinismului, își vor da seama cat de binevenită este această carte.

Cum ziceau odată ilegaliștii despre manifestele lor utopice, zic eu acum despre această carte: citește și dă mai departe…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *