Info Adventist

Sugestii de lectură – Creație sau evoluție – trebuie să alegem? de Denis Alexander

Editura Curtea Veche și-a format o colecție de Știință, Societate, Spiritualitate, coordonată de Basarab Nicolescu și Magda Savinschi, în care publică o mulțime de lucrări dedicate domeniilor enunțate, dar, lucru unic în peisajul editorial românesc, publică multe cărți consacrate relațiilor dintre știință și religie. Astăzi vă propun una dintre ele:

CREAȚIE SAU EVOLUȚIE – TREBUIE SĂ ALEGEM?, de Denis Alexander, Editura Curtea Veche, Colecția Știință, Societate, Spiritualitate, 2010…

Denis Alexander a studiat biochimie la Oxford şi are un doctorat în Neurochimie la Institutul de Psihiatrie. A lucrat 15 ani în diferite universități de renume mondial, înființând Unitatea Națională de Genetică Umană pe când era profesor la Universitatea Americană din Beirut, Liban. A lucrat la Laboratoarele Imperiale de Cercetare a Cancerului din Londra şi în multe alte domenii conexe.

Dar ceea ce-l face unic printre oamenii de știință este aplecarea sa spre studierea relațiilor dintre știință și religie. Actualmente este director al Faraday Institute for Science and Religion și membru al St. Edmond College la Universitatea Cambridge. Este, de asemenea, redactor șef al revistei Science & Christian Belifs și membru al comitetului Christians în Science.

Cărțile lui (a scris o mulțime…) se concentrează asupra relației dintre știință și credință, propunând un cadru general bine fundamentat și obiectiv pentru un dialog multidisciplinar ce exclude conflictul și discontinuitatea. Câteva dintre cărțile lui au apărut în românește la Editura Curtea Veche.

Iată ce scrie autorul despre motivația scrierii acestei cărți: „Am scris această carte mai ales pentru cei care cred, ca și mine, că Biblia este din scoarță în scoarță cuvântul inspirat al lui Dumnezeu. Desigur, pot înțelege că și alții ar dori să citească o carte care tratează un subiect atât de controversat, inclusiv cei credincioși, oricare ar fi credința lor, sau cei necredincioși. Sper că celor care se încadrează, eventual, în cea din urmă categorie li se va părea interesant să vadă cum abordează acest subiect un om de știință creștin practicant, dar nu mă scuz pentru faptul că scriu mai ales pentru cei care împărtășesc alături de mine credința creștină, căci deseori cei din interiorul acestei comunități formulează cele mai importante întrebări legate de creaționism și evoluționism. Prin urmare, în această carte nu încerc să apăr rolul Bibliei de cuvânt plin de autoritate a lui Dumnezeu, ci voi presupune pur și simplu că acesta este punctul de vedere al tuturor creștinilor. Dacă aceasta nu este și poziția voastră inițială, sper cel puțin ca această carte să vă ajute să vedeți că Biblia și știința pot conviețui foarte bine.” (p.7)

Ca și în cazul altor cărți pe care vi le prezint aici, și în acest caz avem situația fericită că erudiția omului de știință se împletește cu înzestrarea pentru comunicare a jurnalistului de calitate. Așadar, ni se propune o lectură plăcută, nu doar utilă.

Cartea începe cu un capitol consistent intitulat Ce înțelegem prin creație? În care autorul parcă ar ține un curs de teologie și hermeneutică. Apoi, capitol după capitol încearcă să definească termenii și conceptele în așa fel încât discuția să fie și coerentă și consistentă.

Cei care, asemenea mie, nu au o formație științifică realistă (în sensul științelor numite odată reale, adică opuse celor umane), vor dobândi o serie de informații la care nu au avut acces, dar care îi vor ajuta să privească credința și dintr-un alt unghi.

Cei care vin din lumea științelor reale și cărora teologia, artele sau interpretarea unui text nu le sunt prea cunoscute, au prilejul să privească și cealaltă față a monedei. Cu toții aven ceva de învățat.

Și, nu uitați, când citiți, nu înghițiți pe nemestecate. Riscați o indigestie filozofică…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *