Info Adventist

Sugestii de lectură – Ierusalim – Biografia unui oraș.

Multora dintre dumneavoastră le place să călătorească. În lista acestor călătorii, Ierusalimul este o țintă aproape obligatorie, dat fiind notorietatea orașului, afinitatea noastră iudeo-creștină și aura de mister pe care o poartă acest oraș. Așadar, vă propun să începeți această călătorie…

IERUSALIM-BIOGRAFIA UNUI ORAȘ, de Simon Sebag Montefiore, Editura Trei, 2012…

Simon Montefiore s-a născut la Londra. Descinde dintr-o linie de evrei sefarzi bogați care au fost diplomați și bancheri în întreaga Europă, fiind originari din Maroc și Italia… Montefiore a studiat la școli prestigioase din Anglia și are un doctorat în filosofie. A lucrat ca bancher, ca jurnalist specializat în afaceri externe, a fost corespondent de război, acoperind în corespondențele sale conflictele din perioada destrămării Uniunii Sovietice… Este un scriitor prolific, care abordează o gamă largă de subiecte, multe dintre cărţile sale primind premii prestigioase… Este interesant de remarcat că Montefiore a scris un număr aproape egal de cărți de istorie, după toate rigorile acestei profesii, dar redactate cu mult har, și de cărți de ficțiune, care se hrănesc în substanța lor din profesia sa de istoric. Unele dintre cărțile sale de ficțiune au fost ecranizate cu mult succes…
IERUSALIM-BIOGRAFIA UNUI ORAŞ este „un portret simplu și uluitor al Ierusalimului. „O lectură irezistibilă de la prima la ultima pagină” (The Sunday Times)… iar The Daily Telegraph notează: „Probabil că există un Ierusalim ceresc, însă cu siguranță este unul terestru. Meritul cel mai de seamă al acestei cărți este faptul că reușește să le adune pe amândouă într-o biografie monumentală.”
Autorul spune: „Istoria Ierusalimului este istoria lumii, dar mai este și cronica unui oraș provincial, adesea sărac, pierdut printre colinele Iudeii […] Ierusalimul este Orașul Sfânt, dar a fost dintotdeauna și un adăpost al superstițiilor, șarlatanismului și bigotismului […] Profeți și patriarhi, Avraam, David, Isus și Mahomed au pășit pe aceste pietre […] Ierusalimul este orașul Cărții […] în multe privințe, Biblia este chiar cronica Ierusalimului, iar cititorii, de la iudei și primii creștini, trecând mai departe la cuceritorii musulmani și cruciați până la evangheliștii americani de astăzi, i-au schimbat în repetate rânduri istoria pentru a îndeplini profeția… (p.13)”

Și iarăși ceva tulburător: „Ierusalimul are un fel al său de a-i dezamăgi și tulbura pe cuceritori și vizitatori deopotrivă. Contrastul dintre orașul material și cel spiritual este atât de dureros, încât o sută de pacienți pe an sunt primiți în azilul orașului, suferind de Sindromul Ierusalimului, o nebunie dată de anticipație, dezamăgire și deziluzie. (Trebuie să mărturisesc cu uimire că atunci când am vizitat Ierusalimul am simțit, într-o formă ușoară, acest sindrom, până într-acolo că am scris două postări pe pagina mea de facebook în care mărturiseam această dezamăgire, una cu titlul de „Am văzut Mormântul” și cealaltă cu titlul „Via Dolorosa bazar”). Dar Sindromul Ierusalimului este și politic: Ierusalimul este o sfidare a rațiunii, a politicii pragmatice și a strategiei, existând într-un tărâm al pasiunilor mistuitoare și emoțiilor nestăpânite, opac la rațiune.” (p.16)

Cartea este uimitoare nu numai datorită istoriei în sine a orașului și a regiunii, ci și datorită stilului extrem de seducător care îl caracterizează pe autor. Astfel că, lectura cărții asigură nu numai o călătorie riguroasă prin istoria lumii, ci și, mai ales, o călătorie plină de plăceri nebănuite…
Lectură plăcută și cu folos…

Dr. Valeriu Petrescu – Facebook

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *