Info Adventist

Sugestii de lectură – Nu am destulă credință ca să fiu ateu

Fie că place sau nu, ateismul nu este o știință, ci o credință. Pornind de la această realitate, doi autori americani bine cunoscuți pentru opera lor au produs o carte…

NU AM DESTULĂ CREDINȚĂ CA SĂ FIU ATEU, de Norman L.Geisler și Frank Turek, Editura Cartea Creștină, Oradea, 2007…

Norman Leo Geisler (n. 1932) este un teolog american specializat în teologie sistematică și filosofie. Este cofondatorul a două seminarii teologice non-denominaționale (Veritas Evangelical Seminary și Southern Evangelical Seminary). Are două licențe, două mastere și un Doctorat în Filosofie de la Loyola University. A predat și a adus contribuții esențiale în domeniile Apologeticii Creștine, Teologiei Sistematice, Istoriei Filosofiei, Filosofiei Religiei, Calvinism, Romano-Catolicism, Ineranței Bibliei, Dificultăților în înțelegerea Bibliei, Eticii și multe altele.

A scris și publicat ca autor, co-autor și editor peste 90 de cărți, traduse în numeroase limbi.

A predat la Detroit Bible College, Trinity Evangelical Divinity School, Trinity College și Dallas Theological Seminary și a conferențiat în toată America și Europa. A înființat și condus The Evangelical Philosophical Society și International Society of Christian Apologetics.

Marea specializare a lui Norman Geisler, în afară de teologie sistematică, este Apologetica Creștină. Este socotit cel mai bun apologet creștin contemporan.

Frank Turek este un autor creștin și om de radio și televiziune american. Este autorul a două cărți și co-autor, împreună cu Norman Geisler, a încă două.

Are două mastere de la George Washington University și un Doctorat în Filozofia Religiilor de la Southern Evangelical Seminary. A fost pilot de aviație în Marina Americană. Este creștin protestant și pledează pentru designul inteligent (adică cel creaționist) și este un critic al evoluționismului. Este cunoscut pentru o dezbatere privitoare la existența lui Dumnezeu cu susținătorul ateismului, Christopher Hitchens, în 2008.

„Geisler și Turek ridică o mulțime de întrebări spinoase și, ca întotdeauna, răspund la ele cu pricepere și profunzime. Cartea aceasta este o completare valoroasă la multele scrieri contemporane de apologetică creștină.” Ravi K.Zacharias, președinte al Misiunii Ravi Zacharias International.

Nu am destulă credință ca să fiu ateu este cea mai bună carte pe care o cunosc, capabilă a-i învăța pe credincioși cum să-și justifice credința și pe scepticii care manifestă deschidere față de adevăr. Această carte se va dovedi o unealtă indispensabilă pentru evanghelizare, mai ales în discuțiile cu necredincioșii ce se confruntă cu obstacole „intelectuale” în calea credinței.” (p.7), spune David Limbaugh, prefațatorul acestei lucrări.

Am remarcat în Prefață mărturia unuia dintre autori (Frank) privitoare la concluzia unui profesor de Vechiul Testament de la universitatea unde studia. Când, la întrebarea tranșantă a studentului de pe atunci, dacă există Dumnezeu sau nu, profesorul a răspuns cu un sec: „nu știu!, studentul a fost revoltat, și pe bună dreptate spun eu. Apoi autorul face această constatare amară: „Mai târziu mi-am dat seama că așteptările mele erau prea înalte pentru o universitate modernă. Termenul „universitate” este de fapt un cuvânt compus format din „unitate” și „diversitate”. Când cineva frecventează o universitate, este de presupus că va fi călăuzit să găsească unitatea în diversitate – mai exact, cum se integrează toate disciplinele cunoașterii (artele, filozofia, științele fizice, matematica, etc.) pentru a da o imagine unificată a vieții. O sarcină cu adevărat mare, dar una pe care universitatea modernă nu doar că a abandonat-o, ci a și inversat-o de-a dreptul. În loc de universități, avem acum pluraversități, instituții care consideră la fel de valide toate punctele de vedere, oricât de ridicole ar fi – cu excepția aceluia că poate fi adevărată o singură religie sau concepție despre lume. Acesta este singurul punct de vedere considerat intolerant și fanatic în majoritatea campusurilor universitare.” (p.19).

Având în vedere această situație, apariția unei cărți cum este aceasta, Nu am destulă credință ca să fiu ateu, este binevenită. Autorii se străduiesc să prezinte adevărul biblic cu argumente de tot felul în încercarea de a sublinia că el, Adevărul, este credibil.

Cum ambii autori au și știința necesară și experiență dezbaterilor și instrumentele retorice adecvate, cartea este bogată, puternică și pune o mulțime de întrebări, cărora autorii le și răspund.

Cartea cuprinde 15 capitole, cu o introducere și trei apendice și este cuprinzătoare. Iată câteva titluri de capitole:

  • Putem noi suporta adevărul?;
  • De ce să creadă cineva ceva?;
  • Apariția vieții: lege naturală sau miracol divin?;
  • Maica Tereza contra Hitler;
  • Avem o mărturie directă despre Isus?;
  • A înviat Isus cu adevărat dintre cei morți?;
  • Ce a învățat Isus despre Biblie?

Lectura acestei cărți fundamentale de apologetică creștină face bine celor care cred în Dumnezeu și ridică destule întrebări tulburătoare celor care nu cred în El… Deci merită citită…

Dr. Valeriu Petrescu

 

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *