Info Adventist

Sugestii de lectură – Reforma și întoarcerea la Evanghelie – Un model pentru biserica de azi

Interesul pentru înțelegerea tot mai profundă a istoriei creștinismului are în Reformă un moment crucial. Impulsionați de aniversarea a 500 de ani de la Reformă, mulți autori au produs opere substanțiale pe acest domeniu…

REFORMA ȘI ÎNTOARCEREA LA EVANGHELIE – UN MODEL PENTRU BISERICA DE AZI, de Erwin W.Lutzer, Editura Casa Cărții, Oradea, 2017…

Erwin W.Lutzer este pastor onorific al Bisericii Moody din Chicago, Statele Unite. Aici a slujit mai bine de 30 de ani. A studiat teologie și filozofie, având un master în teologie. A început un doctorat în filozofie pe care, însă, nu l-a terminat. De-a lungul timpului a fost onorat cu două doctorate honoris causa. A scris un număr impresionant de cărți, dintre care peste 20 au fost premiate. În limba română au fost publicate aproximativ 10 titluri, toate bine primite de cititori. Cele mai cunoscute sunt: CUM SĂ-ȚI DEPĂȘEȘTI TRECUTUL; PRIMA TA CLIPĂ DUPĂ MOARTE și 7 ARGUMENTE PENTRU A CREDE BIBLIA. Este realizatorul a trei emisiuni de radio foarte gustate, care se difuzează pe tot teritoriul Statelor Unite și, prin internet, în întreaga lume.

REFORMA ȘI ÎNTOARCEREA LA EVANGHELIE este cea mai nouă carte a sa, scrisă în 2016.

Burk Parsons, pastor asociat al Saint Andrew’s Chapel spune despre prezentul volum: „Dacă dorim cu adevărat să fim relevanți în zilele noastre, trebuie să proclamăm Evanghelia străveche. Evanghelia pe care au propovăduit-o Isus și apostolii în primul secol, este cea pe care Martin Luther și reformatorii au proclamat-o în secolul al XVI-lea, precum și cea pe care trebuie s-o proclamăm noi astăzi. Cu înțelepciunea și pasiunea unui pastor, dr. Lutzer explorează istoria remarcabilă a Reformei, demonstrând, cu tărie, faptul că istoria Reformei este de fapt și istoria noastră. Dr. Lutzer trage un semnal de alarmă atât de necesar unei generații care se îndepărtează repede de singura și unica Evanghelie. Sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru faptul că dr. Lutzer ne prezintă în mod plăcut și accesibil istoria Reformei și semnificația acesteia: Evanghelia neschimbată a lui Isus Hristos.”

Pornind pe urmele lui Luther și a reformatorilor, autorul caută mereu să sublinieze actualitatea Reformei și nevoia pentru creștinismul contemporan de a rămâne la adevărul de neschimbat al Evangheliei. Există un curent de gândire că nu avem nevoie de istorie, și, cu atât mai puțin, de istoria creștinismului. Cineva a spus că, pentru mulți creștini, istoria Bisericii a început odată cu prima cruciadă a lui Billy Graham. Ei cred că, atâta timp cât credințele noastre izvorăsc din Biblie, putem ignora două mii de ani de istorie a poporului lui Dumnezeu. Istoria, afirmă aceștia, este doar pentru erudiți și istorici. Ce relevanță ar putea avea trecutul pentru prezent?

Cât de ușor uităm că suntem moștenitorii unei istorii bogate care a început cu Noul Testament și care continuă până în prezent. A studia istoria Bisericii înseamnă a studia cum a lucrat Dumnezeu, înseamnă a aprecia modul providențial în care Și-a călăuzit poporul. Uităm că, cu cât înțelegem mai bine ziua de ieri, cu atât o vom înțelege și pe cea de azi.” (p.15).
Carte este bine documentată și este scrisă cu har, păstrând mereu un ochi atent asupra istoriei și unul, la fel de atent asupra situației de astăzi a creștinismului.
Capitolul 17, ultimul al cărții ridică întrebarea fundamentală a acestei cărți: „S-a sfârșit Reforma?”

După ce prezintă diversele întâlniri dintre protestanți și catolici și face referire la câteva lucrări care au ca teză principală ideea că Reforma s-a sfârșit, autorul se întreabă retoric: „Unde ne duc toate acestea? Mulți evanghelici, printre care mă număr și eu, suspină la gândul că Evanghelia scumpă a lui Isus Hristos este grav compromisă de dragul ecumenismului. Apreciem înțelegerea care s-a dezvoltat între evanghelici și catolici și ne bucurăm că putem colabora în probleme cum ar fi opoziția față de căsătoria între două persoane de același sex și avort, în lupta pentru libertatea religioasă și alte chestiuni asemănătoare. Când vine vorba însă de aspectele centrale ale Evangheliei, prăpastia dintre noi rămâne la fel de mare ca întotdeauna. Într-adevăr, chiar dacă s-ar putea să existe anumite asemănări între catolici și protestanți, diferențele rămân. În cea mai critică problemă, respectiv în ce privește mântuirea sufletului uman, reforma lui Luther este departe de a se fi încheiat.” (p.206).

O carte care este binevenită, mai ales pentru acei creștini care, studiind cu asiduitate profețiile biblice, privesc cu circumspecție acest timp care clamează: „Pace, pace… și bună înțelegere”…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *