Noutăți

Noi recomandări pentru credincioșii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România privind pandemia COVID-19

Actualitatea globală așază înaintea noastră confruntarea cu o nouă amenințare. Deși credinciosul modern nu pare pregătit emoțional și spiritual să înfrunte vremurile de „molimă” prevestite în Biblie, creștinismul are o experiență milenară în lupta cu epidemiile. În prezent, a sosit timpul ca Biserica Adventistă să contribuie la gestionarea crizei provocate de COVID-19.

Călăuziți de valorile noastre care accentuează un stil de viață sănătos și de încrederea că Dumnezeu controlează evenimentele istoriei, dorim să îndreptăm atenția oamenilor spre Dumnezeu, care „nu ne-a dat un duh de frică, ci de putere, de dragoste şi de chibzuință” (2 Timotei 1:7).

După declararea pandemiei cauzate de noul coronavirus și decretarea stării de urgență în România, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din România solicită credincioșilor ei următoarele:

  • Respectarea măsurilor general valabile pe teritoriul României pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus și, în mod special, suspendarea activităților religioase, educative și culturale realizate în spații închise, adică suspendarea tuturor serviciilor divine și a întrunirilor religioase în sălile de cult ale Bisericii;
  • respectarea interdicției de a organiza și desfășura orice eveniment care presupune participarea a peste 100 de persoane în spații deschise, cum ar fi ceremoniile de înmormântare. Slujbele de înmormântare să fie scurte și în aer liber, mulțimea să stea dispersată, cu respectarea distanței de siguranță de minimum un metru între participanți, să se evite deplasările pe jos la cimitir, să se evite opririle și alte slujbe în timpul deplasării;
  • aplicarea măsurilor care să asigure distanța de minimum un metru între participanți de către organizatorii evenimentelor planificate și desfășurate în spații deschise, evenimente ce presupun participarea a maximum 100 de persoane.

Înțelegem neplăcerile create de aceste reglementări, în contextul special al situației actuale. Conform legii, măsurile de mai sus au intrat în vigoare la data de 18 martie pentru o perioadă de 30 de zile, cu posibilitatea de prelungire a deciziei. Prin urmare, în vreme de criză, facem apel la toți credincioșii adventiști să manifeste calm, responsabilitate, echilibru și solidaritate. În calitate de cetățeni, noi vrem să fim percepuți ca o parte a soluției, nu ca o parte din problemă. Să avem un spirit de întrajutorare și să ne rugăm fierbinte, cu încrederea că Dumnezeu va interveni, prin repetarea experienței descrise în Psalmul 107:6: „În strâmtorarea lor, au strigat către Domnul, și El i-a izbăvit din necazurile lor”.

Vă invităm să transformăm incertitudinile care ne stau în față în oportunități de implicare spirituală și socială. Să îi slujim necondiționat pe cei în nevoie, având grijă de sănătatea noastră și a celor dragi, iubindu-i pe semenii noștri ca pe noi înșine. Să susținem bătrânii și persoanele vulnerabile din comunitățile și familiile noastre oferindu-ne să îndeplinim mici gesturi de amabilitate și slujire creștină. Să întreținem comunicarea cu membrii bisericii și cu cei dragi prin telefon, rețele sociale și alte mijloace actuale.

Pentru a primi asistență moral-spirituală, vă rugăm să anunțați pastorilor eventuala apariție a cazurilor de credincioși infectați și să respectați cu strictețe măsurile de izolare și securitate. Rugăm credincioșii și familiile care au venit din zonele afectate să respecte măsurile restrictive impuse de autorități și să manifeste onestitate, responsabilitate și grijă față de cei pe care i-ar putea pune în pericol de infectare.

Recent, am transmis pastorilor în scris recomandări de contextualizare a slujirii pastorale. În condițiile pandemiei cu noul coronavirus, ne bazăm pe creativitatea departamentelor și a liderilor Bisericii, care vor întreprinde acțiuni de voluntariat, inspirați de Duhul Sfânt și manifestând atenție sporită pentru propria sănătate. Punem la dispoziția Conferințelor un fond financiar pentru situații de maximă necesitate și intervenție socială. După depășirea crizei, vă vom informa cu privire la viitoarele adaptări necesare în cadrul ceremoniilor și al serviciilor divine.

„Este în ceruri un Dumnezeu” (Daniel 2:28) și vă propunem ca fiecare dintre Sabatele următoare, până la încheierea crizei, să fie dedicat rugăciunii și postului, pentru ca Dumnezeu să vindece țara și să îndepărteze această pandemie. După îndemnul din Isaia 26:20 („Du-te, poporul meu, intră în odaia ta şi încuie ușa după tine; ascunde-te câteva clipe, până va trece mânia!”), propunem tuturor credincioșilor Bisericii Adventiste din România să ceară și să mijlocească în rugăciune pentru:

  • autoritățile desemnate să gestioneze pandemia și măsurile adoptate;
  • cadrele medicale implicate în tratarea pacienților și în găsirea soluțiilor;
  • persoanele afectate și cele din categorii vulnerabile;
  • adventiștii din toată lumea și în special pentru cei din țările afectate, care sunt puși în fața unor măsuri similare;
  • înțelepciune și echilibru în depășirea crizei;
  • primirea călăuzirii de la Duhului Sfânt pentru identificarea soluțiilor optime la nivel individual și în familie.

Reamintim faptul că Centrul Media Adventist, ca instituție de interes public aflată în prima linie de comunicare și misiune, va oferi în toată această perioadă programe speciale în fiecare Sabat. Reamintim nevoia de a susține în rugăciune eforturile angajaților de la Speranța TV și Radio Vocea Speranței, invocând ocrotirea și binecuvântarea lui Dumnezeu asupra întregului personal.

De asemenea, puteți consulta la nivelul Conferințelor o listă cu bisericile adventiste care transmit servicii divine pe internet și care oferă o arhivă cu înregistrări ale programelor difuzate.

În această perioadă, vă invităm să vă bucurați de timpul petrecut în familie, alături de cei dragi, evitând contactul permanent cu subiecte legate de ceea ce se întâmplă în acest moment în lume.

Criza mondială provocată de noul coronavirus este principalul – dacă nu singurul – subiect abordat în această perioadă pe toate canalele de știri. Nu de puține ori, informațiile se contrazic sau, şi mai rău, unele dintre ele sunt false ori induc, prin natura lor, panica. Expunerea la acest val de informații poate fi deranjantă şi creează o stare de îngrijorare, după cum transmite și Organizația Mondială a Sănătății. Pe această cale, facem apel către jurnaliști și către cei care joacă un rol de formatori de opinie în Biserica Adventistă, dar și către toți credincioșii, de a informa și de a se informa corect.

Cea mai bună soluție în ce privește informația este să vă limitați la sursele oficiale, cum ar fi comunicatele emise de autoritățile române, şi să vă interesați de evoluția epidemiei la anumite ore, de exemplu, dimineața şi seara, nu pe tot parcursul zilei, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății.

Conducerea Bisericii Adventiste va reveni cu informații suplimentare ori de câte ori situația o va cere. Criza actuală dovedește încă o dată că lumea noastră trece și ne îndreaptă atenția spre ajutorul și soluțiile care trec dincolo de capacitățile umane. Rămânem credincioși mesajului din 1 Tesaloniceni 1:9,10: „[…] să slujiți Dumnezeului celui viu şi adevărat şi să așteptați din ceruri pe Fiul Său, pe care L-a înviat din morți: pe Isus […]”.

În încheiere, dorim ca „harul, îndurarea şi pacea să fie cu voi din partea lui Dumnezeu Tatăl şi din partea Domnului Isus Hristos, Fiul Tatălui, în adevăr şi în dragoste!” (2 Ioan 1:3)

Comitetul executiv al Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România 

19 martie 2020