100 de ani de adventism în comuna Matca, județul Galați
Sărbătoare mare în comuna Matca din județul Galați. La 100 de ani de la primul moment de când mesajul Evangheliei, prezentat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a ajuns în localitate, ambele Biserici Adventiste de Ziua a Șaptea s-au adunat pentru un Sabat de recunoștință.
În Sabatul din 01 Februarie 2020 peste 1000 de persoane s-au întâlnit în clădirea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea „Matca 1” cu scopul de a aduce laudă și mulțumire la adresa lui Dumnezeu pentru modul minunat în care Acesta i-a călăuzit timp de 100 de ani. Dumnezeu a fost lăudat de membri prin cuvânt și cântare. Ei și-au adus aminte de momentele grele prin care au trecut la începuturi și au reînnoit legământul de a rămâne credincioși lui Dumnezeu până în veșnicie.
Serviciile divine din Sabat au cuprins momente de istorie prezentate de membri și de pastori care au trăit și slujit biserica în perioada respectivă. Cuvântul lui Dumnezeu a fost deschis în cadrul evenimentului, iar ideea principală pe care a fost construit întreg programul a fost: „ Aduceţi-vă aminte de mai marii voştri, care v-au vestit Cuvântul lui Dumnezeu; uitaţi-vă cu băgare de seamă la sfârşitul felului lor de vieţuire şi urmaţi-le credinţa!” (Evrei 13:7, Versiunea Dumitru Cornilescu). Muzica a fost un alt element important din cadrul Sabatului. Corurile reunite ale celor două biserici au cântat spre slava lui Dumnezeu fiind dirijați de Andrei Lucaci, Narcis Pohrib, Adrian Rarinca și acompaniați de orchestra condusă de Mugurel Iacob. Imnul evenimentului a fost „Să ne-aducem aminte azi” (versuri: Benone Catană; muzica: Andrei Lucaci).
Invitații speciali ai evenimentului au fost reprezentanți atât ai administrației locale, cât și ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Primarul și viceprimarul comunei Matca și reprezentanți ai Poliției au fost invitați să vorbească înaintea membrilor adunați cu această ocazie. Nelu Costea, primarul comunei Matca, și-a încheiat discursul prin următoarele cuvinte: „Mulțumim foarte mult de invitație. Avem speranța că împreună putem duce comunitatea noastră […] pe un piedestal al recunoștinței noastre față de Dumnezeu și de iubire a Domnului nostru Isus Hristos.” De asemenea, Școala Gimnazială nr. 1 din Matca a fost reprezentată de doamna director Dafina Georgeta, care a apreciat perseverența și reușitele elevilor adventiști pe plan academic.
Cuvântul lui Dumnezeu a fost deschis de reprezentanți ai Diviziunii Inter-Europene, a Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și a Conferinței Moldova. Pastorul Georgel Pîrlitu a prezentat o viziune pe care membrii advenitști din Matca să o urmeze. Acesta a accentuat ideea că „N-am fost trimiși în mijlocul lupilor care pot fi bolile, moartea, alcoolul, viciile și așa mai departe ca să ne expunem degeaba! Ci ca [Dumnezeu] să salveze niște oi, trimite niște oi; ba chiar niște miei. Cred că obiectivul pentru următorii ani ai acestei comunități ar trebui să fie acesta.”
De asemenea, invitați la eveniment au fost toți pastorii care au slujit în districtul Matca de la inaugurarea primei biserici în 1984 până la momentul evenimentului. Aceștia s-au întâlnit cu membrii bisericii și au avut posibilitatea să prezinte atât ceea ce au învățat în timpul slujirii lor în districtul Matca, cât și un îndemn pentru Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din comună.
Evenimentul în întregime a fost transmis pe pagina de Facebook a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea „Matca 1”, și a fost urmărit de mii de persoane.
Scurt istoric
Istoria adventismului în comuna Matca, județul Galați, a început în anul 1919, imediat după terminarea Primului Război Mondial. Un soldat este internat în spital acolo unde găsește un asistent medical care îi vorbește din Sfânta Scriptură. Uimit de Cuvintele Cărții, acesta ajunge acasă, discută cu soția sa și se hotărăsc să țină Sâmbăta ca zi de odihnă. Căutând alte persoane care aveau aceleași convingeri ca ei, găsesc în Tecuci membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Astfel, Chiriac Toader, Marghioala și fetița lor, Frăsina primesc botezul prin scufundare în vara anului 1919.
Până în anul 1948 Duhul Sfânt convinge de adevărurile Sfintei Scripturi încă 58 de persoane, acestea adunându-se în casa lui Ilie Istrate. Un an mai târziu, în 1949, membrii bisericii pregătesc un loc de închinare care urma să fie inaugurat în toamna anului 1950. Construcția urma să slujească ca biserică timp de 32 de ani, până în 1981.
Datorită faptului că numărul membrilor a crescut la câteva sute și datorită activităților care nu puteau fi realizate din cauza spațiului mic, membrii bisericii s-au hotărât ca împreună cu pastorul Pițurlea Gheorghe să construiască o altă biserică. Aceștia au trimis cereri către toate forurile de conducere de la vremea respectivă. În ciuda răspunsului negativ primit, frații din Matca încep construcția. Totuși, lucrul care a început pe 10 august 1979 a fost oprit de autoritățile statului.
Construcția a fost reluată după ce membrii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea au primit aprobare în luna octombrie a anului 1981. Preluat de pastorul Viorel Dima, proiectul a fost modificat, construindu-se o altă clădire mai încăpătoare. Clădirea a fost inaugurată pe data de 04 februarie 1984 și reprezenta cea mai mare clădire din comună de la vremea respectivă.
De la inaugurarea din 1984 până în prezent, membrii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea s-au închinat în noua biserică dezvoltându-se pe plan social și spiritual. Proiecte au fost create și realizate în colaborare cu autoritățile locale iar campanii de evanghelizare au fost ținute cu ajutorul pastorilor care au slujit de-a lungul timpului.
În anul 1998, pe 28 februarie are loc inaugurarea unei alte Biserici Adventiste de Ziua a Șaptea în localitate. Acest eveniment a reprezentat un moment dureros, așa cum și-l amintesc cei care au trăit în perioada respectivă.
În prezent, după 100 de ani de adventism, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din comuna Matca, județul Galați, are un număr de 625 de membri care se adună Sabat de Sabat în cele două biserici. Proiectul principal pentru care aceștia s-au rugat mult și în care au investit este Școala Adventistă Matca” acolo unde învață în prezent un număr de aproximativ 100 de copii repartizați pe ciclurile de învățământ începând cu grădinița și terminând cu ciclul gimnazial.
Autor: Elisei Florea
Sursă Imagini: Pagina de Facebook a Bisericii Adventistă de Ziua a Șaptea „Matca 1”.
Powered by WPeMatico