Biserica Mondiala

Biserica Mondială

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea consideră că are un rol special în răspândirea mesajului lui Isus Hristos în întreaga lume, fiind prezentă în 209 din cele 232 de țări recunoscute de către Națiunile Unite, publicând prin cele peste 60 de edituri, materiale în 921 de limbi și dialecte.

Având mai mult de 17 milioane de membri botezați la 30 iunie 2011 (25 de milioane de credincioși în total) și cu peste un milion de noi membri ce se alătură Bisericii în fiecare an, având peste 70.000 de biserici, adventismul de ziua a șaptea este una dintre denominațiunile creștine cu cel mai rapid ritm de creștere din lume.

Componența și caracterul global

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea crede că are un rol special în răspândirea mesajului lui Isus Hristos în întreaga lume, de aceea membrii ei au rămas o biserică mondială ca structură și obiectiv. Caracterul global al misiunii Bisericii se regăsește în componența membrilor săi: 39% africani, 30% hispanici, 14% est-asiatici și 11% caucazieni.

În rândul credincioșilor adventiști se regăsesc figuri marcante, cum ar fi: Barry Black, Contra-Amiral și Capelan al Senatului SUA din 2003, James Standish, director executiv al United States Commission on International Religious Freedom și reprezentant la ONU al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Barry W. Bussey – reprezentant oficial al International Religious Liberty Association (cea mai veche organizație dedicata libertății de conștiință) la ONU, Dr. Benjamin Carson, celebru neurochirurg pediatric, Desmond Doss, medic – erou, subiect al documentarului The Conscientious Objector, Patrick Linton Allen, guvernatorul general din Jamaica, Sir James Carlisle, guvernatorul Antigua si Barbuda timp de 14 ani (până în 2007), primul guvernator autohton numit de Regina Elisabeta a II-a în această poziție iar lista ar putea continua.

Educația

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea se remarcă în rândul bisericilor creștine prin faptul că deține unul dintre cele mai dezvoltate sisteme educaționale protestante din lume cu 7.800 scoli, colegii și universități ce asigură educația a peste 1.600.000 de persoane.

Această rețea de școli, dintre care numeroase au primit recunoașterea publică pentru activitatea desfășurată, oferă educație creștină atât la nivel preuniversitar cât și universitar, punând un accent deosebit pe dezvoltarea mentalității de slujire a societății.

Medicină

Adventiștii de ziua a șaptea dețin 700 de instituții medicale dintre care 351 de clinici și dispensare și 173 de spitale și policlinici care deservesc 16 milioane de persoane și promovează în mod consecvent programele de asigurare a sănătății populației, oferind programe pentru renunțarea la fumat, reabilitare a alcoolicilor, programe de slăbire și de luptă împotriva stresului.

Pentru o imagine mai complexă asupra acestui aspect, vă recomandăm vizionarea filmului “Adventiștii” , un documentar independent realizat de regizorul Martin Doblmeier (romano-catolic) în 2010.

Universitatea Loma Linda din sudul Californiei, specializată în domeniul medical, s-a bucurat de interesul mass-media mai mult decât oricare alt centru medical din Statele Unite datorită rezultatelor cercetărilor științifice, dintre care unele reprezintă premiere mondiale, cum ar fi transplantul de inimă la copii (“Baby Fae”) și acceleratorul de protoni folosit pentru tratarea cancerului.

O altă instituție medicală adventistă, Spitalul Adventist din Florida, a fost aleasă de către concernul Walt Disney să asigure asistența medicală pentru noua comunitate Disney, Celebration City.

Tot în acest domeniu se remarcă doi specialiști mondiali:

  • Dr. Benjamin Carson, conducătorul secției de neurochirurgie pediatrică a instituțiilor medicale ale Universității Johns Hopkins din Baltimore, S.U.A. și pionier în neurochirurgie pediatrică. Cunoscut poate cel mai mult datorită eforturilor încununate de succes în domeniul separării siamezilor și pentru rezultatele obținute în tratarea atacurilor de epilepsie la copii, acesta a primit in 2008 Medalia prezidențială a Libertății ca “recunoaștere a contributților sale extraordinare aduse medicinii și a influenței sale motivatoare asupra tinerilor Americii”, după cum a precizat fostul președinte al Statelor Unite, George W. Bush, în timpul ceremoniei de la Casa Albă. Pe 7 februarie 2009, postul de televiziune a lansat o ecranizare a vieții Dr. Ben Carson, “Gifted Hands” (Mâini Înzestrate) avându-l în rolul principal pe deținătorul premiului Oscar Cuba Gooding Jr
  • Dr. Linda Ferry, cercetător al Universității Loma Linda, ale cărei cercetari au dus la descoperirea Bupropion-ului – comercial “Zyban” și pentru care a primit Medalia pentru controlul fumatului din partea Organizației Mondiale a Sănătății.

Mass Media

Adventist Television Network a lansat în anul 2003 Hope Channel, un canal de televiziune adventist mondial, care funcționează 24 de ore / zi, disponibil inclusiv online la www.hopetv.org . Programele Hope Channel includ emisiuni zilnice în limba romănă.
Adventist Television Network difuzează de asemenea programe prin satelit traduse simultan in 40 de limbi, transmise în toată lumea. Mai multe informații pot fi gasite pe site-ul www.adventist.tv

Adventist World Radio (AWR) transmite mesajul Evangheliei în cele mai îndepărtate colțuri ale lumii. AWR emite în 55 de limbi, inclusiv în limba romana prin Radio Vocea Sperantei. Programele pot fi ascultate în întreaga țară atât prin intermediul celor 50 de stații locale cat si pe internet la www.rvs.ro

Tehnologie

Un rol important în împlinirea misiunii Bisericii l-a jucat tehnologia. De exemplu, Radioul Adventist Mondial (AWR) emite în peste 40 de limbi inclusiv, hindustana, mandarina si vietnameza. La rândul sau, BBC a declarat că dintre programele religioase din Rusia cele ale postului de radio adventist Vocea Speranței s-au  bucurat de cea mai mare popularitate.

În 1994, în cadrul unei inițiative de comunicare cu bisericile locale, a fost înființată Rețeaua Adventistă de Comunicare, utilizând televiziunea prin satelit. Această tehnolgie a fost folosita în 1995 cu ocazia primului program de evanghelizare prin satelit al Bisericii, recepționat de 100 000 de persoane în 676 de localități urmând ca în 1998 programul Net’98 să cuprindă cele șase continente, fiind recepționat în 7.600 de săli, în peste 100 de țări fiind tradus simultan în 40 de limbi. Conform statisticilor, fiecare transmisie a fost recepționată la nivel mondial, de aproximativ  1.400.000 de persoane.