Cât de sigure sunt țigările electronice?
Creșterea rapidă a numărului de utilizatori de țigări electronice în rândul adolescenților a determinat Agenția Națională a Medicamentului din Statele Unite (The Food and Drug Administration, FDA) să ia în calcul interzicerea vânzării dispozitivelor minorilor, punând problema siguranței tinerilor utilizatori. Mai sunt necesare cercetări pentru a înțelege mai bine efectele adverse ale acestor dispozitive asupra organismului, iar multe studii au descoperit deja prezența a numeroase riscuri pe termen lung care, de altfel, al putea fi evitate.
La începutul săptămânii trecute, mai mult de 1000 de companii implicate în vânzarea de țigări electronice în Statele Unite, au început să primească înștiințări din partea FDA, spunându-li-se să oprească vânzarea dispozitivelor minorilor, cu intenția de a limita ceea ce FDA numește „o epidemie”.
Ce sunt țigările electronice
Țigările electronice sunt dispozitive care produc aerosol prin încălzirea unui lichid care în general conține nicotină – drogul din țigările obișnuite și din alte produse pe bază de tutun, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).
Această epidemie poate cauza probleme grave de sănătate atât în rândul utilizatorilor tineri, cât și în rândul adulților, spune Laren Tan, specialist în pneumologie și astm din cadrul Spitalului Universitar Loma Linda.
Țigările electronice iau multe forme, unele semănând țigărilor obișnuite, în timp ce altele imită obiecte folosite în viața de zi cu zi precum pixuri sau stick-uri de memorie. „Nu există reglementări oficiale pentru aceste dispozitive, așa că nu se știe dacă dimensiunea lor influențează nivelul vaporilor inhalați”, spune dr. Tan.
Dovezile
Din cauza lipsei unor reglementări și a faptului că încă mai sunt relativ noi pe piață – au apărut în anul 2006 în Europa și în 2007 în SUA – dr. Tan spune că cercetările în domeniu se află încă în stadiul de colectare a datelor. Deși unii utilizatori cred că țigările electronice s-ar putea să nu fie la fel de dăunătoare ca țigările obișnuite, acestea sunt foarte dăunătoare pentru plămâni, spune dr. Tan.
„Ceea ce le face dăunătoare pentru tineri este nicotina”, adaugă dr. Tan. „Din ceea ce știm, fiind susținut de mai multe studii, este faptul că nicotina afectează dezvoltarea creierului minorilor.”
Aceste dispozitive, cu aromă de gumă de mestecat sau de vată pe băț, sunt adesea văzute ca având ca public țintă tinerii. În timp ce ingerarea acestor arome nu reprezintă o amenințare în sine, dr. Tan spune că inhalarea lor poate avea efecte adverse.
„Știm că anumite arome ale țigărilor electronice se obțin prin folosirea de diacetil (butadionă), un produs chimic care corelează cu o boală cardiacă gravă. Inhalarea diacetilului duce la inflamarea și iritarea plămânilor și poate cauza leziuni pulmonare permanente”, spune Tan.
Potrivit unui articol recent publicat de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), componenta metalică necesară pentru ca țigările electronice să funcționeze – care încălzește lichidul și îl transformă în aburi – eliberează, împreună cu vaporii, mici particule din acel metal. Aceste particule provin, de obicei, din metale grele precum nichel, staniu sau plumb. Inhalate, aceste metale afectează țesutul pulmonar și diminuează rezistența naturală a organismului la infecții și cancer, potrivit CDC.
Vaporii produși de țigările electronice sunt vapori la o temperatură scăzută, care nu necesită ardere. Astfel, utilizatorii pot inspira mai profund atunci când inhalează substanța, ceea ce îi face să inhaleze cantități mai mari de nicotină alături de particulele de metal care provin din încălzirea dispozitivului.
„Norul de fum rezultat în urma «fumării» unei țigări electronice sunt mult mai mari decât cei care rezultă în urma țigărilor normale, ceea ce ne face să credem că la o inhalare se consumă mai multă nicotină”, spune dr. Tan. Deoarece fumul rezultat în urma fumării unei țigări obișnuite se datorează arderii, consumatorul nu inhalează o cantitate la fel de mare.
Potrivit lui Tan, căile respiratorii se contractă în prezența fumului cald,, limitând cantitatea care poate fi inhalată în plămâni. „Acești vapori reci amestecați cu particule metalice, nicotină și elemente carcinogene ajung mai profund în plămâni. Pentru tinerii aflați încă în dezvoltare, aceștia pot avea efecte negative asupra sănătății atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.”
Deschide calea spre fumat
În rândul adolescenților, utilizarea țigărilor electronice poate reprezenta un pas spre fumatul țigărilor clasice, spune oficiali din cadrul Societății Toracice Americane. De asemenea, este mai probabil ca tinerii care devin dependenți de nicotină prin folosirea acestor dispozitive să înceapă să folosească și alte produse pe bază de tutun. Potrivit lui Tan, fumatul poate fi mai dăunător în rândul tinerilor deoarece organismul lor se află încă în dezvoltare. ”Plămânii se dezvoltă până la vârsta de 20-25 de ani”, spune acesta.
O altă problemă constă în faptul că aceste companii care vând țigări electronice nu au aprobarea FDA, nerespectând, astfel, reglementările FDA. „Dacă adolescenții sunt dependenți încă din această perioadă de țigări electronice, în mod deosebit de cele cu arome pentru obținerea cărora se folosește diacetil, este foarte probabil să dezvolte boli pulmonare cronice sau, dacă sunt deja prezente, să se agraveze”, spune Tan. Fără reglementări și cerințe există mai puține sisteme de protecție a consumatorului.
Acesta spune că aproape 10% dintre pacienții lui spun că sunt fumători de țigări electronice. „Acești pacienți prezintă simptome precum dificultăți de respirare, tuse și gâfăit. Unii dintre ei prezintă deja simptome ale bolii pulmonare obstructive cronice, astm sau alte afecțiuni pulmonare cronice”, spune dr. Tan.
Tot el spune că cei care tușesc în mod constant, au o producție mai mare de mucus, sau au probleme cu respirația, ar putea prezenta semne de leziuni pulmonare. Aceste simptome pot înrăutăți, de asemenea, problemele respiratorii deja existente. „Cei care prezintă aceste simptome în timp ce fumează țigări electronice ar trebui să renunțe de îndată la utilizarea lor și să consulte medicul de familie, care poate hotărî dacă sunt necesare investigații suplimentare sau asistență medicală de specialitate.”
Sursa: Adventist Review
Powered by WPeMatico