„Pe drumul spre Acasă!”
aniversare a 90 de ani de istorie adventă la Râmnicu Vâlcea
În Sabatul din 15 septembrie 2018, în cadrul bisericii Râmnicu Vâlcea 1 s-a aniversat trecerea a 90 de ani de când adventismul a apărut în orașul nostru.
Cel care a organizat prima grupă de aproximativ zece persoane, în anul 1928, a fost pionerul adventist Petre P. Paulini. A fost un început mic, susținut de frații din Pitești și din Milcoiu. În anul 1944 se închiriază Biserica Lutherană, pentru că numărul credincioșilor crescuse, iar în anul 1956 s-a cumpărat un teren pentru propria biserică. În anul 1970 abia, după ani de rugăciuni, stăruințe și muncă, biserica s-a mutat în propria clădire construită cu greu. Astăzi sunt peste 350 de adventiști în Râmnicu Vâlcea și împrejurimi. În oraș, acum sunt două biserici.
În Sabat s-au strâns toți cei din zonă plus cei plecați în afara țării, astfel fiind prezenți peste 450 de persoane. Sala a fost evident neîncăpătoare motiv pentru care în curte a fost așezat un cort, au fost aduse scaune și bănci și s-a montat un sistem de proiecție pentru ca toți cei ce au participat să poată urmări programul.
Dintre pastorii care au păstorit biserica și sunt încă în viață, au fost prezenți: Soare Ioan, Emil Eremie, Florin Cîrnu, Niță Pavel, Emanuel Unteșu și Ovidiu Dascălu. Fratele Gh. Ciovică și Gh. Burtescu au fost reprezentați de fiicele dumnealor, iar sora Magdalena Toma a transmis un mesaj audio din partea soțului, pastorul Gh. Toma. Mesaje înregistrate au mai transmis și fr. pastori: Ștefan Tomoioagă (președintele Uniunii Române), Viorel Răducan (președintele Conferinței Oltenia), Adrian Bocăneanu, Ionel Lascu, Sabinel Bancu, George Șchiopu.
Autoritățile locale au fost reprezentate la eveniment de viceprimarul Eusebiu Vețeleanu ce a prezentat un mesaj din partea primarului Mircia Gutău.
Programul de dimineață s-a încheiat cu o masă de socializare și împărtășire de amintiri în curtea bisericii unde au fost amplasate peste 400 de fotografii din cele mai vechi până la cele recente. Acestea au trezit sentimente și emoții puternice, stârnind povestirea și evocarea a tot ceea ce a fost frumos în existența de 90 de ani a bisericii.
A fost organizat și un mini-muzeu cu obiecte vechi, iar punctul de atracție a fost reprezentat de caietele cu notițe ale surorii Rândașu, care a notat cuvânt cu cuvânt predicile la care ea a asistat în biserică în perioada (aproximativ) 1975-1985.
Atmosfera a fost una de sărbătoare și amintirile despre trecutul condus de Dumnezeu ne-au întărit convingerea unui viitor glorios din perspectiva Cerului.
După-amiază programul a continuat cu intervenții din sală și relatări de experiențe frumoase, cu Dumnezeu. Ne dorim ca următoarea aniversare să o avem în Ceruri, însă până atunci ne încredem în Cel ce ne-a condus până acum. Motto-ul întâlnirii:
„Nu avem a ne teme de nimic pentru viitor, decât de a uita calea pe care ne-a condus Domnul și învăţătura Sa din istoria trecutului nostru.”(EGW)
Pastor Emanuel Unteșu – district Râmnicu Vâlcea 1
“Clădirile mici pot fi terminate de către primii lor arhitecți, iar cele mari, cele adevărate, lasă întotdeauna acoperișul pe seama posterității” Herman Melville