„Speranță dincolo de limite”
Asociația Ridică-te și Umblă a avut deosebita onoare de a fi organizatorul național al unui eveniment internațional, unic în activitatea sa desfășurată până acum: Congresul Internațional pentru Persoane cu Dizabilități, „Speranță dincolo de limite”, care s-a desfășurat în perioada 19-21 octombrie 2018, la Rin Grand Hotel București.
Partenerul extern al acestui eveniment a fost: Departamentul pentru nevoi speciale al Diviziunii Intereuropene reprezentat de o echipă internațională, caldă și bine organizată: Corrado Cozzi (Director), Elsa Cozzi, Roswitha Wagner, Taida Rivero, Michela Dolce, Marjorie Chancy, Gerd Wildemann, Basti Bak, Valerie Doufour și Larry Evans.
Partenerii interni ai acestui eveniment au fost: Consiliul Național al Dizabilității din România (CNDR), Fundația Alinare, revista Împreună, Speranța TV și Radio Vocea Speranței.
Participanții inscriși au fost din peste 15 țări precum: Marea Britanie, SUA, Spania, Franța, Germania, Italia, Elveția, Austria, Republica Cehă, Finlanda, Rusia, Ucraina, Georgia și România.
Congresul Internațional „Speranță, dincolo de limite” și-a propus să reafirme persoana cu dizabilitate în valoarea ei, evidențiind aportul creativ și implicarea ei în societate. De asemenea, a fost și o ocazie de dezvoltare personală a celor participanți.
Programul a cuprins:
Vineri seară
O pantomimă bine organizată cu ajutorul unei grupe de adolescenți îndrumată de coordonatoarea de activități, Daniela Bordeianu ne-a transmis în mod artistic mesajul că inimile persoanelor valide sunt legate de cele invalide prin Dumnezeu.
Basti Bak a dat tonul la socializare prin diferite activități de cunoaștere, iar momentul de suflet a fost susținut de speakerul Patrick Johnson.
Pe tot parcursul evenimentului, punctele muzicale au fost coordonate de managerul Asociației, Florin Dobromir, aducând pe scenă acele persoane cu handicap care au performanțe muzicale de înalt nivel.
Sâmbătă dimineață
Programul a început cu muzică, activități de cunoaștere și discuții pe grupe. Momentul de suflet a fost susținut de speakerul Patrick Johnson. Au mai prezentat invitații de onoare ai evenimentului: d-na Daniela Tontsch – președintele CNDR, Ștefan Tomoioagă – președintele Uniunii Române a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și d-na Ionica Tarău reprezentantul Agenției Naționale pentru Persoane cu Dizabilități (ANPD) care a fost însoțită de consilierii președintelui ANPD, Laura Ostafe și Theodor Gui.
Sâmbătă după-amiază
Au fost prezentate povești de viață ale persoanelor cu dizabilități, momentul culminând cu lansarea noii cărți a scriitorului George Uba, „Ridică-te și umblă” – o carte ce conține povești de viață ale persoanelor cu handicap. După aceasta, participanții s-au împărțit pe grupe de dizabilități ca să discute probleme specifice fiecăreia.
De asemenea, a existat o acțiune de impact în Parcul Cișmigiu la care au participat câteva zeci de persoane cu dizabilități. Acestea au împărțit trecătorilor baloane cu mesajul „Mulțumesc ca exiști!”, expresie ce a pus oamenii valizi pe gânduri și care a lăsat loc de dialog cu privire la importanța oricărui om, indiferent de dizabilitate sau capacitate.
Sâmbăta seară a fost o seară de socializare cu momente de suflet, activități interactive și jocuri de societate.
Duminică dimineață
Programul a început cu o poveste relatată de scriitorul George Uba, fondatorul Asociației Ridică-te și umblă, apoi asistența fiind invitată la șapte seminarii și workshop-uri care au dorit să aducă în atenția persoanelor cu dizabilități noi informații, precum și împărtășirea de experiențe de viață cu scopul de a motiva și de a inspira. Acestea au fost:
- O alimentație adecvată – Valerie Dufour
- Spune nu! – despre abuz și violență – Alina Mohorea
- Cântând împreuna – Florin Dobromir
- Credință dincolo de limite – Patrick Johnson
- Familia persoanei cu dizabilități – Elsa Cozzi
- Viața dincolo de limite – Sebastian Tobler
- Pictură și desen, artizanat si modelare – Roswitha Wagner
Duminică dupa-amiază
După finalizarea seminariilor și workshop-urilor, grupul de persoane cu dizabilități a fost împărțit în două:
– primul adresându-se în special persoanelor din străinătate, a avut ocazia sa viziteze Palatul Parlamentului,
– iar cel de-al doilea adresându-se oricarei persoane cu dizabilități, insoțitori și voluntari, să participe la activități sportive paralimpice demonstrative și recreative.
Activitățile sportive au inclus întreceri între persoane nevăzătoare, între scaune rulante și chiar între voluntari și organizatori. De asemenea, persoanele cu dizabilități și voluntarii au beneficiat de o ședință de tras cu arcul.
Obiectivele activității sportive au fost: eliminarea barierelor, integrarea diferitelor dizabilități, încurajarea camaraderiei, fraternizarea și capacitatea de redresare colectivă și individuală.
Duminică seară
Programul a început cu un miniconcert susținut de corul Liceului Teologic Adventist Ștefan Demetrescu sub îndrumarea profesorului Mihai Bejinariu. Mesajul de încheiere a fost rostit Larry Evans, Directorul Departamentului persoanelor cu dizabilități de la Conferința Generală. O defilare cu steagurile fiecarei țări participante a subliniat diversitatea participanților strâns unite prin suferință și speranță.
Mulțumim tuturor celor implicați, dar în special lui Dumnezeu care ne-a pus în grija noastră aceste persoane de la care ne putem inspira ca să trăim frumos: persoanele cu dizabilități.
Diana Mârzac și Lucian Aldea,
Asociația Ridică-te și Umblă
Powered by WPeMatico