Info Adventist

Sugestii de lectură – Alegeri morale – O introducere în etică

Alegerile morale sunt întotdeauna dificile fiindcă trăim într-o societate imorală și, pe alocuri, amorală. A face alegeri corecte, în conformitate cu cerințele lui Dumnezeu, iată un lucru care merită studiat…

ALEGERI MORALE – O INTRODUCERE ÎN ETICĂ, Ediția a doua, de Scott B. Rae, Editura Făclia, Oradea, 2009…

Scott Bothic Rae este un erudit teolog american specializat în Vechiul Testament, profesor de Etică Creștină. Este Decan și Conducător al departamentului de filosofie la Biola University’s Talbot School of Theology. În 2014 a fost ales pentru un mandat ca Președinte al Evangelical Theological Society.

Scott Rae are o licență în economie de la Southern Methodist University, un Master în Vechiul Testament de la Dallas Theological Seminary și un Doctorat în Etică Socială de la University of Southern California. Are de asemenea experiență pastorală. A scris singur sau în colaborare 11 cărți traduse în diverse limbi.

ALEGERI MORALE – O INTRODUCER ÎN ETICĂ este gândită ca un ajutor în special pentru studenți în înțelegerea atât de spinoasei problematici a alegerilor morale. Încă din Introducerea cu titlul De ce studiem etica?, autorul prezintă modul de alcătuire a cărții, în așa fel încât oricine ar citi-o să se poată orienta rapid în structura ei. Zice el: „Citind cartea veți găsi informații despre bazele eticii, cât și despre felul în care se aplică aceste elemente de esență la cele mai serioase probleme etice contemporane. Fiind convins că moralitatea decurge în cele din urmă din caracterul lui Dumnezeu, cred că învățătura dată de Dumnezeu în Cuvântul Său (adică revelația specifică) și în afara Cuvântului Său (adică revelația generală) reprezintă baza primordială a eticii. Capitolul 2 al cărții prezintă elemente distinctive ale eticii creștine. […] Știind, deci, că nu doar Biblia ridică această problemă etică, în capitolele 3 și 4 vom încerca să oferim o perspectivă obiectivă asupra sistemelor etice alternative, precum: relativismul, utilitarismul, și egoismul etic. Vom trece în revistă și numele importante legate de ele, ca: Aristotel, Augustin, Tomas d’Aquino și Kant. […] Capitolelle 6 la 13 se ocupă de unele chestiuni actuale care fac obiectul discuțiilor individuale și în societate: avort, tehnologii reproductive, eutanasie, pedeapsa capitală, eticile sexuale inclusiv homosexualitatea, războiul, etc.” (p.14-15)

Important este că autorul alege să exemplifice principiile abordate prin studii de caz și să pună la dispoziția cititorului dileme etice, dezbătând părerile pro și contra și încheind fiecare capitol cu un paragraf final în care cititorii sunt ajutați să-și amintească ce s-a prezentat până la acel moment și o secțiune de lecturat care recomandă alte cărți pentru aprofundarea subiectelor.

O carte binevenită în societatea românească unde etica, uneori și cea creștină, este extrem de fluidă (aceasta nu este o laudă..). Lectură utilă…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *