Info Adventist

Sugestii de lectură – Dumnezeul risipitor – recuperarea esenței creștinismului

Imaginea noastră despre Dumnezeu este atât de contorsionată de asemănările pe care ni le luăm din lumea noastră a oamenilor, încât este neapărat nevoie să o corectăm mereu și mereu pentru a nu o falsifica în totalitate…

DUMNEZEUL RISIPITOR-RECUPERAREREA ESENȚEI CREȘTINISMULUI, de Timothy Keller, Editura Kerigma, Oradea, 2016…

Timothy Keller este un apologet al creștinismului binecunoscut pe plan mondial. A studiat la Seminarul Teologic Gordon – Conwell din cadrul Universității Bucknell și la Seminarul Teologic Westminster. Este pastorul Bisericii Prezbiteriene Redeemer din Manhattan, New York, pe care a întemeiat-o în 1989 împreună cu soția sa Katty, și cu cei trei fii ai lor. Biserica a crescut până la șase mii de membri ce participă regulat la serviciile divine, are un mare număr de biserici-surori și desfășoară o lucrare de înființare de biserici în marile orașe ale lumii.

Într-o prezentare a cărții Argument pentru Dumnezeu ( volum despre care am scris cu câtva timp înainte), Newsweek îl numea pe autorul acesteia, bine-cunoscutul pastor Timothy Keller, „un C.S. Lewis al secolului al douăzeci și unu”. În cartea de mai sus, Keller prezintă o explicație rațională a motivului pentru care ar trebui să credem în Dumnezeu. Acum, în DUMNEZEUL RISIPITOR, el folosește una dintre cele mai cunoscute pilde creștine pentru a ne aduce un mesaj neașteptat de speranță și salvare.

Recurgând la abordarea intelectuală, atât de caracteristică lui, pentru înțelegerea creștinismului, Keller ne dezvăluie mesajul esențial al lui Isus în cea mai cunoscută pildă a Sa. În pilda aceasta, Isus ne arată harul risipitor al lui Dumnezeu atât față de oamenii nereligioși, cât și față de cei moraliști. Cartea de față îi va provoca atât pe evlavioși, cât și pe sceptici să vadă creștinismul într-o lumină cu totul nouă.

„Înțelegerea pe care Tim Keller o are despre cele două personaje din pildă și despre inima lui Dumnezeu, care le iubește pe amândouă, m-a impresionat din nou. Gândurile lui Tim merită o audiență la nivel mondial.” – Bill Hybels, fondator și pastor senior, Willow Creek Community Church.

Cartea, deși nu are multe pagini (veste bună…) este ,totuși, densă și bine structurată. Este împărțită în șapte capitole, după cum urmează:

  • UNU – Oamenii din jurul lui Isus;
  • DOI – Cei doi fii pierduți;
  • TREI – Redefinirea păcatului;
  • PATRU – Redefinirea stării de pierzare;
  • CINCI –Fratele mare cel adevărat;
  • ȘASE – Redefinirea speranței;
  • ȘAPTE – Ospățul tatălui.

În finalul capitolului Redefinirea speranței, Timothy Keller spune:

„Isus, spre deosebire de fondatorii altor religii majore, oferă speranță omului obișnuit. Viitorul nostru nu este o formă de conștiință eterică și impersonală. Nu vom pluti în aer, ci vom mânca, ne vom îmbrățișa, vom cânta, vom râde și vom dansa în Împărăția lui Dumnezeu, având diferite grade de putere, glorie și bucurie pe care acum nu ni le putem imagina.

Isus va face ca lumea să fie iarăși casa noastră desăvârșită. Nu vom mai locui „la răsărit de Eden”, rătăcind necontenit fără să ajungem vreodată acasă. Vom veni acasă, și tatăl ne va întâmpina, ne va îmbrățișa și ne va primi în sala ospățului.”(p.111).

O lectură vindecătoare, binefăcătoare pentru suflet și pentru relațiile interumane. O lectură care ne poftește la ospăț…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *