Info Adventist

Sugestii de lectură – Dă oare Dumnezeu cu zarul? – Noua matematică a haosului

Folosim foarte des cuvântul haos atunci când vrem să denumim o stare de lucruri dezordonată, surprinzătoare și deranjantă. Dar haosul pare să fie altceva, ne spun anumiți oameni de știință…

DĂ OARE DUMNEZEU CU ZARUL ? – NOUA MATEMATICĂ A HAOSULUI, de Ian Stewart, Editura Humanitas, 2015…

Ian Nicholas Stewart(n. 1945), membru al Societății regale din Marea Britanie, profesor la Universitatea din Warwrick și autor a peste 170 de articole științifice, este unul dintre matematicienii care s-au adresat constant publicului larg, fiind răsplătit cu Medalia Faraday și cu Medalia de Aur a Institutului de Matematică pentru cele peste douăzeci de cărți de popularizare a științei, în principal matematică și teoria catastrofei. Dintre lucrările lui Ian Stewart, la Editura Humanitas au apărut Doar șase numere, De ce frumusețea este adevărul ? și Îmblânzirea infinitului. A predat la universități din Germania , Noua Zeelandă și Statele Unite.

DĂ OARE DUMNEZEU CU ZARUL ? – NOUA MATEMATICĂ A HAOSULUI a apărut în 1989. În Prefața la ediția a doua, apărută în 1997, autorul încearcă să explice despre ce este vorba în această lucrare: „Haosul” nu e doar un cuvânt la modă pentru ”aleator”. În sensul  care predomină astăzi în știință, e un concept cu totul nou și diferit. Haosul apare atunci când un sistem determinist (adică nealeator) se comportă într-o manieră aparent aleatorie. Poate suna paradoxal, dar „aparent” ascunde multe dificultăți. Marea descoperire a ultimului deceniu este că haosul este la fel de des întâlnit în tipurile tradiționale de comportament regulat precum stările staționare sau ciclurile periodice. Privind în urmă, nu găsim nimic cu adevărat surprinzător legat de haos. Din perspectivă actuală, e ușor de înțeles cum apare haosul și de ce e frecvent întâlnit. Și totuși, multă lume, printre care și oameni de știință, vorbește despre haos ca despre ceva straniu și exotic. Îmi cer scuze, nu este cazul. Haosul este la fel de comun precum ciclurile periodice.[…]

DĂ OARE DUMNEZEU CU ZARUL ? urmărește două scopuri. Unul este acela de a explica noțiunea matematică de haos și de a arăta de ce este deopotrivă naturală și inevitabilă. Celălalt scop e să răspundă la întrebarea: apare haosul în lumea reală? Pentru ca această întrebare să aibă sens, ea trebuie reformulată. Nici un fel de matematică nu apare în lumea reală. Ceea ce face matematica este să modeleze lumea reală într-o manieră utilă. Geometria cercului ne ajută să înțelegem de ce roțile rulează lin, dar nu vei găsi un cerc matematic veritabil într-o mașină. Poți găsi două oi, două mere sau două rafturi în lumea reală, dar nu vei întâlni numărul doi ca atare. Așadar, întrebarea ar trebui să fie: „Noțiunea matematică de haos modelează oare lumea reală într-o manieră utilă ? Ne ajută ea să înțelegem ceva din lucrurile pe care le vedem ?”(p.5-7)

Dar autorul avertizează: „Nu încerc să vă vând haosul. Nu sunt profetul unei noi religii în căutare de adepți. Departe de mine gândul de a obține credința voastră. Ce încerc să fac este să vă prezint, cât mai accesibil cu putință, informația de care aveți nevoie pentru a vă face o idee despre realizările haosului din prezent și potențialul lui în viitor. M-am străduit să vă previn de fiecare dată când mă lansez în speculații. În rest, prezint idei sau rezultate publicate în literatura serioasă științifică și matematică. Ceea ce nu înseamnă neapărat că ar fi corecte, ci doar că sunt respectabile…”(p.10)

Am ținut să pun aici această avertizare a autorului, fiindcă subiectul este tentant pentru a fi extrapolat în domeniul teologiei și, unii chiar s-au jucat cu asta, fără însă a avertiza, așa cum face Ian Stewart, că au intrat într-un joc speculativ…

Nu mă pricep la matematică, dar autorul acestei cărți știe să scrie pentru profani. Din când în când îmi place să fac incursiuni în teritorii pe care nu le cunosc, măcar pentru a deveni conștient că acele teritorii există…Teoria haosului sună incitant dacă mă gândesc la haosul inițial amintit în Genesa. De aici încolo, însă, voi păși cu mare atenție, ca să fiu sigur că: „El nu va îngădui să ți se clatine piciorul…”(Psalmi 121,2)…

Lectură folositoare…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *