Sugestii de lectură – Mic tratat despre întâlnire și dialog
Pe măsură ce mijloacele de comunicare se diversifică și devin tot mai la îndemână, oamenilor le e tot mai greu să poarte un dialog real. și pe măsură ce mijloacele de deplasare sunt tot mai rapide, oamenilor le este tot mai greu să se întâlnească…
MIC TRATAT DESPRE ÎNTÂLNIRE ȘI DIALOG, de Perre Claverie, Editura Humanitas, Colecția Teologie, Religie, Spiritualitate, 2015…
Pierre Claverie s-a născut în Alger într-o familie franceză. În 1957 a plecat în Franța pentru a studia la Universitatea din Grenoble matematica, fizica și chimia. După doi ani a intrat în noviciatul dominicanilor din Lille, iar în 1967 s-a întors în Algeria. Aici a început să studieze araba, reușind s-o vorbească fluent. În 1981 a fost numit episcop de Oran, iar în 1987 a fost numit în Consiliul Pontifical pentru Dialog Interreligios. A fost asasinat în 1996 în timpul tulburărilor sociale generate de războiul civil din Algeria.
A scris o mulțime de cărti, dintre care amintesc: Le Livre de la foi. Revelation et Parole de Dieu dans la tradition chretienne(1996); Doner sa vie, Six jours de retraite sur L’Eucharistie(2003); Il este toute de meme permis d’etre heureux. Lettres familiales(1969-1975); Humanite plurielle(2008); Marie, la Vivante. Sept jours de retraite avec Marie(2008) ; Petite Introduction a l‘Islam(2010); Quel bonheur d’etre croyant! Vie religieuse en terre algerienne(2012); La ou se posent les vraies questions. Lettres familiales(1975-1981) și La livre de nos passages. La Bible(2014).
„Întâlnirea era lucrul cel mai important din viața lui Pierre Claverie. A muncit neîntrerupt ca să pună în legătură persoanele cele mai diferite. Și pentru noi, întâlnirea este o provocare permanentă în varietatea comunităților noastre omenești: de la serviciu, din familie sau din viața călugărescă…Ne găsim mereu față în față cu celălalt, trăim împreună situații identice, dar oare ne și întâlnim cu adevărat? Pierre Claverie n-a evitat confruntarea cu lumea musulmană în care a trăit în calitate de creștin. Modul diferit în care tradițiile musulmane și creștine se apropie de Dumnezeu subliniază originalitatea creștinismului, caracterul extraordinar și tulburător al mesajului creștin. Numeroase texte ale misticilor musulmani citate de el depun mărturie despre bogăția pe care și această tradiție o posedă. Reculegerea de față ne cheamă să aprofundăm relația cu Dumnezeu și relațiile cu ceilalți.” – sora Anne-Catherine Meyer.
Volumul de față cuprinde o serie tematică de predici ținute în mod repetat între 1985 și 1995 unor grupuri diferite de ascultători. Zice autorul despre tematica abordată: „Mi-am rememorat convingerile de credință, și asupra acestor convingeri aș vrea să meditez împreună cu voi în decursul acestei săptămâni.
Iată câteva jaloane:
- Mai întâi, aș vrea să spun cât este de dificilă întâlnirea. E evident, însă e chiar mai dificilă decât credeam; așadar „întâlnirea dificilă”, dar de ce e atât de dificilă ? Ce strategii s-ar putea folosi pentru a o putea face cu putință ?
- Apoi, aș vrea să meditez asupra unui dat de bază al credinței noastre: „La început era Cuvântul.” Convingerea că Dumnezeu vorbește și deci că la origine se află comunicarea, cuvântul. Ce înseamnă asta ? Ce provoacă în noi ?
- Apoi, mă voi apropia de Isus, încercând să meditez asupra câtorva aspecte ale vieții sale care constituie efectiv o întâlnire și un dialog cu oamenii, cu Tatăl. Asta mă determină să vorbesc despre credință.
- Și apoi, voi zăbovi mai îndelung asupra Fericirilor, dar tot sub aspectul comunicării, al întâlnirii și al dialogului.
- Apoi, voi mai vorbi și despre rugăciune.
- apoi, despre Biserică în calitate de comunitate dialogală;
- și apoi despre viața călugărească sub aspectul de școală și de încercare a dialogului, iar pe urmă…păi, cam într-o lună vom fi terminat reculegerea !”(p.18-19).
Faptul că autorul este de altă confesiune oferă cititorului întemeiat în convingerile sale religioase posibilitatea unor pași pe calea întâlnirii cu „ceilalți” care sunt, evident, altfel și cărora trebuie să le deschidem ușa dialogului și calea spre întâlnirea cu Celălalt participant la dialog, cu Dumnezeu…De altfel, misiunea Bisericii lui Hristos este ca, pe calea întâlnirii celorlalți și a unui dialog deschis, onest și bazat pe Biblie, să vestească Evanghelia…
Lectură atentă, inteligentă și utilă…
Powered by WPeMatico