Demnitate Umană, Identitate Culturală, Libertate Religioasă – valori intrinseci ale umanitații susținute la Chișinău
Sesiunea de Comunicări Științifice „Demnitate Umană, Identitate Culturală, Libertate Religioasă” a avut loc miercuri, 20 noiembrie 2019, la sediul Academiei de Științe a Moldovei de la Chișinău (ASM). La eveniment au fost invitate personalități ale comunității științifice și religioase atât din România, cât și din Republica Moldova. Evenimentul este o continuare a parteneriatului academic inițiat de Asociația Conștiință și Libertate din România și Moldova.
Din partea Academiei de Științe – Moldova o contribuție deosebită au adus-o: conf. univ. dr. hab. Nina Corcinshi, director al Institutului de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hașdeu” din Republica Moldova (IFR) și prof. univ. dr. Victor Juc, directorul Institutului de Cercetări Juridice, Politice și Sociologice al Academiei de Științe a Moldovei (ICJPS).
Evenimentul a fost organizat în cadrul unui parteneriat al Asociației „Conștiință și Libertate” din România și din Moldova cu IFR, ICJPS, ASM, Institutul de Istorie al Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova și Institutul pentru Studii de Pace în Creștinismul Răsăritean, afiliat Universității Harvard.
Cu această ocazie a fost lansată și în Moldova cea de-a șaptea ediție a Jurnalului Libertății de Conștiință, ediție apărută anul acesta în două volume impresionante la prestigioasa editura franceză IARSIC, Les Arcs. Noutatea lansării acestei ediții constă în faptul că pentru a treia oară volumele Jurnalului confirmă valoarea cercetării și contribuția științifică a mediului academic din Moldova alături de lucrările profesorilor din România.
Demnitatea – întoarcerea la valorile pentru care a fost creat omul
Conf. univ. dr. hab. Nina Corcinschi a deschis sesiunea de conferințe, vorbind despre demnitatea umană ca una dintre valorile fundamentale ale societății: „Demnitatea îl pune pe om în centru, iar lumea academică ar trebui să aibă ca principală preocupare lucrurile pe care le pot face pentru a îmbunătăți condiția umană.” Sesiunea de conferințe a fost continuată de către prof. univ. dr. Victor Juc, care, pornind de la un citat celebru „omul este măsura tuturor lucrurilor”, a susținut faptul că societatea actuală trebuie să ofere locul central ființei umane, nu cosmopolitismului.
Printre invitați s-a aflat și doamna prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, senator în Parlamentul României.
Prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu a prezentat tema demnității ca fiind un dar divin, pornind de la definiția conceptelor de egalitate și demnitate, a principiilor care derivă din ideea că „Oamenii se nasc egali în drepturi și în demnitate”. Majoritatea celor 17 înțelesuri ale cuvântului demnitate oferite de DEX, au în comun respectul față de semeni. Astfel, „demnitatea națională este respectul față de neamul tău, dar și față de alții, iar istoria este cel mai bun instrument de apărare a demnității,” a nuanțat doamna senator Ecaterina Andronescu.
Aceeași temă – a demnității – a fost abordată și de Dragoș Mușat, președintele Asociației „Conștiință și Libertate” din România, care a afirmat că demnitatea înseamnă întoarcerea la valorile pentru care omul a fost creat.
Toleranța ca mecanism de funcționare a societății
Prof. univ. dr. Bogdan Ciucă, fost deputat în Parlamentul României, a susținut o lucrare despre rolul inteligenței artificiale în drept și progres. Domnul profesor a evidențiat existența toleranței ca pârghie de dezvoltare pe mai multe niveluri, pornind de la primul, cel al neutralității, și urcând până la cel mai înalt nivel, acela de mecanism de funcționare normală, eficientă a unei societăți de drept.
Sesiunea a continuat cu prezentări pe teme istorice. Studiind istoria libertății religioase în timpul Uniunii Sovietice, conf. cerc. Nicolae Fuștei, cercetător coordonator la Institut de Istorie al Moldovei, a arătat că legislația comunistă privind libertatea religioasă era una ambiguă, menită să limiteze și să împiedice manifestările religioase de orice fel: „Documentele vremii arătau cum, în termen de câteva zile de la lansare, titulatura unor acte legislative se modifica radical în defavoarea libertăților ce se reclamau la început.”
La eveniment au participat atât reprezentanți ai bisericilor tradiționale, cât și a mai multor confesiuni neoprotestante. Domnul Virgil Achihai, presedinte al alianței Evanghelice din România a subliniat că omul, prin faptul că a fost creat de Dumnezeu, a fost înzestrat cu demnitate, iar libertatea de conștiință este o manifestare corectă și necesară, care respectă statutul uman.
„Regula de aur cunoscută în societate și răsturnată în scrierile Bibliei, adică «tot ce doriți să vă facă vouă oamenii faceți-le și voi la fel», ar trebui să constituie baza relațiilor noastre care ar pune în evidență demnitatea”, a declarat Petrică Huțuțui, pastor în Biserica Penticostală.
De asemenea, prof. univ. dr. Lucian Farcaș, cadru didactic la Institutul Teologic Romano-Catolic „Sf. Iosif” din Iași, a susținut că „demnitatea de păcătos reclamă nevoia de iertare”. Ideea a fost continuată de către pastorul Dorin Cristea, reprezentantul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la acest eveniment, care a vorbit despre faptul că, deși am pierdut prin păcat demnitatea cu care am fost creați, aceasta ne-a fost oferită din nou de către Isus, ce a primit tortura și moartea, apărând dreptul la demnitate al întregii umanități.
Tema demnității în educație a fost abordată de doamna prof. dr. Rodica Rudei, director Centrul de Educație Excelsis, care a susţinut că scopul principal al educației este să conducă spre maturitatea spirituală: „Demnitatea are legătură cu conectarea emoțională între elevi și profesori și ar fi bine să se bazeze pe ceea ce părinții ar trebui să spună zilnic copiilor despre valoarea lor intrinsecă.”
Lansarea celei de-a șaptea ediții a Jurnalului Libertății de Conștiință – pentru a doua oară în Moldova (2017, 2019)
O contribuție deosebită la acest eveniment a avut domnul Andrei Moldovanu, președinte Asociația „Conștiință și Libertate” din Moldova sprijinind prin acțiunile asociației lansarea celei de-a șaptea ediții a volumului de lucrări „Jurnalul Libertății de Conștiință” și în Moldova. Lucrul acesta a fost posibil datorită parteneriatului Asociației din România cu zece organisme educaționale și neguvernamentale internaționale, printre care Secretariatul de Stat pentru Culte din România, Parlamentul României – Comisia Juridică din Camera Deputaților și Universitatea „Paul Valéry” din Montpellier – Franța.
„Jurnalul Libertății de Conștiință” este un istrument academic, recunoscut internațional, indexat în baze de date precum The European Reference Index for the Humanities and the Social Sciences (ERIH PLUS).
„Demnitatea umană, identitatea culturală și libertatea religioasă sunt valori la care societatea noastră a aderat iremediabil. Totuși, încă putem întâlni cazuri de încălcare a lor, ceea ce reclamă o înțelegere aprofundată atât în mediile academice, cât și în rândul populației. Iar evenimentul de astăzi a făcut un pas hotărât în această direcție”, a declarat Sergiu Macovei, director al Asociației „Conștiință și Libertate” din România și moderator al evenimentului.
La încheierea Sesiunii de Comunicări Științifice „Demnitate Umană, Identitate Culturală, Libertate Religioasă”, au fost oferite 18 plachete de apreciere pentru personalitățile care au susținut libertatea de conștiință în sfera domeniului lor de activitate.
Evenimentul va contribui în continuare la crearea unor percepții coerente în domeniile de drept, educație, religie, istorie și literatură prin lucrări și dezbateri deschise mediului academic și nu numai.
Powered by WPeMatico