Info Adventist

Sugestii de lectură – Partidul, Securitatea și Cultele

Istoria persecuțiilor pe care le-au suferit credincioșii din România în timpul regimului comunist n-ar trebui uitată. Ar trebui să știm povestea aceasta din ambele perspective, cea a celor persecutați și cea a persecutorilor…

PARTIDUL, SECURITATEA ȘI CULTELE – 1945-1989, coordonator Adrian Nicolae Petcu, Editura Nemira, Colecția Biblioteca de istorie, 2005…

Coordonatorul acestui volum este Adrian Nicolae Petcu, istoric, consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii-Bucureşti, Serviciul Cercetare, Editare (din septembrie 2000); cercetător în arhivele comunismului şi în cele bisericeşti din ţară şi din străinătate. Absolvent al Facultăţii de Istorie, Universitatea Bucuresti (2000) şi al programului de Master „Istoria Sud-Estului European” din cadrul aceleiaşi facultăţi (2002).

Domeniu de interes: Istoria recentă a Bisericii din România; autor a zeci de studii, articole şi recenzii în reviste de specialitate şi de popularizare; participant la manifestări ştiinţifice naţionale şi internaţionale.

Volume recente: Clerici şi teologi din Eparhia Aradului în închisorile comuniste (1945-1964), Editura Arhiepiscopiei Aradului, 2017;  Preoţi din Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în temniţele comuniste, Editura Renaşterea, 2017 (coautor); Dicţionarul clericilor şi mirenilor mărturisitori ortodocşi români în detenţia comunistă, Editura Basilica, Bucureşti, 2017; Clerici şi mireni mărturisitori din Arhiepiscopia Iaşilor în închisorile comuniste (1945-1964), Editura Doxologia, 2017 (coautor); Patriarhul Justinian Marina şi Apărătorii Ortodoxiei în perioada comunistă. Album, Editura Basilica, Bucureşti, 2017 (editor).

Este iniţiator şi coordonator al proiectului Fototeca Ortodoxiei Româneşti, al site-ului www. fototecaortodoxiei.ro  şi autor al rubricii Memoria Bisericii din Ziarul Lumina al Patriarhiei Române.

Perioada comunistă a istoriei României este încă puțin cunoscută la nivel de mase. Dincolo de amintirile proprii ale celor din generațiile care au trăit suficient sub acest regim ca să fi conștientizat ce este comunismul, studii care să fie asimulate de populația generală a țării lipsesc. Iar relația bisericilor cu Securitatea și cu partidul comunist sunt puține și controversate. De aceea un astfel de volum este binevenit fiindcă oferă o privire asupra acestei tematici.

Referitor la conținutul acestui volum, Preot Academician Mircea Păcurariu, în Cuvânt înainte, menționează: „Suntem acum în fața unei lucrări noi, editată de Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, sub coordonarea tânărului cercetător Adrian Nicolae Petcu, la ora actuaală(2005) un remarcabil „specialist” în probleme bisericești ale perioadei 1944-1989. Volumul de față cuprinde nu mai puțin de 12 studii, cu o gamă variată de teme care privesc Biserica Ortodoxă Română – inclusiv „diaspora” ei vest-europeană și Basarabia – dar și Biserica Greco-Catolică, practic, desființată în 1948, Biserica Romano- Catolică, precum și alte culte.”(p.7)

Cele 12 studii menționate sunt:

Livia Petre Nițu Reacții ale elitei românești față de Dictatul de la Viena: Societatea „Ardealul”(1940);

Adrian Nicolae Petcu Slujitorii altarului și mișcarea legionară. Studiu de caz: Preotul Ilie Imbrescu;

Alexandru-Alin SpânuSectele religioase în rapoartele Serviciului de Informații al Armatei(1947);

Adrian Nicolae PetcuSecuritatea și cultele în 1949;

Cristian VasileEpiscopul Alexandru Todea în anii comunismului național(1964-1989);

Camelia Ivan DuicăIoan Dulca Joldea – un preot greco-catolic în rezistența armată anticomunistă;

Raluca Nicoleta SpiridonEducația și practica religioasă în comunitatea romano-catolică din Sud-Estul Transilvaniei;

Nicolae VideniePresa emigrației române – revista Bisericii Sfinții Arhangheli de la Paris(1961-1966);

Ierom. Iosif PavlinciucArhimandritul Varlaam Chiriță și lupta sa pentru păstrarea credinței ortodoxe;

Alexandru DonosRegimul sovietic și Biserica Ortodoxă din Basarabia comunizată(1944-1953);

Elis Neagoe-Pleșa, Liviu PleșaCultele neoprotestante din România în perioada 1875-1989;

Adrian Nicolae PetcuBibliografia postdecembristă referitoare la Biserica Ortodoxă Română în perioada regimului comunist(1945-1989).

Menționez că în studiul Elis Neagoe-Pleșa, Liviu PleșaCultele neoprotestante din România în perioada 1875-1989, sunt numeroase referiri la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, inclusiv sunt prezentate cazuri nominale, unele dintre acestea referindu-se la persoane pe care le cunosc foarte bine. De asemenea, sunt mențiuni despre adventiști în studiul Alexandru-Alin SpânuSectele religioase în rapoartele Serviciului de Informații al Armatei(1947) și în studiul Adrian Nicolae PetcuSecuritatea și cultele în 1949. Menționez că informațiile generale despre Biserica Adventistă din România sunt sumare și pe alocuri inexacte.

O astfel de lucrare, care adună studii concepute de diverși autori, are valoarea ei, deoarece autorii au lucrat în arhive și au făcut o muncă de cercetare foarte utilă, punând la dispoziția publicului larg informații( uneori necorelate) pe subiecte rămase încă neelucidate pe deplin. Așadar, o lectură interesantă fiindcă oferă ocazia de a privi din partea cealaltă, cea a Securității, persecutarea credincioșilor din România.

Lectură atentă, folositoare și care să ne pună pe gânduri…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *