Puterea rugăciunii în cuplu
Vi s-a spus vreodată că 50% dintre căsnicii duc la divorț, că majoritatea celor ale căror căsnicii supraviețuiesc sunt nefericiți sau că rata divorțurilor din cadrul bisericii nu este mai mică decât rata divorțurilor în lume? Ei bine, am o veste bună. Niciuna dintre aceste informații nu este adevărată!
În anul 2014, o cercetătoare care a studiat în cadrul Universității Harvard, pe nume Shaunti Feldhahn, a publicat o carte intitulată The Good News about Marriage [Vestea bună cu privire la căsătorie]. În aceasta, ea a prezentat constatările sale în urma realizării unui studiu longitudinal despre căsătorie și divorț care a avut loc de-a lungul a opt ani. Potrivit lui Feldhahn, rata divorțului în rândul celor care sunt la prima căsătorie este în jur de 20-25%, iar în ultimele decenii s-a aflat în scădere.
Majoritatea cuplurilor sunt fericite. De fapt, 80% dintre cei căsătoriți de cel puțin 5 ani declară că sunt fericiți.
Rata divorțurilor în rândul cuplurilor care frecventează în mod regulat biserica este cu 50% mai mică decât în rândul celor care nu o fac.
În plus, un articol semnat de dr. David Stoop prezintă date și mai greu de crezut: rata divorțurilor în rândul cuplurilor care se roagă împreună zilnic este mai mică de 1 ‰, ceea ce înseamnă că rugăciunea este cea mai eficientă asigurare pentru propria căsnicie. Din păcate, adaugă el, doar 4% dintre cuplurile creștine se roagă împreună…
Cum să începeți
Iată câteva sfaturi care să vă ajute să vă convingeți partenerul să vi se alăture în această practică de o importanță vitală:
- Fiți optimist(ă). Nu apelați la învinovățire pentru a-l determina pe celălalt să se roage împreună cu dumneavoastră. Mai degrabă, adoptați o atitudine optimistă. Invitați-l cu un zâmbet. Dacă la început nu dorește, păstrați-vă zâmbetul. Începeți să vă rugați individual ca Dumnezeu să lucreze la inima partenerului, după care invitați-l din nou, altă dată.
- Începeți cu o provocare. Împreună cu biserica, acceptați o provocare de 30 de zile pentru persoanele căsătorite. Un angajament de a face ceva pentru tot restul vieții poate părea copleșitor. Un obiectiv pe termen mai scurt poate fi mai convingător, iar dacă celuilalt îi place experiența, e posibil să vrea să continue.
- Să nu dureze mult. În zilele noastre, oamenii sunt ocupați și e posibil ca găsirea unei ore în plus pentru rugăciune să se dovedească dificilă. Faceți începutul mai ușor chiar dacă acest lucru înseamnă că vă rugați împreună doar 5 minute sau chiar mai puțin. Nu vă țineți partenerul ostatic în rugăciuni lungi. Pe măsură ce rugăciunea devine parte integrantă a vieții dumneavoastră, timpul poate crește treptat, însă lăsați ca acest lucru să se întâmple în mod natural.
- Fiți flexibil(ă). Deși cel mai bine ar fi să aveți un timp regulat de rugăciune și omiterea unor zile este o cale sigură de a pierde un obicei bun, lucrurile nu decurg întotdeauna conform planului. Fiți flexibil(ă) atunci când soțul sau soția nu poate participa la întâlnirea de rugăciune sau dorește să o amâne/ reprogrameze. Dacă nu sunteți îngăduitor/ îngăduitoare în astfel de situații, timpul de rugăciune va deveni o datorie sau o obligație. Nu lăsați să se întâmple acest lucru!
Pentru ce ne rugăm?
Unele persoane nu se simt în largul lor atunci când se roagă cu partenerul de căsătorie deoarece rugăciunile celuilalt par a le fi adresate lor, nu lui Dumnezeu. Puteți evita acest lucru învățând să vă concentrați asupra cererilor de binecuvântare.
Nu spuneți niciun cuvânt care l-ar putea face pe celălalt să se simtă judecat sau condamnat. Dacă există probleme care trebuie discutate, găsiți un alt moment pentru a o face. Faceți ca timpul de rugăciune să fie caracterizat de iubire și susținere reciprocă.
Nu vă exprimați atunci toate suferințele și îngrijorările. Este posibil ca soțul/ soția dumneavoastră să nu știe cum să facă față acestui tip de presiune. Pe acelea păstrați-le pentru timpul personal de rugăciune. Dumnezeu poate duce orice povară.
Nu faceți o listă lungă cu cereri personale. Dacă există una sau două probleme urgente care sunt importante pentru amândoi, nu le ignorați, însă nu vă concentrați asupra lor. Învățați, mai degrabă, să vă rugați pentru binecuvântări.
Lăudați-L pe Dumnezeu pentru calitățile pe care le admirați la soțul/ soția dumneavoastră. Exprimați-vă recunoștința pentru lucrurile pe care le-a făcut și care vă plac. Exprimați-vă bucuria pentru modul în care celălalt vă face să vă simțiți. Iar apoi rugați-L pe Dumnezeu să îl binecuvânteze pe partenerul dumneavoastră: să îl protejeze, să îl conducă, să îi dea înțelepciune, succes, fericire. Rugați-vă ca celălalt să simtă prezența lui Dumnezeu pe tot parcursul zilei, să simtă pacea, dragostea și bucuria Lui. Nu vă rugați doar cu el, ci și pentru el.
Folosiți timpul de rugăciune pentru a nutri gânduri caracterizate de generozitate și grijă pentru celălalt. În cele din urmă, aceste sentimente se vor extinde și asupra celorlalte ore ale zilei, iar căsătoria voastră va fi mai puternică și mai bogată.
Autor: Dan Vis, pastor în zona metropolitană Chicago și Președinte al FAST Missions, o lucrare prin intermediul căreia oamenii sunt ajutați să învețe să memoreze Cuvântul
Articolul Puterea rugăciunii în cuplu apare prima dată în Biserica Adventistă.
Powered by WPeMatico