Armonii pe portativul libertății
Deși diferite, notele muzicale pe portativ, pot determina prin prezența și jocul lor muzica ce înnobilează sufletul. Realitatea aceasta, s-a dorit a fi transpusă și valorizată într-o dimensiune pe plan social, în cadrul unui concert vocal-instrumental numit Armonii pe portativul libertății. Evenimentul s-a desfășurat sub auspiciile Asociației Conștiință și Libertate, miercuri, 13 aprilie, în Sala Centrului Cultural Eugen Ionescu din Slatina. În cadrul programului, muzica a fost interpretată sublim de soprana Luiza Spiridon alături de care a fost o formație instrumentală condusă cu virtuozitate de profesorul Cezar Geantă.
Armoniile au fost contextul dar și pretextul întâlnirii unor personalități publice locale și nu numai, care, prin mesajele transmise, au reiterat valoarea libertății de conștiință și religie. La eveniment au participat domnii Dragoș Mușat, președinte al Asociației Conștiință și Libertate, Marius Oprescu, vicepreședinte al Consiliului Județean Olt, Mihai Niță, senator, Tudor Udrescu, primar al orașului Piatra Olt, Bogdan Emanuel Răduț, istoric al Bisericii Creștine după Evanghelie alături de care s-a aflat doamna Nicu Alina Livia, conf.univ.dr. în drept. Prin intermediul alocuțiunilor rostite, a fost transmisă ideea că libertatea de conștiință și religie este un drept fundamental al ființei umane care nu trebuie alterat de nimeni.
Astfel, domnul Dragoș Mușat, președintele Asociației Conștiință și Libertate, a vorbit despre demnitate și nevoia ca în societate reperele morale autentice să-l direcționeze pe om în relație cu Dumnezeu și cu semenii. Apoi, domnul Marius Oprescu,vicepreședinte al CJ Olt, a subliniat ideea că între oameni trebuie să existe coeziune și respect reciproc, dânsul afirmând deschiderea pe care o are față de bisericile minoritare. Domnul senator Mihai Niță a întărit ideea că legislația din România este favorabilă manifestării libertății de conștiință și religie, exprimându-și totodată dorința de a prelua sugestii care ulterior ar putea fi transpuse în legi cu privire la conservarea libertății de conștiință și religie în țara noastră. Doamna Nicu Alina Livia, a accentuat nevoia de a face un pas mai departe de toleranță și anume către dragoste care să fie liantul și factorul determinant al unei societății stabile și pacifiste. În toate acestea trebuie să fie evidențiat spiritul creștin, acea abordare plină de tact și înțelegere care îl face pe om apropiat de semeni și mai responsabil în promovarea libertății de conștiință. Domnul Bogdan Emanuel Răduț, în cadrul expunerii sale a articulat libertatea de conștiință de domeniul practic al vieții subliniind necesitatea aplicării principiilor creștine în viața cotidiană.
Muzica interpretată și verbalizarea unor concepte privitoare la libertatea de conștiință și religie au constituit cheia de boltă a întregului program, sensibilizând pe ascultători și creând contextul pentru ca, deși poate cu valori diferite, să ne respectăm mai mult, trăind mai frumos și în pace cu semenii noștri și cu Dumnezeu. Aceasta se poate, iar muzica o dovedește cu prisosință!
Petre Niță, director Comunicare/Relații publice și Libertate religioasă – Conferința Oltenia