Comitetul Executiv al Bisericii Adventiste mondiale propune prima declarație oficială cu privire la avort
Membrii forului decizional al Bisericii Adventiste mondiale între sesiunile Conferinței Generale a deliberat timp de două zile asupra unei propuneri referitoare la Declarația cu privire la perspectiva biblică asupra vieții înainte de naștere și implicațiile ei asupra avortului. Documentul a fost redactat în luna septembrie, în urma unei perioade mai lungi de studiere și discutare a problemei în cadrul unui grup format din teologi, medici, administratori în domeniul medical, eticieni și administratori ai Bisericii.
Un articol anterior a descris procesul urmat de colaborarea mai multor comitete și unități administrative în redactarea proiectului. Unui grup format din 26 de persoane, dintre care 7 femei, i-a fost încredințată sarcina de a „pregăti o propunere pentru o declarație bazată pe principiile biblice care subliniază sfințenia vieții și care să să recunoască anomaliile/ situațiile deosebit de dificile cu care se pot confrunta femeile”, potrivit indicațiilor pe care grupul a trebuit să le urmărească.
Un anumit tip de document
Conducătorii Bisericii au subliniat faptul că documentul discutat și votat în această săptămână este o declarație oficială, și nu un ghid de bune practici pentru credincioși sau organizațiile bisericii. Potrivit practicii Bisericii, o declarație votată prezintă poziția oficială a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea cu privire la o anumită problemă, în timp ce ghidurile oferă o direcție în abordarea practică a unui anumit subiect.
Înaintea propunerii votate săptămâna trecută, nu a existat nicio declarație referitoare la sfințenia vieții înainte de naștere. Ultimul ghid cu privire la avort a fost publicat de Biserică în anul 1992. Dar, potrivit Președintelui Bisericii Adventiste mondiale, Ted N.C. Wilson, ghidul din anul 1992 avea „o abordare mult mai limitată în ceea ce privește perspectiva biblică cu privire la acest subiect atât de important.”
Wilson a continuat, clarificând rolul unei declarații oficiale în viața bisericii de 21 de milioane de membri. „Aceasta [urmează să fie] o declarație. Nu face parte din Manualul Bisericii. Nu va constitui un standard pe baza căruia comitetele și membrii bisericii îi vor judeca pe alții.” Adresându—li-se conducătorilor Bisericii, el a adăugat: „Vă rog să le oferiți indicații și să îi încurajați pe membrii bisericii să nu facă acest lucru. Este declarație biblică pentru a informa nu numai lumea, ci și pe noi înșine, cu privire la modul în care Biblia abordează viața.”
„După cum știți, [caracterul sacru a vieții înainte de naștere] este un subiect foarte sensibil, dar în același timp am avut privilegiul de a-l studia”, a spus Artur Stele, Vicepreședinte al Bisericii Adventiste mondiale care a slujit în calitate de președinte al comitetului care a redactat declarația.
Stele a descris procesul de realizare a documentului, un demers care a început cu Comitetul de etică al Institutului de Cercetare Biblică, după care s-a extins pentru a include Comitetul de Bioetică al Conferinței Generale, grupul de lucru format din 26 de persoane, reprezentanți ai diferitelor rețele adventiste de sănătate și câteva comitete administrative ale Conferinței Generale. De-a lungul acestui proces au existat 27 de versiuni ale declarației propuse, a observat Stele.
Peter Landless, medic și Director al Departamentului Sănătate al Bisericii Adventiste mondiale, le-a răspuns celor care se tem că declalația este „o armă nucleară folosită împotriva instituțiilor adventiste de sănătate” printr-un „nu” hotărât. În timpul prezentării sale, Landless a prezentat și un grafic reprezentând numărul total de avorturi realizate anul trecut în cadrul instituțiilor adventiste de sănătate. Potrivit datelor statistice, numărul acestora este foarte mic, aproape toate fiind urmarea unor anormalități dramatice ale fătului care ar face imposibilă viața în afara uterului.
Deși a recunoscut că instituțiile noastre de sănătate nu au un trecut imaculat în ceea ce privește avortul, Landless a raportat o scădere dramatică a numărului acestora după votarea ghidului de bune practici în anul 1992. „O declar în mod clar: ținta este să ne apropiem de zero atât cât o permite nașterea în siguranță.”
Stele l-a întrebat pe Directorul Institutului de Cercetare Biblică Elias Brasil de Souza ce implică decizia de a nu include declarația în Manualul Bisericii. „Declarația nu a fost redactată pentru a fi inclusă în Manualul Bisericii sau printre Convingerile fudamentale”, a spus de Souza. „Documentul este un instrument prin care biserica le spune membrilor, spune lumii, care este poziția noastră cu privire la această problemă importantă.”
De Souza a subliniat, de asemenea, modul în care membrii bisericii sunt încurajați să se raporteze la declarație. „Nu ar trebui să folosim acest document ca pe o armă cu ajutorul căreia să îi îndepărtăm pe oameni”, a spus el. „Nu ar trebui să îl folosim pentru a-i pedepsi pe oameni. Este un document cu un caracter răscumpărător. Dacă îl citiți cu grijă veți observa că este plin de har și că recunoște faptul că uneori oamenii se găsesc în situații dificile. Documentul este și un apel la compasiune.”
Stele a specificat faptul că vor fi redactate protocoale mai clare, un proces care va fi coordonat de conducătorii Departamentului Sănătate al Bisericii mondiale, însă va include și ghiduri de bune practici pentru pastori și bisericile locale. „Vom lucra cu grijă, colaborând cu specialiști în bio-etică și cu reprezentanți ai spitalelor”, a spus Landless. „Până la finalul anului vom începe să formulăm protocoale care le vor fi utile celor care lucrează în instituțiile de sănătate.”
Declarația cu privire la perspectiva biblică asupra vieții înainte de naștere și implicațiile ei asupra avortului a fost votată pentru a fi propusă delegaților la Sesiunea Conferinței Generale ce va avea loc în vara anului viitor în Indianapolis, Statele Unite.
Sursa: Adventist Review
Powered by WPeMatico