Comunicat al Departamentului de Sănătate al Conferinței Generale despre Coronavirus – COVID-2019
În decembrie 2019 a fost descoperită o nouă formă de infecție respiratorie agresivă în orașul Wuhan, Provincia Hubei, din China. A primit numele COVID-19 (de la coronavirus disease și 19 de la anul 2019). Virusul care transmite această infecție respiratorie este un coronavirus din aceeași familie cu virusul care a produs epidemia SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome) în 2002-2003.
Transmiterea bolii se face prin picăturile de salivă proiectate de persoanele infectate în momentul în care tușesc sau strănută, iar virusul pătrunde în organism prin tractul respirator.
Simptomele includ febră, tuse, dureri musculare, dispnee (lipsă de aer, sufocare, respirație dificilă) și fatigabilitate (senzație de oboseală disproporționată față de efortul fizic). Unii pacienți pot prezenta și simptome digestive cum ar fi diareea, în timp ce alții pot să aibă simptome foarte ușoare sau să nu aibă niciun fel de simptom. Evoluția bolii poate duce la o pneumonie severă cu distrucție de țesut pulmonar ce poate evolua spre deces.
Boala s-a răspândit în afara Chinei și nu se poate ști cât de mult se va extinde sau cât de severe vor fi cazurile de îmbolnăvire. Multe țări au luat deja măsuri pentru a limita răspândirea, printre altele declarând o perioadă de minim 14 zile de carantină (izolare) pentru toate cazurile suspecte. Se apreciază că persoana infectată poate fi contagioasă începând din ziua a doua și până la 14 zile de la momentul infectării, deși s-au raportat cazuri în care incubația (perioada de timp dintre expunerea la virus și apariția simptomelor) a fost extinsă până în ziua 19, 24 și chiar a 27-a (ultimul caz a fost anunțat pe 22 februarie).
Până în prezent, nu există un vaccin, iar tratamentul este simptomatic. Nu se cunoaște niciun medicament antiviral eficient pentru infecția respiratorie COVID-19. Fabricarea unui vaccin, deși este o prioritate de rang înalt, ar putea necesita minim un an pentru a-și dovedi eficiența și siguranța. Specialiștii care monitorizează cazurile de îmbolnăvire au observat că persoanele care nu au fost vaccinate împotriva gripei par să dezvolte simptome mai severe având o evoluție mai nefastă a acestei infecții. Este dificil de evalua rata mortalității prin infecția cu acest coronavirus, întrucât nu sunt raportate toate cazurile. Se apreciază însă că rata de mortalitate ar fi de aproximativ 2%.
- Vă recomandăm să practicați măsurile standard de prevenire așa cum facem pentru orice altă viroză respiratorie:
- Spălați-vă frecvent pe mâini cu apă și săpun sau cu soluții pe bază de alcool.
- Regula tușitului și a strănutului: strănutați pe antebraț; acoperiți-vă orificiul bucal atunci când tușiți. Purtați măști atunci când călătoriți. Dacă vă aflați într-o situație în care persoane din apropierea dumneavoastră tușesc sau strănută, folosiți măștile (aeroporturi, cabinele avioanelor, săli de așteptare, magazine, săli de clasă sau alte întâlniri sociale).
- Când vă aflați în public, mențineți o distanță de siguranță de cel puțin 1 m față de celelalte personae. Evitați contactul apropiat cu cei care tușesc sau strănută.
- Evitați atingerea ochilor, nasului sau gurii.
- Dacă apare tusea sau dificultate în respirație, solicitați din timp asistență medicală și raportați istoricul de călătorie medicului dumneavoastră.
- Evitați piețele publice și contactul direct cu animalele sau produsele de origine animală.
- Practicați reguli sigure de gătire a alimentelor (hrana trebui să fie bine preparată termic – gătire la temperatură potrivită și pe durata de timp specificată pentru fiecare tip de preparat, produsele alimentare trebuie să fie curate și de bună calitate, laptele trebuie să fie pasteurizat).
- Nu evitați vaccinarea antigripală.
- Evitați călătoriile în zonele endemice; există o recomandare a Organizației Mondiale a Sănătății împotriva călătoriilor în China.
- Dacă credeți că ați fost expus acestei infecții prin călătoria sau contactul cu o persoană infectată, consultați medicul dumneavoastră de familie. Pregătiți-vă să raportați un istoric al călătoriilor dumneavoastră. Trebuie să manifestăm un grad crescut de vigilență. Nu este momentul să intrăm în panică, ci mai degrabă să ne încredem liniștiți în Dumnezeu.
Pentru mai multe informații:
• – noul coronavirus (COVD-19) – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019
• – recomandări pentru public – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public
• – recomandări de călătorie – https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/travel-advice
Comunicarea riscului și implicarea socială – https://www.who.int/publications-detail/risk-communication-and-community-engagement-readiness-and-initial-response-for-novel-coronaviruses-(-ncov)
Tehnica spălării corecte a mâinilor – https://www.who.int/gpsc/clean_hands_protection/en/
Știința din spatele spălării mâinilor – – https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-handwashing.html
https://www.who.int/ith/2020-24-01-outbreak-of-Pneumonia-caused-by-new-coronavirus/en/
Peter N. Landless., M.B., B.Ch., M.Med., FCP(SA), FACC, FASNC Director, General Conference Adventist Health Ministries
Powered by WPeMatico