Info Adventist

Cum pot bea alcool fără a fi afectat?

Dr. Lars Møller, managerul de program al Organizației Mondiale a Sănătății, Divizia europeană (WHO/ Europe) pentru alcool și droguri ilicite, demontează câteva concepții greșite despre așa-numitul nivel sigur al consumului de alcool, printr-o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Cum pot consuma alcool fără să mă afecteze?

S-ar putea ca acesta să nu fie răspunsul pe care oamenii doresc să îl audă, dar nu există un nivel sigur pentru consumul de alcool. Bineînțeles, există băuturi cu risc mai scăzut decât altele, dar OMS nu stabilește limite speciale deoarece dovezile arată că situația ideală pentru sănătate este să nu se consume deloc. Alcoolul este strâns legat de aproximativ 60 de diagnostice diferite și pentru aproape toate există o relație directă, de tipul doză-răspuns. Deci, cu cât bei mai mult, cu atât este mai mare riscul de boală. Mai puțin este mai bine.

Dar toată lumea consumă alcool, nu-i așa?

Doar jumătate din populația lumii consumă alcool. Regiunea europeană are cel mai ridicat nivel de consum de alcool din lume și cel mai ridicat nivel al daunelor provocate de alcool. Alcoolul este între principalele cauze din regiune responsabile pentru afectarea sănătății și pentru decesul prematur.

Este alcoolul chiar atât de rău?

Știm că alcoolul cauzează cancer și hipertensiune arterială și, de asemenea, că anual se înregistrează un mare număr de leziuni provocate de consumul de alcool. Iar alcoolul nu dăunează doar consumatorului, ci este legat în mod direct atât de violența stradală, cât și de cea domestică.

Dar tinerii? Cu siguranță ei nu trebuie să-și facă griji pentru toate acestea până nu ajung la o vârstă mai înaintată!

Dimpotrivă – creierul continuă să se dezvolte până la vârsta de 25 de ani, iar alcoolul intervine în acest proces. Creierul adolescentului este în mod special sensibil la alcool, iar consumul de alcool de la o vârstă fragedă crește riscul de dependență mai târziu în viață. Cu cât o persoană începe să consume alcool mai de timpuriu, cu atât mai mare este răul pe care riscă să și-l facă.

Nici vinul roșu nu este bun?

Cercetările au arătat un risc mai scăzut de evenimente ischemice (boli de inimă, accident vascular și diabet zaharat de tip 2) în dreptul persoanelor de vârstă mijlocie sau mai înaintată în cazul unui consum scăzut sau moderat de alcool.
Dar efectele dăunătoare ale alcoolului depășesc cu mult orice potențial beneficiu. O persoană vârstnică va obține beneficii mult mai mari pentru sănătate dacă este activă din punct de vedere fizic și consumă alimente sănătoase decât dacă ar consuma alcool.

Eu nu beau atât de mult. Voi simți o îmbunătățire a sănătății dacă renunț?

Chiar și consumatorii moderați vor înregistra beneficii pentru sănătate atunci când renunță la consumul de alcool. Foarte repede vor observa că dorm mai bine și că se simt mai reîmprospătați și mai vigilenți a doua zi. În aceeași măsură, noii abstinenți vor constata că le este mai ușor să își controleze greutatea.

În ziua de astăzi și în epoca în care trăim, de ce femeile nu ar trebui să bea la fel de mult ca bărbații?

Există motive de sănătate foarte importante pentru care consumul de alcool prezintă un risc mai mare pentru femei decât pentru bărbați. Alcoolul este pur și simplu mai dăunător pentru femei. Procentul mai mic de apă din corpul unei femei decât cel din corpul unui bărbat înseamnă că alcoolul va atinge o concentrație mai mare și, prin urmare, o toxicitate mai mare. În plus, enzima care descompune alcoolul este produsă în cantități mai mici în corpul unei femei, ceea ce
înseamnă că alcoolul va avea nevoie de un timp mai îndelungat pentru a fi eliminat din organismul ei.

Articol preluat de pe website-ul Organizației Mondiale a Sănătății, Biroul Regional pentru Europa, la data de 10 ianuarie 2020 (http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/alcohol-use/data-and-statistics/q-and-a-how-can-i-drink-alcohol-safely).

Traducere și adaptare de Flavius Agape

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *