Evenimente

Festivalul Național al Fanfarelor Adventiste, ediția a VIII-a

Sâmbătă, 9 septembrie 2017, s-a desfășurat la sala Polivalentă din Alexandria, a VIII-a ediție a Festivalului Național al fanfarelor Adventiste organizat de catre departamentul de Tineret al Conferinței Oltenia. Sub motto-ul ”Lăudați-L cu sunet de trâmbiță” (Psalmul 150:3), s-au reunit douăsprezece fanfare din Romania: Apateu, Cherlești, Chesău, Comișani, Covăsânț, Drăgășani, Macea, Moldovița, Peretu, Speriețeni, Ștefan cel Mare și Topraisar.

 

Festivalul este ultimul dintr-o suită de astfel de evenimente desfășurate în ultimii ani și în alte orașe din România, cum ar fi Arad, Cluj-Napoca, Piatra Neamț sau Târgoviște. Scopul acestuia a fost promovarea formațiilor instrumentale și a repertoriului cu lucrări muzicale religioase specifice, evocarea trecutului fanfarelor participante precum și rolul acestora în liturgica bisericii. Peste 1300 de credincioși cu oaspeții lor s-au bucurat de muzica înălțătoare, de părtășia creștină, precum și de mesajele spirituale, inspiratoare rostite de pastorii Ștefan Tomoiagă, președintele Uniunii de conferințe, Daniel Chirileanu directorul de Tineret al aceleiași instituții și Alin Cătrună, trezorierul Conferinței Oltenia.

 

Programul la care au participat peste 200 de instrumentiști a avut două părți. În prima parte care s-a desfășurat în sala Polivalentă, fiecare fanfară a interpretat mai multe piese, după care toți instrumentiștii au cântat în comun, transpunând auditoriul în sfera sensibilului și spiritualului. Cea de-a doua parte, a fost inedită și a avut în vedere publicul larg prin faptul că s-a desfășurat în aer liber, în fața Casei de Cultură din Alexandria. Evenimentul acesta a fost reflectat în nuanțe pozitive în media locală dealtfel prezentă la eveniment.

 

Ascultătorii au apreciat exprimarea ertistică a instrumentiștilor ce L-au lăudat pe Dumnezeu care face să reverbereze în suflet ce este nobil, ca o pregustare a festivalului de la Arad din 2018 și a viitorului eveniment în care trâmbițele vor suna contribuind cu muzica lor la bucuria veșniciei.

 

Florin Răduț director Tineret
Petre Niță director Comunicare – Conferința Oltenia