Primul miting împotriva abuzului, desfășurat în cadrul Universității Andrews
Primul miting împotriva abuzului a avut loc în perioada 7-10 martie 2019, în campusul Universității Adrews din Berrien Springs, Michigan, Statele Unite. Organizat de departamentele pentru sănătate, diversitate și incluziune din cadrul campusului, mitingul a reprezentant lansarea oficială a inițiativei „Rise Up Against Abuse”, menite ca prin conștientizare, educație, intervenție și prevenire, să îi ajute pe oameni să ia măsuri decisive împotriva tuturor formelor de abuz.
Mai mult de 225 de persoane s-au înscris la mitingul ce s-a desfășurat de-a lungul a trei zile, și în cadrul căruia au luat cuvântul numeroși supraviețuitori ai abuzului și susținători ai cauzei anti-abuz.
Evenimentul a început joi, 7 martie, în Forumul Universității din cadrul Centrulului Cultural Howard, cu Sarah Kelly, interpretă și compozitoare de muzică creștină contemporană. Kelly a interpretat binecunoscuta ei piesă „Take Me Away” și a împărtășit o parte din povestea ei de supraviețuitoare a abuzului, vorbind despre cum și-a găsit refugiul în muzică în căutarea siguranței și în încercarea de a sta departe de soțul ei, un pastor abuziv. „Ca și Pavel și Sila, mă aflam în propria-mi închisoare și am ales să mă închin lui Dumnezeu. Am stat în mijlocul abuzurilor și am ales să mă închin lui Dumnezeu”, a spus ea.
După mărturia și mini-concertul susținut de Sarah Kelly, participanții au fost invitați să viziteze Zidul Solidarității, un perete temporar ridicat în fața centrului cultural din campus, pentru ca oamenii să lase mesaje de încurajare și susținere. Fiecare persoană care a trecut pe lângă zid a primit o scrisoare și șansa de a lua un marker și de a lăsa propriul mesaj de încurajare.
Mitingul a continuat vineri, 8 martie, alături de Jennifer J. Schwirzer, consilieră, scriitoare și prezentatoare și moderatoare TV din Orlando, Florida, care a început ziua cu întrebarea „De ce ar trebui să luăm atitudine?” Subiectul abordat de aceasta a reflectat obiectivele generale ale mitingului – educarea, ascultarea, prevenirea și confruntarea. Spre sfârșitul prezentării, ea a vorbit despre puterea de multiplicare, care se aplică atât slujirii victimelor, cât și puterii acestora de a se ridica.
Mai târziu, în cadrul aceleiași zile, Sarah McDugal, absolventă a Universității Andrews, autoare, vorbitoare și cofondatoare a asociațiilor Bucket Brigade Against Abuse și Women in Development Leadership (WILD), care luptă împotriva abuzului asupra femeilor, a subliniat importanța informațiilor pertinente cu privire la abuz și agresori. Ea a atras atenția asupra faptului că abuzul nu este un set de greșeli izolate, ci mai degrabă un model sistematic de convingeri și acțiuni. „Puteți crede o parte din ceea ce spun și tot ceea ce fac”, a spus aceasta.
Și membrii proiectului Psalmul 82, o inițiativă prin intermediul căreia, de mai mult de 15 ani, bisericile sunt ajutate să identifice și să trateze cazurile de abuz, au vorbit despre modele de abuz. Prin intermediul prezentării, aceștia au dorit să îi ajute pe cei prezenți să recunoască tiparele de abuz și să-și ofere ajutorul. Judith Fisher, directorul Centrului de Consiliere și Evaluare din cadul Universității Andrews, și Nicole Parker, consilieră și autoare a câtorva dintre cele mai bine vândute cărți pentru copii, au vorbit despre recunoașterea abuzului, concentrându-se în mod deosebit asupra abuzului emoțional și sexual. Prezentarea reprezentanților proiectului Psalmul 82 s-a încheiat cu o secțiune referitoare la identificarea și abordarea abuzului în context religios.
Vineri-seară, Latoya Wright, studentă în cadrul programului de master în teologie al Seminarul Teologic Adventist, a citit relatarea biblică despre Tamar din 2 Samuel 13 și a vorbit despre cum ceea ce i s-a întâmplat lui Tamar se întâmplă și azi. Ea a relatat povestea ei, în calitate de victimă a abuzului sexual, și cum aceasta i-a afectat timp îndelungat viața. În mărturia ei, necenzurată și neîndulcită, Latoya Wright a explicat ceea ce ea numește „puterea urâtului”, afirmând: „Când puterea lui Dumnezeu este folosită pentru a anula urâtul, aceasta devine puterea urâtului”. Ea a implorat ascultătorii să-L lase pe Dumnezeu să scoată urâtul din viața lor și să-L lase să le scrie povestea.
Sâmbătă după-amiază, cunoscutul vorbitor Ty Gibson și Tacyana Nixon, asistenta vicepreședintelui Universitatea Andrews pentru viața studențească, au oderat o discuție panel în două părți. Prima parte a abordat întrebări și preocupări legate de implicarea bisericii în problema abuzului, iar cea de-a doua parte a abordat la efectele abuzului. Printre întrebările ridicate s-au numărat modul de a vorbi cu copii despre abuz și cum poate fi diminuat riscul de abuz.
Întâlnirea a continuat duminică dimineața cu un atelier destinat exclusiv supraviețuitorilor abuzului și apropiaților acestora. Acesta a fost urmat de un atelier dedicat tuturor participanților interesați să afle mai multe despre modalitățile de identificare a abuzatorilor, de manipulare a cazurilor penale și de a apăra și contribui la vindecarea victimelor.
Mai târziu, Scott Ward, asistent universitar al Seminarului Teologic Adventist din cadrul Universității Andrews, a împărtășit cum a supraviețuit abuzului printr-o relație tot mai profundă cu Isus. Seminarul său s-a concentrat asupra modului în care relatările biblice pot fi aplicate în cazul experiențelor negative, iar păstrarea unui jurnal și închinarea îi pot apropia pe oameni de Dumnezeu.
Organizatorii declară că evenimentul a ajuns la inimile oamenilor și ale multor supraviețuitori ai abuzului. Dominique Gummelt, inițiatoare a proiectului, s-a declarat încântată de succesul acestuia. „Oamenii au primit informații, însă au fost și mângâiați prin îmbrățișări, rugăciuni și cuvinte de încurajare”, a spus ea.
Sursa: Adventist Review
Powered by WPeMatico