Info Adventist

Să vorbim despre suicid și alte probleme de sănătate mintală

Pe Melissa J. Pereau o pasionează ajutarea oamenilor în momente critice ale vieții lor, motiv pentru care psihiatra își petrece timpul lucrând cu pacienți care se gândesc sau au încercat să se sinucidă. În calitate de director medical și psihiatru al Centrului de Medicină Comportamentală din cadrul Universității Loma Linda, Pereau se confruntă zilnic cu realitățile suicidului și a modului în care acest subiect – și altele legate de sănătatea mintală – afectează fiecare comunitate.

În ciuda prevalenței problemelor de sănătate mintală, încercările de a dezbate subiectul sunt adesea respinse din cauza aspectelor delicate pe care le presupun. Deși cazuri recente de suicid în rândul personalităților din Statele Unite au dat naștere la întrebări care i-au determinat pe indivizi să confrunte problema, aceasta este mai amplă. Rata sinuciderilor în Statele Unite este cu 30% mai ridicată decât în anii `90, potrivit datelor oferite de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Potrivit Fundației Americane pentru Prevenirea Suicidului, în medie, în Statele Unite sunt comise 123 de sinucideri pe zi. În România, rata suicidurilor este peste media europeană.

Lucrul cu pacienții și cu grupurile lor de suport au determinat-o pe Pereau să fie unul dintre promotorii eforturile de conștientizare cu privire la sănătatea mintală. În cadrul activității sale, aceasta s-a confruntat cu multe dintre întrebările referitoare la sănătatea mintală și suicid ale pacienților, prietenilor și familiilor acestora. Într-un interviu acordat revistei Adventist Review, Pereau a discutat principalele probleme legate de sănătatea mintală precum apelarea la asistență de specialitate, ajutorul și instrumentele pe care pacienții le pot folosi pentru a face față afecțiunilor mintale. Iată câteva extrase din interviu.

În calitate de prieteni sau membri ai familiei unei persoane care suferă din cauza unor probleme de sănătate mintală, cum ar trebui să îl abordăm pentru a nu cauza mai mult rău?

Asigurați-vă că nu judecați persoana. Fiți dispuși să vă arătați vulnerabilitățile și slăbiciunile. Un cămin sau o comunitate în care ați avut parte de afecțiune vă poate ajuta cel mai mult în abordarea subiectului gândurilor suicidare sau a sentimentelor de depresie sau anxietate.

Dacă cineva evită consultarea medicului deoarece se teme de diagnostic, cum putem atenua teama de a fi etichetat?

Este normal ca oamenii să nu fie dispuși să apeleze la ajutor de specialitate de teama de a fi etichetați ca suferind de o „afecțiune mintală”, însă aceasta nu rezolvă problema de fond. Este ca și cum nu ar merge la medic de teama de a fi etichetat ca fiind diabetic. Boala există. Ai nevoie de ajutor, și este important să îl primești.

Dar dacă circumstanțele în care se află persoana contribuie în mare măsură la durerea lor emoțională? Cum poate diferenția între ceea ce este cauzat de situația în care se află și ceea ce este cauzat de o boală mintală?

Desigur, circumstanțele în care se găsește o persoană pot duce la gânduri suicidare, iar aceasta poate fi prinsă și izolată de aceste circumstanțe. În aceste situații, cea mai importantă este existența susținerii și a unor oameni la care se poate apela. Faptul de a nu fi singură poate ajuta în ambele situații, indiferent dacă este vorba despre o boală mintală sau despre circumstanțe.

Există lucruri care nu ar trebui spuse atunci când vorbim despre sănătate mintală?

Este important să ne ferim de lucruri care fac din boala sau sănătatea mintală ceva senzațional, de detalii referitoare la suicid sau boală. Întrebați, în schimb, cu ce se confruntă persoana sau ce îi cauzează durere. Prin aceste întrebări oferiți mult mai multă alinare decât dacă intrați în detalii.

În ce constă o evaluare a sănătății mintale?

O evaluare poate fi realizată de specialiști din arii diferite. Prin intermediul ei sunt analizați factorii de stres actuali și modalitățile de a abordare a acestora. Uneori sunt analizate și experiențele anterioare, însă cel mai adesea se concentrează asupra experiențelor de fiecare zi și cât de departe vă aflați de situația ideală. Puteți vorbi cu un psihiatru, un psiholog, un asistent social, un consilier, sau chiar cu medicul de familie.

Pacienții ar trebui să se îngrijoreze cu privire la faptul că antidepresivele sau medicamentele pentru afecțiunile mintale îi va schimba ca invidizi?

Medicamentele folosite în tratarea afecțiunilor mintale nu au fost create pentru a vă transforma într-o altă persoană, ci pentru a vă ajuta să redeveniți persoana care ați fost înainte de instalarea bolii. Adesea oamenii se tem să urmeze tratamentul până când medicamentele își fac efectul. În cazul unor antidepresive efectul poate apărea după șase săptămâni, sau chiar mai mult, așa că vorbiți cu medicul dumneavoastră pentru a ști la ce să vă așteptați.

Persoanelor care suferă de afecțiuni mintale le recomandați tratamentul medicamentos sau terapia?

Cea mai bună strategie constă în combinarea tratamentului medicamentos cu consiliere și terapie. Această abordare a persoanei în totalitate este utilă atât în identificarea cauzei primare a problemei, cât și în păstrarea echilibrului chimic din creier.

Care sunt primii pași pentru ca o persoană să facă față sinuciderii unei persoane dragi?

Interacționați cu alte persoane, fie alăturându-vă unui grup de suport, [fie] într-un mic grup de oameni în care aveți încredere. Deseori va exista tendința de a vă retrage, însă dacă nu există ceva care să vă distragă atenția este mai probabil să declanșați amintiri dureroase cu privire la pierderea suferită. Depuneți eforturi pentru a avea mese hrănitoare și regulate și încercați să fiți activ fizic și să vă odihniți, amândouă fiind eficiente în alinarea durerii.

Sursa: Adventist Review

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *