Sănătatea fizică și mintală, factori cheie în prevenirea cancerului
Michelle Hamilton, un medic care practică naturopatia, a abordat subiectul prevenirii cancerului în cea de-a treia zi a Summitului de Sănătate organizat de Diviziunea Interamericană în Punta Cana, Republica Dominicană. Aceasta a citat un raport al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) conform căruia cancerul este cea de-a doua cauză de deces la nivel mondial, în anul 2018 cauzând aproximativ 9,6 milioane de decese. În toată lumea, în jur de unul din șase decese este cauzat de cancer.
Potrivit lui Hamilton, numărul acestora ar fi fost mai mic dacă oamenii nu s-ar fi concentrat numai asupra alimentației și activității fizice, ci și asupra altor factori care le afectează organismul.
„În prevenirea cancerului se pune accentul asupra alimentației și activității fizice”, a spus Hamilton. „Se spune adesea că dacă oamenii se concentrează [doar] asupra a ceea ce îi oferă organismului pentru a fi sănătos, vom avea păcătoși sănătoși. Acest lucru este adevărat deoarece nu reușim să vedem legătura dintre organe și minte, emoții, familia și mediul în care trăim.”
Hamilton, director general al Hope Lifestyle Center din Kingston, Jamaica, a afirmat că „Dumnezeu ne-a creat într-un mod minunat, oferindu-ne darul vieții, dar această viață pe care o avem este atât de complexă încât noi nu am reușit să înțelegem legăturile dintre minte și trup.”
„Pentru a preveni cancerul trebuie să înțelegem că fiecare reprezentăm un întreg”, a adăugat Hamilton, „iar acest întreg este format din minte, trup și duh, iar pentru a fi întregi este important ca în viețile noastre să existe un echilibru. Toate aceste componente nu sunt independente. Emoțiile pe care le exprimăm față de alții, prieteniile pe care le legăm, toate au consecințe. Poate vă gândiți că dacă cineva v-a rănit v-a afectat din punct de vedere emoțional, însă adevărul este că organismul are propria memorie, iar acea emoție negativă afectează modul în care trăim și modul în care ne raportăm la ceea ce se întâmplă în jurul nostru, și chiar lucrurile pe care le consumăm.”
Potrivit OMS, aproximativ o treime dintre morțile cauzate de cancer sunt urmarea a cinci factori de risc legați de comportament și de alimentație: indice de masă corporală crescut (supraponderalitate), consumul scăzut de fructe și legume, lipsa activității fizice, fumatul și consumul de alcool.
„Pentru a preveni cancerul, trebuie să adoptăm o abordare holistă, înțelegând că funcțiile fiecărui organ în parte sunt vitale și că gândurile, emoțiile și relațiile noastre au, de asemenea, un rol în funcționarea organismului nostru.”
Astăzi se cunosc în jur de 100 de tipuri de cancer, aproximativ 70% dintre decesele cauzate de cancer având loc în țările cu venituri mici și medii.
„Cancerul are nevoie de un mediu în care să se dezvolte, iar acesta este reprezentat de o inflamație cronică. Inflamația poate apărea pe mai multe căi”, a afirmat Hamilton. Poate apărea prin procesul gândirii, adică dacă nu ești fericit, dacă ești în permanență furios, dacă ai emoții pe care nu le poți exprima, iar toate acestea afectează sistemul imunitar. „De asemenea, acestea afectează sistemul digestiv și echilibrul hormonal, însă nu le acordăm prea multă atenție pentru că nu suntem conștienți de legăturile dintre ele”, a continuat aceasta.
Hamilton a argumentat că oamenii trebuie să înțeleagă modul în care unele alimente pot cauza cancerul sau pot cauza o inflamație care, la rândul ei, poate crea mediul propice pentru dezvoltarea cancerului sau a altor boli legate de stilul de viață.
„Cu toate acestea, dacă ai o alimentație sănătoasă sau ai fost vegetarian toată viața, dar ești o persoană care are probleme de natură afectivă nerezolvate, ai probleme în relațiile cu ceilalți, sau dacă ai o viață marcată de teamă și anxietate, în corpul tău va avea loc aceeași reacție ca în cazul unei inflamații cronice.”
Anna-Kay Price, Directorul Departamentului Sănătate din cadrul Uniunii Caraibelor a Bisericii Adventiste, spune că a apreciat abordarea holistă cu privire la prevenirea cancerului prezentată de Hamilton.
„Deoarece atât de mulți oameni mor din cauza cancerului, toată lumea vrea să știe cum să îl prevină”, a declarat Price. „Ea [Hamilton] nu a abordat doar alimentația și activitatea fizică, asupra cărora se concentrează cei mai mulți, ci a abordat și rolul foarte important al emoțiilor și al modului în care relaționăm cu ceilalți, fiind furioși sau iertându-i.”
Price este convinsă că abordarea prezentată de Hamilton este cea corectă, iar aceasta este susținută și de Biblie și de scrierile lui Ellen G. White, pionieră a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.
„O minte sănătoasă va duce la un trup sănătos. Îmi doresc să putem face legăturile necesare pentru a ne da seama că nimic nu funcționează independent, ci totul este interconectat,” a concluzionat Hamilton.
Sursa: Adventist Review
Powered by WPeMatico