Info Adventist

Sănătoși din fașă până în mormânt

Este posibil ca pentru credincioșii adventiști de ziua a șaptea discursul despre importanța influenței prenatale asupra vieții viitorului copil să nu constituie o surpriză. De fapt, cu peste un secol în urmă, pioniera Bisericii Adventiste Ellen G. White a scris: „Este o greșeală care se comite pe scară largă aceea de a nu avea în mod special în atenție viața femeii înainte de nașterea copiilor. În această perioadă atât de importantă, munca mamei trebuie ușurată. În organismul ei se produc multe schimbări. Este nevoie de o cantitate mai mare de sânge și de aceea și de o creștere a aportului de alimente hrănitoare, de cea mai bună calitate, care să poată fi convertite în sânge. Dacă nu primește acest necesar abundent de alimente hrănitoare, ea nu-și poate păstra puterea fizică, iar lăstarul care se va naște din ea va fi lipsit de vitalitate” (Căminul adventist, pag. 256).

Cu toate acestea, pentru mulți poate fi reconfortant să afle că cercetările științifice contemporane susțin declarația profetică a lui Ellen White.

Sănătatea în timpul sarcinii și obezitatea infantilă

„Dieta și stilul de viață al mamei în timpul sarcinii pot influența direct dezvoltarea fătului, însă pot avea și efecte pe termen lung asupra organismului”, a spus Trudy Voortman, profesor și cercetător în cadrul Centrului Medical al Universității Erasmus din Olanda, în cadrul Congresului Internațional de Nutriție Vegetariană care a avut loc la finalul lunii februarie, în cadrul Universității Loma Linda din California, Statele Unite.

Este ceea ce acum, știința numește „programare metabolică a fătului”. Pe fondul creșterii ratei obezității infantile în întreaga lume, este important să ne concentrăm nu numai asupra stilului de viață al copilului, ci și asupra influențelor din stadiile timpurii ale vieții care, spune ea, „proiectează traiectoria creșterii în greutate și a grăsimii corporale pe tot parcursul vieții.”

Pentru a exemplifica, Voortman a prezentat o imagine de ansamblu a dovezilor științifice ale posibilelor efecte ale unei diete vegane în timpul sarcinii asupra dezvoltării și greutății copilului. Ea a spus că deși nu s-a putut confirma o legătură între vitaminele B12 și D, aportul mai mare de proteine al mamei este asociat cu o masă mai mică de grăsime corporală de-a lungul vieții copilului. Nu există o diferență semnificativă între sursele de proteine – vegetală sau animală.

„Nu s-au identificat corelații între tiparele dietetice ale mamei și obezitate”, a spus Voortman. Aceasta înseamnă că trebuie luată în considerare nu doar dieta, ci fiecare aspect al sănătății mamei și copilului, deoarece sănătatea nu este urmarea unui singur aspect, a amintit ea.

„Stilul de viață al copilului poate fi mai important decât dieta vegană a mamei, deși este un subiect care merită să fie aprofundat”, a spus aceasta.

 Un acid esențial în gestație și la sugari

Profesor Susan E. Carlson din cadrul Universității Kansas a discutat rolul esențial al aportului de acid docosahexaenoic (DHA) în timpul sarcinii și prunciei. Este un subiect de cea mai mare importanță, a spus ea, nu numai datorită beneficiilor sale dovedite în dezvoltarea creierului pruncului, ci și din cauza faptului că DHA nu se găsește în plante, ci mai ales în pește și ouă.

Transferul de DHA la copil se face în mod natural prin alăptare, însă nu este prezent în laptele praf pentru sugari. „În același timp, prezența DHA în laptele matern variază în funcție de regiune și depinde de dieta mamei”, a spus Carlson.

Aceasta a explicat că suplimentarea DHA în timpul sarcinii a avut efecte pozitive precum reducerea numărului de nașteri premature, creșterea toleranței la stres, ameliorarea astmului și un indicator mai mare al masei musculare. „Studiile au arătat o scădere a secreției de cortizol în cazul copiilor ca răspuns la stres, creșterea aportului de DHA a prevenit creșterea tensiunii sistolice la copiii care au devenit supraponderali sau obezi”, a spus ea. „Acestea au arătat și o dezvoltare a proceselor cognitive superioare și reducerea riscului de alergii în rândul copiilor la mult timp după întreruperea administrării de suplimente cu DHA.”

Atunci ce ar trebui să facă o viitoare mamă vegană?

Carlson recomandă suplimentele de DHA pe bază de alge, care reprezintă o modalitate naturală prin care viitoarele mame pot influența programarea metabolică a pruncilor lor.

„Suplimentele pe bază de alge pot fi incorporate ușor într-o dietă pe bază de plante, cu rezultate optime”, a spus aceasta.

Nucile și îmbătrânirea

„Promovarea menținerii sănătății pe măsură ce îmbătrânim este deosebit de importantă”, a spus Aleix Sala-Villa, din cadrul Clinicii de Lipide din Barcelona, Spania. „Și există din ce în ce mai multe dovezi ale faptului că scurtarea telomerilor, structurile care ne ajută să menținem stabilitatea genomului, duce la îmbătrânirea unor celule.”

Prin urmare, spune Sala-Villa, studiile contemporane din domeniu folosesc lungimea telomerului ca indicator al îmbătrânirii biologice, deoarece „telomerii sunt foarte sensibili la stresul oxidativ, fiind astfel ținte plauzibile ale dietelor bogate în alimente de origine vegetală bogate în antioxidanți.”

Sala Villa a aplicat aceste informații într-un proiect de cercetare prin intermediul căruia își propunea testarea efectelor consumului de nuci asupra declinului cognitiv și a degenerescenței maculare legate de vârstă. Studiul a concluzionat că „în rândul participanților ale căror diete sunt bogate în alimente de origine vegetală s-a observat o menținere a lungimii telomerilor” și că „un pattern alimentar vegetarian pare a fi o abordare bună pentru menținerea acesteia”, întârziind, astfel, îmbătrânirea.

În acest sens, Sala-Villa a concluzionat că, pentru o îmbătrânire sănătoasă, „chiar și schimbările minore [în alimentație și stil de viață], făcute în direcția potrivită, produc rezultate semnificative. Și nu este niciodată prea târziu să începem implementarea acestor schimbări.”

Vegetarienii pot avea oase puternice?

Voortman a susținut o a doua prezentare în cursul după-amiezii de 26 februarie, atunci când a vorbit despre „Dietele vegane și sănătatea oaselor de-a lungul vieții”. „Densitatea osoasă maximă este atinsă de tinerii adulți și depinde în parte de alimentația din timpul primilor ani din viață, aceasta afectând acumularea de masă osoasă, a spus aceasta. În același timp, dieta adoptată de-a lungul vieții poate contribui la limitarea pierderii de masă osoasă și la prevenirea osteoporozei, și poate reduce riscul de fracturi. Este un subiect deosebit de important, în condițiile în care studiile arată că osteoporoza afectează una din trei femei și unu din cinci bărbați cu vârsta de peste 50 de ani.

Sănătatea oaselor este afectată de absorbția calciului, dar și de interacțiunea cu alte elemente precum vitamina D și fibrele, a spus Voortman. Este și motivul pentru care se recomandă o abordare comprehensivă.

„Atât cercetările, cât și recomandările specialiștilor în sănătate publică, pun accentul asupra importanței anumitor substanțe nutritive precum calciul și vitamina D și a alimentelor precum produsele lactate pentru sănătatea oaselor”, a spus aceasta. „Deși studiile fiecărui element nutritiv în parte a oferit informații importante, … cercetarea obiceiurilor alimentare aduce beneficii suplimentare.”

Voortman a prezentat, apoi, un studiu amplu realizat în Olanda, studiu în cadrul căruia cercetătorii au măsurat variațiile adoptării unei diete vegane sau a unei omnivore în diferite etape ale vieții și efectele ei asupra sănătății oaselor de-a lungul timpului.

„La bebeluși și copii, cel mai buni predictori pentru valori crescute ale densității osoase a fost o alimentație bogată în cereale integrale, nuci, lactate, legume și ouă”, a spus aceasta. „Rezultatele au arătat că ovo-lacto-vegetarienii și omnivorii au avut valori similare al densității mineral-osoase. Pe de altă parte, veganii au înregistrat un risc mai mare de fracturi decât omnivorii.”

Voortman a spus că în general, ambele extreme – cei care adoptă o dietă vegană și cei care adoptă o dietă cu un aport crescut de alimente de origine animală – au înregistrat valori mai mici ale densității osoase pe măsură ce au înaintat în vârstă.

„Poziția ideală pare a fi undeva la mijloc”, a spus aceasta.

Sursa: Adventist Review

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *