Info Adventist

Simpozion despre adventismul european, din Germania

Se poate vorbi despre un „adventism european”? Cum este acesta? Care este contribuția sa la adventism în general? au fost doar câteva dintre întrebările discutate în cadrul simpozionului „Contururi ale adventismului european” găzduit de Institutul de Studii Adventiste din cadrul Universității Adventiste Friedensau din Germania.

În perioada 23-26 aprilie 2018, participanții la simpozion au asistat la 21 de prezentări susținute de cercetători adventiști din Europa, dar și din afara ei. Prezentările au fost istorice, teologice, empirice sau sociologice, abordând problemele cu care s-au confruntat și se confruntă generațiile trecute și actuale de credincioși adventiști din Europa.

Trecut și prezent

Pentru pionieri era importantă problema relevanței adventismului în contextul european, au afirmat mai mulți vorbitori, însă aceasta era doar una dintre probleme. Atunci când adventismul a început să prindă rădăcini în Europa, primii credincioși convertiți se confruntau cu riscul de a fi arestați, bătuți și persecutați pentru credința lor. În calitate de minoritate religioasă, trebuia să accepte legile și sancțiunile statului, sau să adopte o poziție fermă și să intre în conflict cu autoritățile? Câțiva dintre ei au adoptat această poziție fermă și au devenit martiri. Alții dintre cei care au murit au devenit eroi necunoscuți, pentru că nu a existat o evidență a lor.

Problemele din prezent sunt atât similare, cât și diferite. „De fapt, în timp ce adventismul se confruntă cu secularism, postmodernism și ateism, în unele țări europene încă mai există prevederi care limitează libertatea religioasă”, a spus unul dintre prezentatori. El a recomandat evanghelizarea orientată spre nevoi, contextualizarea conștientă și dialogul ca soluții pentru aceste probleme. În același timp, una dintre lucrările prezentate susținea faptul că recentul influx de imigranți pare să contribuie la stoparea declinului adventismului în Europa.

În căutarea adventismului european

„Cum ne este modelat prezentul de trecut?” a fost una dintre întrebările aduce în repetate rânduri în atenția participanților la eveniment. De fapt, întrebarea a constituit punctul central al discursurilor lui Denis Fortin, profesor de teologie istorică în cadrul Universității Andrews din Statele Unite, și Rolf J. Pöhler, profesor de teologie sistematică în cadrul Universității Friedensau. Deși au făcut-o din perspective diferite, ambii au subliniat contribuțiile adventiștilor europeni la dezvoltarea bisericii globale.

Denis Fortin a spus că influența adventismului european s-a datorat situației istorice specifice cu care s-a confruntat: bisericile naționale și sentimentul anti-religios. „Adventiștii europene au avut o contribuție crucială la înțelegerea adventismului ca fiind complementar celorlalți creștini, și nu un înlocuitor”, a spus el.

Potrivit lui Rolf J. Pöhler, experiența adventiștilor europeni a avut o influență decisivă asupra adventismului local. Pöhler a subliniat caracterul multifațetat al providenței lui Dumnezeu și binecuvântarea Sa asupra adventismului european. „Este posibil ca în viitor adventismul să fie mai variat, iar acest lucru ar putea contribui la continuarea existenței adventismului în Europa”, a spus el.

Învățare în părtășie

Atmosfera din cadrul simpozionului a fost propice pentru învățare, părtășie, comuniune și formarea de relații. În cadrul unuia dintre programele de seară a fost susținută o prezentare specială de către Marianne Thieme, liderul Partidului pentru Animale din cadrul Parlamentului Olandez. Ea a vorbit despre ce înseamnă să fii politician și adventist de ziua a șaptea în Europa. Protejarea tuturor formelor de viață și a Pământului este, din perspectiva ei, o continuare a mișcării pentru drepturile civile.

Lothar Triebel, de la Institutul pentru Studii și Cercetări Ecumenice din Germania, s-a declarat impresionat de nivelul academic al discuțiilor din cadrul simpozionului. „În același timp, sunt încântat de modul nobil și prietenos, chiar iubitor, în care relaționăm unii cu ceilalți”, a mărturisit Triebel, care nu este membru al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. „Sunt impresionat de bogăția istoriei adventiste și a prezentului ei, așa cum au fost reflectate în numeroase prezentări și discuții [și] admir obiectivitatea cercetărilor întreprinse cu privire la propria tradiție și situația prezentă”, a spus el.

Sursa: Adventist Review

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *