Studiu: Nu există un nivel sigur al consumului de alcool
The Lancet, o prestigioasă publicație științifică din Marea Britanie, a publicat joi, 23 august, un articol important despre consumul de alcool. Acest studiu de referință integrează și pare să realizeze o nouă analiză a datelor din 694 de surse colectate de-a lungul a 26 de ani din 195 de locuri de pe glob.
Aceasta este prima meta-analiză integrată a datelor pe care am văzut-o cu privire la consumul de alcool. Cercetătorii au îmbunătățit analiza realizată de alții atunci când au putut folosi datele originale. Concluziile lor sunt inovatoare și ar trebui să fie incontestabile.
Printre principalele descoperiri se numără:
- La nivel mondial, alcoolul este un factor important în ceea ce privește mortalitatea și povara bolii, fiind, în același timp, cel mai important factor de risc pentru cei cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani.
- Mortalitatea, indiferent de cauză, a fost asociată cu orice nivel al consumului de alcool.
- Riscul pentru multe tipuri de cancer crește odată cu consumul oricărei cantități de alcool.
- Autorii au confirmat că nu există un nivel de siguranță al consumului de alcool. Nivelul care reduce cel mai mult riscul de mortalitate este consumul
- Graficul de pe pagina 11 a articolului arată în mod clar că chiar și o jumătate de pahar de alcool consumat zilnic are un impact măsurabil asupra creșterii mortalității.
- Orice beneficiu al consumului scăzut de alcool asupra sistemului cardiac este mult depășit de creșterea riscurilor de cancer și a altor tipuri de riscuri cardiace specifice.
- Autorii notează: „Rezultatele sugerează că s-ar putea ca politicile la nivel mondial cu privire la controlul consumului de alcool să trebuiască revizuite, concentrându-ne asupra scăderii consumului de alcool în rândul populației în ansamblu.” Acest lucru are implicații importante la nivelul reglementărilor referitoare la sănătatea publică care trebuie schimbate în ciuda intereselor profitabilei și influentei industrii a alcoolului.
Studiul confirmă că, de mai mult de 150 de ani, mesajul adventist cu privire la sănătate contribuie la sporirea calității vieții și a longevității. Numărul articolelor de specialitate care pun la îndoială și avertizează cu privire la percepția generală conform căreia consumul moderat de alcool are beneficii asupra sănătății conferă credibilitate avertizării. Deși numeroase lucrări și studii susțin efectul cardio-protector al consumului moderat de alcool, această ipoteză nu este în niciun caz incontestabilă. Marchand și ceilalți autori ai studiului subliniază numeroasele probleme ale studiile referitoare la consumul de alcool, inclusiv variabilele confundate/parazit, riscul de abuz și dependență, probleme de natură metodologică legate de stabilirea dozei, nivelul și durata folosirii de-a lungul vieții și lipsa de reprezentativitate a eșantioanelor folosite în studiile care au ajuns la această concluzie. 1 Există, de asemenea, întrebări referitoare la diversitatea celor care nu consumă alcool. Aceștia reprezintă un grup foarte variat, sporind numărul variabilelor confundate, fiind necesară studierea variației în interiorul acestui grup. Cea mai recentă meta-analiză a datelor disponibile la nivel global, publicată în The Lancet, confirmă alte comentarii referitoare la limitele dovezilor referitoare la efectele benefice ale consumului moderat de alcool, concluzionând: „Dovezile în favoarea efectelor dăunătoare al alcoolului sunt, fără dubii, mai puternice decât cele în favoarea efectelor sale benefice.” 2
Pe scurt,
- Alcoolul este un articol de consum folosit de un număr mare de persoane.
- Este cel de-al treilea factor de risc asupra sănătății la nivel mondial.
- Consumul de alcool împovărează familiile, corelând puternic cu violența domestică.
- Consumul de alcool poate cauza dependență.
- Consumul de alcool impune costuri ridicate asupra societății, corelând cu creșterea criminalității și violenței.
- Literatura de specialitatea raportează efecte cardio-protectoare ale consumului moderat de alcool, însă presupusele beneficii asupra sănătății nu sunt aplicabile indiferent de vârstă, etnie sau gen.
- Orice efecte benefice asupra sistemului cardiac sunt mult depășite de creșterea riscului de cancer și de tipuri specifice de riscuri cardiovasculare precum accidentul vascular cerebral.
- Cei mai vulnerabili în fața consecințelor consumului de alcool sunt cei cu vârsta cuprinsă între 19 și 45 de ani, fiind important ca tinerii și tinerii adulți să fie informați.
- Consumul moderat de alcool corelează cu numeroase efecte negative demonstrate asupra sănătății, comportamentului și dezvoltării spirituale.
- Alcoolul este un factor cancerigen cunoscut, niciun nivel al consumului de alcool neputând evita boala, iar acum este demonstrat științific că nivelul ideal este zero.
Concluzii
Luând în considerare riscurile consumului de alcool asupra sănătății, nu există un fundament științific pentru promovarea consumului pentru sănătatea inimii, mai ales când există numeroase metode de prevenire și tratare a problemelor cardiace precum activitatea fizică și dieta, iar acolo unde este nevoie, medicamente testate care nu provoacă dependență.
Uneori insistăm să pescuim cu traulul în apele pline de rechini ale dovezilor certe care arată pericolul consumului de alcool în căutarea dovezilor de mărimea unei sardine în favoarea consumului de alcool.
Unele măsuri și alegeri în stilul de viață protejează împotriva problemelor pe care alcoolul le aduce, în mod inevitabil, cu sine: alegerile informate, activitatea fizică, odihna, alimentația sănătoasă, aerul curat, lumina soarelui, apa curată (pentru interior și exterior), încrederea în Dumnezeu, susținerea socială, o bună doză de optimism și, desigur, cumpătarea.
Prin definiție, cumpătarea ne încurajează să folosim cu înțelepciune acele lucruri care sunt bune și să abandonăm toate lucrurile dăunătoare. Cumpătarea, trăită prin puterea Domnului Isus Hristos, slujește ca fundament pentru o experiență plină de Duhul Sfânt care poate oferi o viață deplină fără alcool și relele care îl însoțesc.
Deci, ar trebui ca cei care nu consumă alcool să înceapă să îl folosească? Pe baza celor mai de încredere dovezi științifice, în niciun caz! Ar trebui ca cei care consumă alcool să renunțe? Pe baza acelorași dovezi, cu siguranță da!
______________________________
- Marchand, Alain, Andree Demers, Pierre Durand, and Marcel Simard, “The moderating effect of alcohol intake on the relationship between work strains and psychological distress.” Journal of Studies on Alcohol 64, no. 3 (2003), 419-427.
- Fekjaer, Hans Olav. “Alcohol—a universal preventive agent? A critical analysis.” Addiction 108, no. 12 (December 2013), 2051-2057.
Sursa: Peter Landless și Duane McBride/ Adventist Review
Powered by WPeMatico