Info Adventist

Sugestii de lectură – Atlas istoric al Reformei de Tim Dowley

Dicționarele, enciclopediile, atlasele, concordanțele și altele de felul acesta sunt cărți, dar niște cărți speciale, care trebuie să fie prezente în orice bibliotecă respectabilă pentru a fi consultate oricând. Așadar, sunt cărți de referință…

ATLAS ISTORIC AL REFORMEI, de Tim Dowley, Editura Casa Cărții, Oradea, 2016…

Tim Dowley este un autor englez de literatură biblică. A studiat istoria și a realizat un doctorat în Istoria Bisericii la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. A publicat o mulțime de cărți de povești și cărți cu subiecte biblice și din istoria creștinismului pentru copii: My First Story of Christmas, and Bedtime Book of Bible Stories de exemplu. De asemenea s-a specializat într-un domeniu mai puțin uzual, cel al cărților de referință (atlase biblice mai ales). Dintre acestea poate fi pomenit: Bible Atlas, A Public Faith: From Constantine to the Medieval World AD 312-600.

Din această ultimă categorie face parte și cartea pe care v-o prezint: ATLAS ISTORIC AL REFORMEI. Care este sensul de a fi interesat de un atlas, fie el și al Reformei și cum poate el fi folosit nu doar ca lucrare de referință unde să cauți o anume informație. Iată ce spun autorii: „Acest atlas a fost conceput pentru a examina originile, contextul, începutul și răspândirea Reformei protestante. Sunt urmărite repercusiunile acestei mișcări în Europa și în lume. Reforma catolică și Contrareforma sunt tratate cu aceeași minuțiozitate și generozitate, la fel și conflictele politice și militare care au avut loc inclusiv din cauza acestor schimbări teologice și ecleziastice. A fost, de asemenea, inclusă în volum și o panoramă cronologică exhaustivă pentru uzul cititorilor care doresc să-și facă o imagine despre cursul evenimentelor din acea perioadă.

Considerăm că atlasul pe care-l țineți în mână reprezintă o realizare inedită în ceea ce privește concepția digitalizată și abordarea multilaterală a istoriei religioase din perioada modernă timpurie a Europei și a întregii lumi. Textul și documentarea îi aparțin lui Tim Dowley. Cartografia este munca lui Nick Rowland de la Universitatea Cambridge. Tehnoredactarea paginilor și designul au fost realizate de către Treford Bounford, de la Bounford.com, iar indexul și lista cu denumiri geografice au fost alcătuite de Christopher Pipe de la Watermark. Consultantul de specialitate este dr. Richard Snoddy de la London School of Theology.”

Lucrarea este splendidă și extrem de ușor de accesat. Fiecare deschidere de carte oferă pe pagina din stânga un text cu informațiile necesare subiectului din acea pagina, iar pagina din dreapta oferă harta domeniului, cu indicarea punctelor de referință ale subiectului tratat în acea deschidere de carte. Este chiar și la îndemâna copiilor s-o folosească, iar realizarea grafică este de excepție.
Temele abordate sunt extrem de extinse, atât în timp cât și în spațiu, dar, mai ales în ce privește cuprinderea subiectelor.

Cartea se împarte în patru secțiuni:

  1. Înainte de Reformă;
  2. Reforma;
  3. Reforma catolică și Contrareforma;
  4. Zorii modernității europene.

Câteva titluri din cuprinsul celor patru secțiuni: Dezvoltarea educației; Valdenzii; Wycliff și lolarzii; Biserica Catolică la 1500; Martin Luther; Războiul cavalerilor germani; Persecuția evreilor; Protestantismul în 1530; Reforma și reacția papală; Răspândirea iezuiților; Migrația puritanilor; Primii coloniști; Coloniile din America de Nord; Misiunea în Japonia.

„Hărțile riguros întocmite – însoțite de cronologii documentate, ilustrații bine alese și un text limpede și accesibil – fac din ATLASUL ISTORIC AL REFORMEI o contribuție excelentă prilejuită de aniversarea a 500 de ani de la Reformă. Oricine e interesat de soarta creștinismului actual va avea doar de câștigat din această edificatoare privire spre trecut printr-o fereastră ce dezvăluie crizele, reînnoirea și efectele globale pe care le-a înregistrat Reforma.” (Mark A.Noll, University of Notre Dame).

O carte frumoasă pe care îmi face plăcere s-o țin în mână, o carte bogată pe care îmi face plăcere s-o deschid…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *