Sugestii de lectură – biserica 3.0
Mulți pastori, administratori ai bisericilor și membri care au pe suflet misiunea bisericii sunt preocupați de adecvarea bisericii lor la schimbările radicale pe care le-a suferit și le trăiește zi de zi societatea…
Biserica 3.0, de Neil Cole, Editura Aqua Forte, Cluj-Napoca, 2012…
Neil Cole s-a născut și a crescut în Los Angeles, California. Pe când era student la universitate a fost convertit și a devenit un slujitor al Evangheliei. A slujit într-o mega biserică și apoi a devenit promotor al bisericilor mici organice care se multiplică rapid. Călătorește în toată lumea și se ocupă de promovarea și încurajarea acestui fel de biserici.
Este fondatorul și directorul executiv al Church Multiplication Associates și CMA Resources care promovează genul acesta de biserici. Este autorul unui număr de cărți pe acest domeniu, cum ar fi: Church 3.0, Organic Leadership, Search & Rescue, Cultivating a Life for God, Organic Church, TruthQuest, Beyond Church Planting and Raising Leaders for the Harvest.
Cartea de față, biserica 3.0, este structurată în trei părți și o concluzie:
– Partea întâi – schimbări globale reclamă o biserică mai bună, având două capitole:
Despre lumea în care trăim – de la biserica satului la satul global;
Despre o cultură aflată în schimbare – de la slujirea într-o lume modernă la cea postmodernă.
– Partea a doua – probleme structurale, cu cinci capitole:
Despre misiunea bisericii – de la venire la plecare;
Despre creșterea bisericii – de la gradual la exponențial;
Despre modelele de biserică (partea întâi) – de la congregații la rețele;
Despre modelele de biserică (partea a doua) – de la centralizat la descentralizat;
Despre adunările mai mari – de la mărimea universală la grupurile adaptate în vederea unei funcționări eficiente;
– Partea a treia – preocupări de natură pragmatică, cuprinzând cinci capitole:
Despre evanghelism – de la atragerea de convertiți la catalizarea mișcărilor;
Despre botez și împărtășanie – de la ritualurile sacerdotale la geniul apostolic;
Despre copii – de la un model scolastic la o familie spirituală;
Despre erezie – de la pastori mai bine pregătiți la oameni mai bine pregătiți;
Despre finanțe – de la zece la sută la totul.
– Concluzie – Despre biserica mea – de la omul educat la cel împuternicit.
Teza autorului, care este una în mare vogă în lumea creștină occidentală este următoarea:
„Biserica instituțională sau așa numita Biserica 2.0 reprezintă, începând cu anul 300.D.Hr., un sistem de operare al cărui format nu s-a schimbat până în ziua de azi. Pe scurt, ideea acesteia este următoarea: creăm o clădire somptuoasă, găsim un lider cu carismă care să țină slujba, inventăm programe de închinare electrizante și așteptăm ca băncile să se umple și lumea întreagă să se convertească.
Biserica 3.0 este un upgrade care, paradoxal, înseamnă o întoarcere la valorile Bisericii Primare. Ea vizează viitorul și sănătatea bisericii creștine contemporane. Reprezintă o provocare extraordinară fiindcă presupune o schimbare radicală de macaz. În locul unei abordări instituționale, cu personal calificat și programe specifice, ni se propune o biserică organică, a cărei structură e pe cât de simplă, pe atât de eficientă.
Biserica organică nu mai e un eveniment la care te prezinți ca la un spectacol, ci e o familie care te primește în mijlocul ei. În locul unei instituții menite să se pună în slujba membrilor săi, avem o mână de oameni care îl slujesc, în schimb, pe Dumnezeu, se ajută unii pe alții și caută să vină în întâmpinarea unei lumi aflate în derivă.”
Cartea este, prin subiectul abordat și prin conceptul expus, tentantă. Sper din toată inima ca acei care o vor citi vor face asta într-un spirit critic, pentru a beneficia de ceea ce este util în ea. Nu vă grăbiți să înghițiți pe nemestecate tot ce vă pune pe masă autorul, dar nici nu fiți grabnici să aruncați toată apa în care a fost îmbăiat pruncul, ca, nu cumva, să aruncați și copilul cu apa din copaie…
Powered by WPeMatico