Info Adventist

Sugestii de lectură – O istorie a evreilor

 

Pentru lumea contemporană evreii sunt o prezență care nu poate fi neglijată. Ei par a fi foarte cunoscuți, dar, de fapt, sunt un mare mister… Întru suplinirea acestui mister, vă propun o carte…
O ISTORIE A EVREILOR, de Paul Johnson, Editura Humanitas, 2015…

Să încep cu autorul: Paul Bede Johnson (n.1928) este un ziarist și istoric englez care se bucură de o autoritate și notorietate copleșitoare. Este un conservator, nu degeaba a fost unul dintre consilierii primului ministru al Marii Britanii, Margareth Thatcher, pentru care a scris o serie de discursuri. Din 1981 până în 2009 a deținut o rubrică permanentă în The Spectator. Bineînțeles că a beneficiat de studii de cea mai bună calitate (Stonyhurst College, Magdalen College (Oxford), etc).

Paul Johnson este un critic al modernității. Îi dezaprobă pe cei care folosesc teoria relativității pentru a-și justifica ateismul sau pentru a-și promova experimentele biotehnologice. Catolic conservator, Johnson privește teologia catolică a eliberării ca pe o erezie.

Este un istoric extrem de competent și, în plus, beneficiază de arta scrisului gazetăresc, datorită căreia reușește să abordeze cele mai aride subiecte într-un mod atractiv, contribuind astfel la apropierea oamenilor obișnuiți de mari subiecte ale umanității.

Opera lui este extrem de întinsă, cuprinzând opere de istorie, printre care și o Istorie a Creștinismului, așa că voi cita doar lucrările traduse în românește: O ISTORIE A LUMII MODERNE, Editura Humanitas, 2003; O ISTORIE A EVREILOR, Humanitas, 2005 și 2015; INTELECTUALII, Humanitas, 1999,2006,2011,2015; LA NAIBA CU PICASSO ȘI ALTE ESEURI, Humanitas, 2012; PEISAJUL DISPĂRUT.ANII COPILĂRIEI MELE, Humanitas, 2013; VIAȚA LUI ISUS POVESTITĂ DE UN CREDINCIOS, Humanitas, 2012; SOCRATE. UN OM PENTRU TIMPURILE NOASTRE, Humanitas, 2013; MOZART.O VIAȚĂ; Humanitas, 2015; STALIN, Humanitas, 2014; și ultima, apăruta zilele acestea: DARWIN. PORTRETUL UNUI GENIU, Humanitas, 2018.
ISTORIA EVREILOR este o operă care impune, nu doar prin numărul de pagini (740, din care 71 de pagini de note), ci, mai ales, prin abordarea cuprinzătoare și profundă a 4.000 de ani de istorie a unui popor special. Lumea modernă este construită pe moștenirea iudeo-creștină și în această construcție istoria evreilor este esențială.

„Celebrul Paul Johnson ne prezintă o istorie provocatoare a poporului, religiei și culturii evreiești din cele mai vechi timpuri până în prezent. Împărțită ingenios în șapte secțiuni (Israeliții, Iudaismul, Catedocrație, Ghetoul, Emanciparea, Holocaustul și Sionul), lucrarea descrie complexa interacțiune dintre istoria evreilor și istoria mondială, arătând felul în care traiectoria civilizației occidentale a fost influențată decisiv de acest grup puțin numeros… O excelentă istorie nonacademică, pentru marele public.” (Lybrary Journal)

Zice autorul în Prolog: „De ce am scris această carte? Din patru motive. Primul este simpla curiozitate. În timp ce lucram la HISTORY OF CHRISTIANITY, mi-am dat seama, pentru prima oară, de imensitatea datoriei pe care o are creștinismul față de iudaism […] Prin urmare, am hotărât că, dacă mi se va oferi ocazia, voi scrie despre oamenii care au dat naștere credinței mele și le voi explora istoria de la originile ei și până azi, formându-mi propria opinie despre rolul și importanța ei.

Al doilea motiv a fost, pur și simplu, entuziasmul pe care mi-l provoca întinderea istoriei evreilor. De pe timpul lui Avraam și până în prezent, ea cuprinde aproape patru milenii. Adică, mai mult de trei pătrimi din întreaga istorie a umanității civilizate. (…) Evreii au creat o identitate separată și specifică mai devreme decât aproape orice alt popor care a supraviețuit. Au păstrat-o până în ziua de azi, în ciuda adversităților incredibile care i-au înconjurat. De unde a venit această putere extraordinară? […] Oare această putere continuă ține de caracterul ei esențial imuabil, ori de capacitatea de adaptare, ori poate de amândouă? Sunt teme încâlcite, care îți dau mult de furcă.

Al treilea motiv a fost acela că istoria evreilor nu acoperă doar perioade lungi de timp, ci și suprafețe întinse. Evreii au pătruns în multe societăți și asupra tuturor și-au lăsat amprenta. A scrie istoria evreilor este ca și cum ai scrie istoria lumii, dar dintr-un punct de vedere foarte special. Este istoria lumii din perspectiva unei victime erudite și inteligente.
În sfârșit, cartea mi-a dat șansa să reconsider cu obiectivitate, în lumina unui studiu care acoperă aproape patru mii de ani, cea mai dificilă dintre întrebările umanității: pentru ce suntem noi pe pământ? Oare este istoria o serie de evenimente a căror sumă e lipsită de sens?” (p.13-14)

Pentru a vă face o idee asupra stilului autorului, doar un mic fragment: „Evreii sunt cel mai tenace popor din istorie. Hebron este o dovadă concretă. Este situat la 32 de kilometri de Ierusalim, la 1.000 de metri înălțime, pe dealurile Iudeii. Acolo, în peștera Macpela, se găsesc mormintele patriarhilor. […] Hebron este de o frumusețe măreață și venerabilă. Oferă pacea și liniștea ce pot fi adesea găsite în sanctuarele antice. Dar pietrele sale sunt martore mute ale unui conflict permanent și a patru milenii de dispute politice și religioase. A fost, rând pe rând, un loc sfânt ebraic, sinagogă, bazilică bizantină, moschee, biserică a cruciaților și din nou moschee. […] Aici David a fost uns rege… Când a căzut Ierusalimul, evreii au fost alungați din el, în locul lor așezându-se edomiții. A fost cucerit de Grecia, apoi de Roma, convertit, jefuit de zeloți, incendiat de romani, ocupat succesiv de arabi, franci și mameluci. Prin urmare, când istoricul se duce să viziteze Hebronul în ziua de azi, își pune întrebarea: unde sunt toate aceste neamuri care au populat odată locul acesta? Unde sunt cananiții? Unde sunt edomiții? Unde sunt anticii eleni, romani și bizantini, francii și mamelucii, unde sunt otomanii? Au pierit în negura vremurilor, irevocabil. Evreii însă încă sunt în Hebron.” (p.15-16)
Restul de vreo 700 de pagini vi le las dumneavoastră spre descoperire…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *