Sugestii de lectură – Religia din perspectivă sociologică
Abordarea sociologică a religiilor este una uzuală în ultimii ani, fiind considerată adecvată pentru clasificarea fenomenelor religioase și a multitudinii de forme de organizare care aprțin diverselor religii…
RELIGIA DIN PERSPECTIVĂ SOCIOLOGICĂ, de Bryan Wilson, Editura Trei, 2000…
Bryan Ronald Wilson(1926-2004) a fost Reader Emeritus in Sociology la University of Oxford și President of the International Society for the Sociology of Religion (1971–1975).
S-a născut în Anglia și a studiat economie la University College, Leicester. Și-a continuat studiile de economie sub coordonarea lui Donal MacRae la London School of Economics, unde aprimit titlul de Doctor în 1955 cu o teză intitulată: Social aspects of religious sects: A study of some contemporary groups in Great Britain with special reference to a Midland city. Amplificată, teza a fost publicată în 1961.
Wilson este autorul câtorva cărți fundamentale privitoare la noile mișcări religioase, cum ar fi: Sects and Society: A Sociological Study of the Elim Tabernacle, Christian Science, and Christadelphians (1961), Magic and the Millennium (1973), și The Social Dimensions of Sectarianism (1990).
A predat la University of Leeds până în 1962 când a devenit Reader in Sociology laOxford. Mai târziu a devenit profesor la All Souls și a predat într-o mulțime de universități din Europa, America, Africa, Asia și Australia. În 1992 The Catholic University of Leuven, Louvain, Belgia, i-a conferit titlul de Doctor Honoris Causa ca o recunoaștere a contribuției sale consistente la sociologia religiilor.
Explicând puțin apariția sociologiei religiei, Bryan Wilson menționează: „Încă de la începuturile dezvoltării sociologiei, religia a fosr recunoscută ca un fenomen social de maximă importanță. Probabil că nu exagerăm afirmând că fondatorii sociologiei, Auguste Comte și, într-o oarecare măsură, predecesorul său imediat, Henri Saint-Simon, au considerat că noua știință, denumită de Comte sociologie, urma să înlocuiască interpretarea teologică a fenomenelor sociale.[…] Subminarea vechii concepții religioase asupra ordinii naturale a fost cea care a permis pionierilor sociologiei să avanseze o alternative la concepția teologică despre ordinea socială – și chiar să sugereze că în trecut omul împărtășise în mod inevitabil un Weltanscchauung religios.”(p.10-11).
Cartea cuprinde șase secțiuni care încearcă să acopere întreaga problematică a religiei din perspectivă sociologică:
1 – Sociologia religiei ca știință;
2 – Funcțiile religiei în societatea contemporană;
3 – Cultură și religie: Orient și Occident;
4 – Sociologia sectelor;
5 – Noi mișcări religioase; convergențe și contraste;
6 – Secularizarea și efectele sale neliniștitoare.
Este o abordare extrem de cuprinzătoare și actuală. Menționez pentru o categorie de cititori că, de exemplu, adventiștii de ziua a șaptea sunt pomeniți pentru ceea ce ei numesc Școala de Sabat și studiile tipărte aferente(p.124).
Este o lectură care oferă o perspectivă din afara fenomenului religiei, utilizând instrumentele sociologice de cercetare. În felul aceste cei din interiorul fenomenului pot avea un soi de oglindă în care să constate care este reflectarea religiei în general, și a celei a lor, în special, prin ochii celor care o analizează ca obiect de studio.
Lectură utilă, atentă și refexivă…
Dr. Valeriu Petrescu
Articolul Sugestii de lectură – Religia din perspectivă sociologică apare prima dată în Biserica Adventistă.
Powered by WPeMatico