Info Adventist

Sugestii de lectură – Religiile lumii

Cărțile importante devin și mai importante cu trecerea timpului, și nu doar beletristica, ci și cărțile informative, științifice (la drept vorbind orice carte care-și merită numele este și informativă și formativă, iar unele sunt și aducătoare de delectare)…

RELIGIILE LUMII, Volum coordonat de Jean Delumeau. Merită pomeniți aici autorii: Olivier Clement, Jean Bauberot, Jean Rogues, Maurice –Ruben Hayoun, Azzedine Guellouz, Michel Hulin, Lakshmi Kapani, Jean-Noel Robert, Mohan Wijayaratna, Kristofer Schipper, Leon Vandermeersch, Jean-Pierre Berthon, Masanori Toki, Issiaka-Prosper Laleye, Henri Tincq, Francoise Champion, Editură Humanitas, ediția a 2-a, 2014…

Volumul a apărut în 1993 în Franța. Lunga și diversificata listă de autori vă poate da o idee despre volumul de muncă ce se află cuprins între copertele acestei lucrări monumentale. Cât despre coordonator, Jean Delumeau (n. 1923), fost Director al Centre Armoricain de Recherches Historiques (1964–1970), profesor de istorie modernă la Universitatea Paris I (1970–1975), director de studii la Ecole Pratique des Hautes Etudes (1963–1978), profesor la College de France (1975–1994). Membru al Institut de France (Academie des Inscriptions et Belles Lettres) din 1988. Președinte al Comite naţional de la commemoration de l’Edit de Nantes, care reunește reprezentanți ai catolicismului, protestantismului, iudaismului şi islamului și autor al unei liste impresionante de lucrări științifice, este suficient să spunem că este o somitate în domeniu.

Jean Delumeau, spre deosebire de alți autori, a preferat multiplicarea punctelor de vedere exprimate de diverși universitari sau cercetători de marcă asupra propriei lor credințe. Sunt reprezentate astfel toate marile religii ale omenirii: creștinismul (catolic, protestant, ortodox), iudaismul, islamismul, hinduismul, budismul, daoismul și confucianismul, șintoismul, religiile Africii Negre, într-o dezbatere asupra patrimoniului spiritual al omenirii.

Pentru o mai ușoară lectură a cărții să-i dăm cuvântul lui Jean Delumeau: „Fie-mi permis să propun un ghid de lectură pentru a vă oferi un mod de abordare a cărții. Primul punct: lucrarea nu este un catalog plin cu cifre, procentaje și hărți care se referă la marile religii. […] Pentru noi important a fost să prezentăm publicului esența fiecărei religii și să-i punem în lumină bogăția spirituală. Cartea noastră poate fi, prin urmare, comparată cu o masă rotundă unde fiecare se află pe picior de egalitate cu partenerii săi. Toți iau cuvântul fie ca reprezentanți ai religiei la care aderă, fie ca specialiști calificați în acest domeniu. Indiferent de poziția lor, ei își propun religia cu înțelegere, încercând să transmită ceea ce are ea mai bun. De aceea spunem că lucrarea nu este „neutră”. Convingerea noastră a fost dublată de fervoare, dar și de capacitatea de a-l asculta pe celălalt cu bunăvoință. În anumite privințe părerile pot, deci, să fie diferite, poate chiar contradictorii.” (p.11)

În orice caz, cartea aceasta merită citită, total sau doar acele părți care reprezintă pentru cititor terra incognita, tocmai în strădania de a cunoaște cât mai multe lumi. A cunoaște lumea în care trăim este o datorie creștinească, fiindcă altfel este imposibilă îndeplinirea misiunii lăsate de Hristos Bisericii Sale: „Duceți-vă și faceți ucenici din toate neamurile…” (Matei 28,19.)

Drum bun în această lume fascinantă a religiilor lumii… până veți ajunge să cunoașteți religia lui Dumnezeu…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *