Info Adventist

Sugestii de lectură – Viața lui Isus povestită de un credincios

Dintre toate vieților celor care au trăit pe pământ, una rămâne unică: viața lui Isus. De două mii de ani diverși autori, începând cu cei ai Evangheliilor, au încercat s-o povestească. Fiecare are propria sa viziune și este normal să fie așa. În povestea vieții cuiva, cel care o povestește se povestește și pe sine…

VIAȚA LUI ISUS POVESTITĂ DE UN CREDINCIOS, de Paul Johnson, Editura Humanitas, 2011…

V-am mai prezentat o carte a acestui autor: O ISTORIE A EVREILOR, așa că, poate, vă amintiți că este o persoană care nu-și ascunde de loc credința și scrie cu talent despre ea, ceea ce arată ca poți fi un savant chiar, și un credincios in același timp… Într-o lume in care mulți se rușinează să-și declare credința, este reconfortant să dai peste cineva care și-o afirmă în mod natural chiar dacă acea persoană nu este de religia ta…

Paul Bede Johnson (n.1928) este un ziarist și istoric englez care se bucură de o autoritate și notorietate copleșitoare. Este un conservator, nu degeaba a fost unul dintre consilierii primului ministru al Marii Britanii, Margareth Thatcher, pentru care a scris o serie de discursuri. Din 1981 până în 2009 a deținut o rubrică permanentă în The Spectator. Bineînțeles că a beneficiat de studii de cea mai bună calitate (Stonyhurst College, Magdalen College (Oxford), etc).

Paul Johnson este un critic al modernității. Îi dezaprobă pe cei care folosesc teoria relativității pentru a-și justifica ateismul sau pentru a-și promova experimentele biotehnologice. Catolic conservator, Johnson privește teologia catolică a eliberării ca pe o erezie.

Este un istoric extrem de competent și, în plus, beneficiază de arta scrisului gazetăresc, datorită căreia reușește să abordeze cele mai aride subiecte într-un mod atractiv, contribuind astfel la apropierea oamenilor obișnuiți de mari subiecte ale umanității.

Opera lui este extrem de întinsă, cuprinzând opere de istorie, printre care și o Istorie a Creștinismului, așa că voi cita doar lucrările traduse în românește: O ISTORIE A LUMII MODERNE, Editura Humanitas, 2003; O ISTORIE A EVREILOR, Humanitas, 2005 și 2015; INTELECTUALII, Humanitas, 1999,2006,2011,2015; LA NAIBA CU PICASSO ȘI ALTE ESEURI, Humanitas, 2012; PEISAJUL DISPĂRUT. ANII COPILĂRIEI MELE, Humanitas, 2013; VIAȚA LUI ISUS POVESTITĂ DE UN CREDINCIOS, Humanitas, 2011; SOCRATE. UN OM PENTRU TIMPURILE NOASTRE, Humanitas, 2013; MOZART.O VIAȚĂ; Humanitas, 2015; STALIN, Humanitas, 2014; și ultima, apăruta zilele acestea: DARWIN. PORTRETUL UNUI GENIU, Humanitas, 2018.

„Paul Johnson ne vorbește în această carte despre viața și învățăturile lui Isus. O face cu siguranța unui istoric, cu talentul unui scriitor și cu pasiunea unui credincios, oferindu-ne biografia mișcătoare a unei personalități care a schimbat cursul istoriei și a inspirat una dintre marile religii ale lumii” (The Denver Post).

Motivându-și alegerea de a scrie o astfel de carte, Paul Johnson spune: „Isus din Nazaret a fost, din punctul de vedere al influenței sale, cea mai importantă ființă omenească din istorie. În același timp, este omul despre care s-a scris și s-a discutat cel mai mult. […] Dar motivul importanței lui ca om nu rezidă doar în natura sa umană și în personalitatea sa, sau în acțiunile sale, ci în faptul – de care toți creștinii sunt convinși ca și mine – că Isus era în același timp și Dumnezeu. Acest eveniment unic, adică apariția pe pământ a unei ființe care să fie și Dumnezeu, și om, este esența creștinismului. Cum să explici acest fenomen de excepție? Este un mister, aidoma multor alte chestiuni fundamentale de care ne izbim în viață, cu privire la care nu putem decât să emitem presupuneri.” (p.7-9).

Paul Johnson își începe cartea abrupt și cu siguranța unuia care știe despre ce vorbește: „Isus s-a născut într-o lume dură, violentă, crudă și instabilă. Era, în același timp, o lume, materialistă și tot mai prosperă…” (p.15). Și povestea curge, curge, fiindcă întâmplările sunt descrise, fluent și colorat, cu o siguranță a descrierii pe care numai dacă ai fost martor ocular, sau dacă ești un erudit, o ai…

În capitolul final, autorul vorbește despre Evanghelii într-un mod atât de clar și încântător, încât merită pomenit aici: „Am încercat să povestesc despre Isus din Nazaret, despre viața, moartea, Învierea și Înălțarea la ceruri, cât mai simplu și mai faptic posibil. Am folosit în principal relatările din cele patru Evanghelii care au circulat în formă scrisă nu mult după ce s-au petrecut întâmplările descrise, și care sunt în esență amintiri ale unor martori oculari. Am folosit exclusiv traducerea engleză King James Version pentru că […] este, în același timp o operă de artă.

Acesta este un aspect important, pentru că Evangheliile sunt atât documente literare, cât și istorice și spirituale. Concise, ferm orientate în sensul unui obiectiv bine gândit, într-un limbaj direct, ele formează una dintre cele mai minunate lucrări care ne-au rămas din Antichitate. Și asta datorită faptului că ele sunt scurte biografii, ce se consolidează și se corectează reciproc, ale unui bărbat, el însuși poet, care folosea cuvintele cu talentul uimitor de a le sublinia semnificația, rezonanța și splendoarea. Imagistica lui, metaforele folosite, felul în care își povestea istoriile și pildele, capacitatea de a spune lucruri mereu altfel l-au făcut să fie nu numai un învățător eminent, ci și un mare artist. Îi atrăgea pe oameni în discuții și îi asculta, punându-le întrebări și comentându-le răspunsurile. Evangheliile sunt în mare parte o redare textuală a celor spuse de vorbitori, adesea sub formă de dialog. Sunt pline de viață, îți dau senzația că auzi ce se spune. Așa se explică și faptul că multe fraze din Evanghelii se folosesc în limbajul obișnuit sau în literatură în toate limbile pământului […] Îl auzim pe Isus vorbind de parcă am sta la picioarele lui, sus pe munte. Acest sentiment este o prelungire a miracolului comunicării globale începute la sărbătoarea Cincizecimii.” (p.204-205).

Mi-ar plăcea să întâlnesc cât mai mulți credincioși cărora să le placă atât de mult să povestească despre Isus…

Dr. Valeriu Petrescu

 

 

 

 

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *