Sugestii de lectură – Zonele albastre
Multă lume crede că religia, credința, este ceva ezoteric, ceva cu totul separat de viața reală, un element care plutește undeva în sferele înalte ale emoțiilor… Din când în când se află că există o relație foarte prozaică între credință și aspectele banale, obișnuite ale vieții… Și atunci oamenii se întreabă: cum, și ce mănânci are de-a face cu religia? Și cum muncești are conotație spirituală? Și cum te distrezi ține de relația cu Dumnezeu ?…
ZONELE ALBASTRE – 9 LECȚII DESPRE CUM SĂ TRĂIEȘTI MULT DE LA CEI MAI LONGEVIVI OAMENI, de Dan Buettner, Editurile ACT și Politon, 2018…
În 2008 prestigioasa revista Naţional Geographic a scos un număr special cu titlul Blue Zones. Era vorba despre zonele unde locuiesc numeroși centenari și, în general, o populație cu o lungime a vieții dincolo de media statistică mondială…
Nu era vorba de vreun reportaj senzaționalist, ci despre un studiu riguros făcut de National Geographic cu sprijinul a numeroși specialiști în domeniul medicinii, demografiei, antropologiei și a altor științe conexe. Totul a fost publicat de Dan Buettner. Cartea de față este întreaga poveste, cu mult mai multe dovezi decât a fost posibil să apară în acel număr special de revistă…
S-a constatat că există câteva zone în lume unde trăiesc populații a căror vârstă este mai ridicată decât a populației generale. Ce anume face ca populația din acele zone să trăiască mai mult decât alții și care sunt elementele care conduc la un astfel de rezultat?
Spune autorul: „Această carte este despre a asculta ce au de spus oameni ca Ushi care trăiesc în zonele albastre ale lumii. Avem de învățat multe lucruri despre cum să ducem o viață mai lungă și mai bogată de la cei mai sănătoși și longevivi oameni din lume. Dacă înțelepciunea constă în a cunoaște informații și a avea experiență, atunci acești indivizi sunt mult mai înțelepți decât oricine altcineva. Așa că am adunat în această carte perspective de la centenari despre cum să ai o viață împlinită.” (p.22)
Cum anume se poate ajunge la niște concluzii aplicabile fiecărui om interesat? Experiența povestită de unul sau altul este grozavă, dar nu poate oferi tipare. Așa că autorul menționează: „Când am început să investigăm misterele longevității umane, am inclus în echipa noastră demografi și oameni de știință de la Institutul Național pentru studiul îmbătrânirii pentru a identifica zone din jurul lumii unde oamenii trăiesc cel mai mult și sunt cei mai sănătoși. Acestea sunt locurile unde oamenii ating vârsta de 100 de ani în proporție semnificativ mai mare și care, în medie, trăiesc mai mult și sunt mai sănătoși decât americanii. De asemenea, ei sunt afectați doar de o mică parte dintre bolile fatale de care suferă americanii. Am lucrat cu o parte dintre experții de top în materie de longevitate pentru a transpune stilul lor de viață în caracteristici care ar putea explica extraordinara lor longevitate.” (p.23)
Poate vă întrebați care sunt „zonele albastre” identificate de acest studiu? Ei bine: zona albastră din Sardinia, zona albastră din Okinawa, zona albastră din Loma Linda, California, zona albastră din Costa Rica și zona albastră grecească.
Pentru mine, cea mai interesantă zonă este cea americană și aceasta fiindcă aici, în Loma Linda, California, este vorba de o populație care este identificată pentru religia ei. Sunt adventiști de ziua a șaptea. Cum și eu sunt adventist de ziua a șaptea, am fost impresionat că niște cercetători specializați și fără vreun interes religios manifestat au reușit să remarce acele principii de viață care, pentru un adventist, sunt considerate ca de la sine înțeles ca făcând parte din religia respectivă. Pentru un adventist religia, credința, nu este ceva ezoteric, ceva cu totul separat de viața reală, un element care plutește undeva în sferele înalte ale emoțiilor. Un adventist știe că omul este o unitate de trup, minte și emoții și că fiecare dintre aceste componente are o legătură cu Dumnezeu…
Adventiștii cred că, așa cum spune Biblia, trupul uman este templul Duhului Sfânt, și ca atare, au o deosebită grijă de ce mănâncă, adică doar „alimente curate” așa cum sunt ele descrise în Levitic 11 din Biblie, nu beau alcool, nu fumează, au grijă să echilibreze munca și odihna, să se bucure de efectele benefice ale soarelui, apei, aerului curat, mișcării, odihnei și, mai ales, să respecte cu consecvență ziua de odihnă săptămânală, Sabatul, adică ziua de sâmbătă, despre care Biblia spune că este o zi binecuvântată de Dumnezeu și sfințită. Acestea, împreună cu un simț dezvoltat al comunității și cu exercițiul constant de implicare în ajutorarea semenilor, constituie caracteristici definitorii ale stilului de viață adventist, pe seama căruia autorul acestei cărți pune longevitatea generală a adventiștilor de ziua a șaptea, nu doar a celor din zona albastră Loma Linda…
Cele 44 de pagini ale cărții dedicate zonei albastre Loma Linda sunt o pledoarie binevenită, fiindcă este neutră, pentru stilul de viață adventist…
Tuturor celor care doresc să afle cum pot să-și prelungească viața cu aproximativ 10 ani de calitate, lectura acestei cărți le poate fi de folos…
Powered by WPeMatico