Info Adventist

Ce pot face credincioșii adventiști în timpul carantinei

În urma măsurilor luate de țări din întreaga lume în încercarea de limitare a pandemiei de coronavirus (COVID-19), milioane de oameni au fost sfătuiți și chiar obligați să se plaseze în carantină. Până la jumătatea lunii martie 2020, guvernele din țări precum Argentina, Canada, Franța și nu numai au instituit măsuri preventive precum carantinarea la domiciliu timp de două, trei sau mai multe săptămâni. Cursurile au fost anulate, locurile publice au fost închise, iar bisericile își mai desfășoară serviciile de închinare doar online. Transportul public este redus drastic sau suspendat. Rând pe rând, experții în sănătate publică le recomandă oamenilor să rămână în casă cât mai mult posibil.

Cel mai probabil, măsurile afectează și milioane de credincioși adventiști de ziua a șaptea.

Potrivit rapoartelor mass-media, majoritatea oamenilor care stau acasă continuă să lucreze în potrivit programului normal de lucru, adică nu sunt în vacanță și nu au brusc mult timp la dispoziție. Cu toate acestea, pentru mulți, economisirea timpului petrecut zilnic pe drumul până și de la serviciu sau îndeplinind diferite sarcini poate însemna că au la dispoziție câteva ore în plus.

În calitate de adventiști de ziua a șaptea, ce am putea face cu acel timp? Ce activități, inițiative sau proiecte am putea întreprinde nu doar pentru a face să ne treacă timpul mai repede, ci pentru a profita cât mai mult de aceste ore suplimentare? Iată 12 sugestii pe care le puteți lua în calcul:

  1. Fiți recunoscător. Cel mai probabil, carantina v-a afectat rutina zilnică atât personal, cât și în familie. Atât în viața personală, cât și în cea de familie, dați dovadă de recunoștință pentru ceea ce aveți, fără a vă plânge de ceea ce vă lipsește. Această atitudine implică și acceptarea faptului că viața e plină de urcușuri și coborâșuri chiar și în cele mai bune cazuri. Cu toate acestea, fiecare zi reprezintă o nouă oportunitate. După cum spunea o veche zicală, „Cei care văd paharul pe jumătate gol sau pe jumătate plin pierd esențialul. Paharul poate fi umplut.” Sau, după cum spunea profetul Ieremia după distrugerea Ierusalimului, „Bunătăţile Domnului nu s-au sfârşit, îndurările Lui nu sunt la capăt, ci se înnoiesc în fiecare dimineaţă” (Plângerile lui Ieremia 3:22-23). Lăudat fie Dumnezeu pentru o asemenea binecuvântare.
  2. Memorați texte biblice „ca pe vremuri”. În momentele de criză suntem obișnuiți să ni se spună să Îi cerem lui Dumnezeu să Își împlinească făgăduințele în viețile noastre. În același timp, evenimente neprevăzute care afectează întreaga planetă, precum criza declanșată de COVID-19, ne pot ajuta să ne gândim la un timp în care s-ar putea să nu mai avem acces la Cuvântul lui Dumnezeu. Ce ar fi să ne propunem să memorăm o carte sau o secțiune dintr-o carte a Bibliei? Veți fi surprins de cât de mult vi se poate dezvolta memoria dacă o forțați puțin! În cartea Tragedia veacurilor, Ellen White a scris că valdenzii făceau chiar acest lucru: „cuvintele prețioase [ale Bibliei] erau încredințate memoriei. Mulți dintre ei erau în stare să repete părți întregi atât din Noul, cât și din Vechiul Testament” (pag. 66). Este un exemplu demn de urmat.
  3. Extindeți-vă lista de rugăciune. În calitate de credincios adventist de ziua a șaptea, probabil vă rugați deja pentru cei afectați de pandemie și pentru familiile acestora. Este timpul să extindeți lista. Dacă nu o faceți deja, luați-vă timp să vă rugați pentru sănătate – a cadrelor medicale, a factorilor decizionali de la nivelul guvernului și a celor care iau decizii în probleme de sănătate publică. Rugați-vă pentru cei care lucrează contracronometru pentru a produce un vaccin împotriva COVID-19. Deși este posibil ca mulți dintre aceștia să nu fie credincioși, ei își folosesc, fără să știe, abilitățile oferite de Dumnezeu pentru binele altora. Rugați-vă pentru cei care s-ar putea apropia de Dumnezeu ca urmare a încercării prin care trecem acum. Rugați-vă pentru ca cei care vor fi chemați la odihnă să se împace cu Dumnezeu în timpul care le-a mai rămas.
  4. Luați-vă timp pentru hobby-urile sau activitățile neglijate. Câteva minute în plus pe zi vă pot ajuta să reluați hobby-ul sau activitatea de care aproape ați uitat. Poate a venit timpul să vă îmbunătățiți spaniola sau să editați miile de fotografii de familie de pe hard disk. Obișnuiați să cântați la un instrument? Ați putea să începeți din nou să exersați. Stabiliți-vă obiective concrete precum „Voi începe să exersez o anumită piesă pentru a o cânta în biserică după încheierea carantinei.”
  5. Puneți deoparte timp zilnic pentru a cânta singur sau în familie. Cântatul poate fi o metodă eficientă de a lupta împotriva descurajării și de a ne ridica moralul. Când trăia pe acest pământ, Isus „întreținea legătura cu cerul prin cântec; iar când tovarășii Săi se plângeau de oboseala muncii, ei erau înviorați de sublimele melodii ieșite de pe buzele Sale” (Hristos, Lumina Lumii, pag. 73). Chiar dacă mulți dintre noi nu am îndrăzni în niciun caz să cântăm în public, toți putem avea de câștigat dacă urmăm exemplul lui Isus.
  6. Inițiați conversații despre subiecte importante cu ceilalți membri ai familiei. Poate carantina reprezintă ocazia ideală pentru a purta acele discuții pe care le-ați tot amânat. Aveați de gând să discutați cu copiii despre alegeri, dependențe sau utilizarea chat-room-urilor? În sfârșit aveți ocazia de a o face! Sunteți îngrijorați cu privire la lipsa lor de devotament spiritual, sau vreți să le transmiteți o anumită lecție morală sau spirituală? Nu mai amânați, ci inițiați conversații care schimbă vieți!
  7. Faceți cel puțin o schimbare pentru sănătatea dumneavoastră. Dacă de obicei faceți naveta, luați decizia de a folosi cel puțin o parte din timpul economisit pentru a face o schimbare pentru sănătatea dumneavoastră. Alegeți cu mai multă atenție ceea ce mâncați. Dormiți o oră în plus. Creșteți timpul dedicat activității fizice. Dacă nu puteți ieși (sau dacă nu e recomandat să o faceți), faceți exerciții fizice acasă. Nu aveți nevoie de o sală de sport complet echipată. Uneori înseamnă doar să urmați indicațiile unui antrenor dintr-un clip video de pe YouTube.
  8. Folosiți media socială pentru a-i încuraja pe alții. Ignorați meme-urile despre coronavirus și celipurile video despre sfârșitul lumii pentru a profita cât mai mult de oportunitățile oferite de media socială pentru a fi o binecuvântare pentru ceilalți. Media socială poate fi folosită ca instrument de împărtășire a evangheliei și de a-i încuraja pe credincioși și pe necredincioși deopotrivă. Luați legătura cu vecinii în vârstă și asigurați-vă că nevoile lor de bază sunt împlinite. Dacă au nevoie de ajutor, gândiți-vă la ceea ce puteți face pentru a-i susține. În această privință, mai puțin înseamnă adesea mai mult. Deși s-ar putea ca majoritatea oamenilor să nu aprecieze un tratat de 92 de pagini cu scenarii profetice speculative, cu siguranță își vor aminti un citat la subiect sau o invitație de a aprofunda anumite subiecte biblice sau care îi inspiră. Persoanelor în vârstă sau celor care nu se pot deplasa le-ar putea fi util să mergeți la cumpărături în locul lor.
  9. Nu treceți cu vederea serviciile de închinare. Chiar dacă majoritatea serviciilor de închinare din biserici au fost anulate sau au loc online, timpul în care ați fi mers la biserică ar trebui folosit în continuare pentru a vă reuni, a-L lăuda pe Dumnezeu și a studia Cuvântul Lui. Nu presupuneți că dacă nu trebuie să mergeți la biserică aveți mai mult timp pentru alte activități. Urmăriți serviciile divine online, la orele obișnuite, în special în Sabat. Ca alternativă, puteți utiliza instrumente precum Zoom, Skype sau alte aplicații pentru a vă închina și a studia cu un grup mic de credincioși.
  10. Reevaluați-vă prioritățile și lucrurile cu adevărat importante din viață. Chiar și în cele mai bune cazuri, perioade precum carantina din cauza COVID-19 ne amintesc cât de nesiguri pot deveni brusc unii dintre pilonii societății contemporane. În acest sens, actuala criză globală vă poate ajuta să vă „opriți din alergare” și să reanalizați care sunt obiectele, valorile și oamenii cu adevărat importanți din viața dumneavoastră. Care sunt lucrurile de care nu v-ați putea lipsi? Căror lucruri le-ați acordat prea multă atenție, deși nu merită? Dacă ați pierde peste noapte cea mai mare parte din ceea ce aveți sau prețuiți, ce v-ar ajuta să mergeți mai departe? Care este locul relației dumneavoastră cu Dumnezeu în acest scenariu?
  11. Cereți-I lui Dumnezeu să vă ofere echilibru și pace sufletească. Într-o perioadă în care mii de oameni folosesc rețelele de socializare pentru a distribui orice, de la negări clare la teorii senzaționale ale conspirației, cereți-I lui Dumnezeu să vă ajute să rămâneți optimist și echilibrat. Cereți-I să împlinească făgăduința de a-i asigura pacea celui care se încrede în El (Isaia 26:3). Priviți dincolo de evenimentele cotidiene, la imaginea de ansamblu, deoarece mulți dintre noi credem că profeția biblică se împlinește sub ochii noștri. Nu cădeți în capcana celor mai recente „descoperiri” cu privire la COVID-19 sau a „tratamentului” autoproclamat sau netestat. Recitiți materiale care vă oferă un fundament și o perspectivă cu privire la evenimentele globale precum cartea lui Ellen White Evenimentele ultimelor zile. Citiți-le însă cu speranță, nu cu frică.
  12. Reînnoiți-vă angajamentul față de Isus și de biserica Sa. Folosiți această perioadă de relativă izolare pentru a vă reînnoi decizia de a fi credincios chiar și „până la moarte” (Apocalipsa 2:10). Dacă nu ați făcut-o până acum, luați-vă angajamentul de a fi o influență pozitivă proactivă în localitatea și în biserica dumneavoastră. Din punct de vedere spiritual, credeți că în ultimul timp ați dormitat? Poate ați putea folosi această criză (care, cel mai probabil, nu va fi ultima) pentru a vă trezi și a face ceva pentru Isus „cât este ziuă” (Ioan 9:4). Și da, „să vă uitați în sus și să vă ridicați capetele, pentru că izbăvirea voastră se apropie” (Luca 21:28).

Articolul Ce pot face credincioșii adventiști în timpul carantinei apare prima dată în Biserica Adventistă.

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *