Info Adventist

Sugestii de lectură – Cine ești tu să judeci? – Învață să distingi adevărul, adevărul pe jumătate și minciuna

Discernământ sau toleranță inconștientă? Cam pe unde ar trebui să se situeze un creștin astăzi?…

CINE EȘTI TU SĂ JUDECI ? – ÎNVAȚĂ SĂ DISTINGI ADEVĂRUL, ADEVĂRUL PE JUMĂTATE ȘI MINCIUNA, de Erwin W. Lutzer, Editura Carmel Print, Arad, 2007…

Erwin W.Lutzer este pastor onorific al Bisericii Moody din Chicago,Statele Unite.Aici a slujit mai bine de 30 de ani. A absolvit Colegiul Biblic din Winnipeg, și-a luat un master în teologie la Seminarul Teologic din Dallas și unul în științe umaniste la Universitatea din Loyola și un doctorat în drept la Facultatea de Drept Simon Greenleaf. De-a lungul timpului a fost onorat cu două doctorate honoris causa.A scris un număr impresionant de cărți,dintre care peste 20 au fost premiate.În limba română au fost publicate aproximativ 10 titluri,toate bine primite de cititori.

Dintre cele prezentate la această rubrică menționez: 7 ARGUMENTE PENTRU A CREDE BIBLIA, CUM SĂ AJUNGI SĂ SPUI NU – CUM SĂ PUI CAPĂT UNUI OBICEI ÎNDĂRĂTNIC, REFORMA ȘI ÎNTOARCEREA LA EVANGHELIE- UN MODEL PENTRU BISERICA DE AZI, CUM SĂ-ȚI DEPĂȘEȘTI TRECUTUL – CUM SĂ GĂSEȘTI SPERANȚĂ ÎN CIUDA CELOR MAI ADÂNCI RĂNI ALE VIEȚIIși, evident, cea prezentată acum: CINE EȘTI TU SĂ JUDECI ? – ÎNVAȚĂ SĂ DISTINGI ADEVĂRUL, ADEVĂRUL PE JUMĂTATE ȘI MINCIUNA .

Este realizatorul a trei emisiuni de radio foarte gustate,care se difuzează pe tot teritoriul Statelor Unite și,prin internet,în întreaga lume.

Dintre toate cărțile lui Erwin Lutzer prezentate în această rubrică, două mi s epar mie ca fiind cele mai importante: REFORMA ȘI ÎNTOARCEREA LA EVANGHELIE- UN MODEL PENTRU BISERICA DE AZI și cea pe care v-o prezint astăzi.

„Misiunea noastră este să raționăm cu înțelepciune într-o lume lipsită de rațiune. CINE EȘTI TU SĂ JUDECI ? – ÎNVAȚĂ SĂ DISTINGI ADEVĂRUL, ADEVĂRUL PE JUMĂTATE ȘI MINCIUNA este o carte despre discernământ: abilitatea de a distinge minciuna de adevăr; chiar mai mult, minciuna de adevărul pe jumătate. Responsabilitatea noastră ca membri ai bisericii este să distingem creștinismul biblic de spiritualitatea contrafăcută și de valorile lumii acesteia.” – Dr. R.C. Sproul – Director și președinte al Ligonier Ministries.

Spune autorul de ce s-a apucat să scrie această carte: „Exista o vreme în care adevărul conta. De fapt, uneori adevărul conta atât de mult, încât lipsea dragostea.[…]  În zilele noastre, am alunecat spre extrema cealaltă. Adevărul a fost înlocuit de dragoste; cât despre unitate, ea este mult mai importantă decât orice fel de doctrină, chiar și decât Evanghelia. Se susține că este mai bine să se tolereze erezia decât să se dea dovadă de lipsă de dragoste. Astfel, sub steagul cauzei unității, este tolerată aproape orice deviere în materie de doctrină, iar lipsa moralității este iertată cu mare grabă. Aceasta este o carte despre discernământ, adică despre abilitatea de a distinge adevărul de minciună; sau, mai bine zis, adevărul de jumătățile de adevăr. Firește că nu mă aștept ca toți creștinii să fie de acord cu mine în privința diferitelor subiecte tratate pe paginile care urmează, însă mi-ar plăcea să cred că această carte va iniția niște dezbateri binevenite pe marginea acestor teme. Mi-ar face cea mai mare plăcere dacă ne-am gândi împreună la modul în care dimensiunile religioase și morale ale culturii noastre au afectat Biserica și la ce se poate face în această privință. Aceasta este slujba la care am fost chemați.”(p.9-10).

Cartea este împărțită în 10 capitole, abordând tot atâtea problematici actuale cu care se confruntă astăzi creștinul și, nu mai puțin, biserica:

  • De ce ne temem să judecăm ?;
  • Nu judecați, ca să nu fiți judecați – Ar trebui să încetăm să mai emitem judecăți ?;
  • Când judecăm doctrina – Oare chiar contează ce credem noi ?;
  • Când îi judecăm pe falșii profeți – Cum îi putem recunoaște ?;
  • Când judecăm minunile – Sunt ele de la Dumnezeu sau de la Diavol ?;
  • Când judecâm divertismentul – Cât de mult din Hollywood ar trebui să lăsăm să intre în casele noastre ?;
  • Când judecăm aparențele ? – Care este relația dintre frumusețe și fericire ?;
  • Când judecăm neopăgânismul – Când devine fantezia realitate ?;
  • Când judecăm fantomele, îngerii și locurile sfinte – Cum ar trebui să interpretăm lumea spirituală ?;
  • Când judecăm conduita – Putem cădea de acord în privința a ceea ce este bine sau rău ?;
  • Când judecăm caracterul – Care sunt semnele integrității ?

Se poate observa că este o abordare foarte concretă a multora dintre provocările care ne confruntă, unele dintre ele venind din spiritul veacului postmodernist iar altele din vechi tradiții pe care le-am adoptat și pe care le credem infailibile.

Lutzer își începe cartea foarte abrupt: „Biserica este în lume ca o corabie pe ocean; dacă oceanul intră în corabie, ea este în pericol. Mă tem că nava evanghelică a început să ia apă. Lumea pătrunde în Biserică atât de rapid, încât ne putem întreba pe drept cât timp va mai putea rămâne vasul la suprafață. Biserica, cea care a fost chemată să influențeze lumea, descoperă că este ea însăți influențată de lume.”(p.13)

Mă tem că și Biserica Adventistă se află, într-un fel sau altul, în aceiași situație. De aceea vă doresc o lectură atentă celor care simțiți că v-ați udat deja la picioare…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *