Info Adventist

Sugestii de lectură – Cum ajungi să spui NU – cum să pui capăt unui obicei îndărătnic

Trăim într-o lume a dependenței și suntem manipulați să devenim dependenți de tot felul de lucruri, idei sau obiceiuri care aduc folos cuiva, de obicei, necunoscut celor dependenți…

CUM SĂ AJUNGI SĂ SPUI NU – CUM SĂ PUI CAPĂT UNUI OBICEI ÎNDĂRĂTNIC, de Erwin W. Lutzer, Editura Casa Cărții, Oradea, 2017…

Erwin W.Lutzer este pastor onorific al Bisericii Moody din Chicago,Statele Unite.Aici a slujit mai bine de 30 de ani. A absolvit Colegiul Biblic din Winnipeg, și-a luat un master în teologie la Seminarul Teologic din Dallas și unul în științe umaniste la Universitatea din Loyola și un doctorat în drept la Facultatea de drept Simon Greenleaf. De-a lungul timpului a fost onorat cu două doctorate honoris causa.A scris un număr impresionant de cărți,dintre care peste 20 au fost premiate. În limba română au fost publicate aproximativ 10 titluri, toate bine primite de cititori.

Dintre cele prezentate la acestă rubrică menționez: 7 ARGUMENTE PENTRU A CREDE BIBLIA, CUM SĂ AJUNGI SĂ SPUI NU – CUM SĂ PUI CAPĂT UNUI OBICEI ÎNDĂRĂTNIC ( cea prezentată acum), REFORMA ȘI ÎNTOARCEREA LA EVANGHELIE- UN MODEL PENTRU BISERICA DE AZI, și, în curând încă una – CUM SĂ-ȚI DEPĂȘEȘTI TRECUTUL – CUM SĂ GĂSEȘTI SPERANȚĂ ÎN CIUDA CELOR MAI ADÂNCI RĂNI ALE VIEȚII. Este realizatorul a trei emisiuni de radio foarte gustate, care se difuzează pe tot teritoriul Statelor Unite și, prin internet, în întreaga lume.

Se spune că :„Filozoful Seneca spunea. „Oh, dacă ar coborâ o mână din cer ca să mă elibereze de chinuitorul meu păcat!” Invocația lui a răsunat de-a lungul secolelor.Noi toți ne dorim aceași minune.”(p.11).  Așa își începe Erwin Lutzer cartea pe care v-o prezint în această ocazie. De ce este atât de răspândită dorința de a scăpa printr-un miracol de acele obiceiuri de care nu reușim altfel să ne debarasăm ?

„Obiceiurile încăpățânate încep într-un mod destul de inocent, dar, pentru că nu le stăpânim, ele pun stăpânire pe noi foarte repede. Cu toții experimentăm următorul ciclu: ne buburăm de o plăcere interzisă. Ne simțim vinovați, hotărâm să nu o mai facem niciodată, ne mândrim cu scurtele momente de autocontrol, apoi eșuăm din nou. De fiecare dată când repetăm tiparul, deprinderile sunt înrădăcinate  tot mai adânc, iar lanțul se strânge tot mai tare”(p.11), zice autorul în prefața cărții dedicate dependențelor.

Ca unul care a avut de-a face toată viața cu oameni având diverse dependențe, fiind pus în situația de a-i ajuta să renunțe la ele, pastorul Erwin Lutzer a adunat o experiență vastă în acest domeniu.

Cartea este structurată în 12 capitole în care autorul încearcă să stabilească întâi cauzele dependențelor și apoi să propună remedii:

 • De ce există atâta ispită ?;
 • Principii fundamentale;
 • Lasă trecutul deoparte;
 • Privind cu ochii lui Dumnezeu;
 • Libertatea trăirii la cruce;
 • Puterea Duhului Sfânt;
 • Înnoirea minții tale;
 • Trăind cu sentimentele tale;
 • Supunerea voinței tale;
 • Mijlocirea lui Cristos și a credincioșilor;
 • Activitatea satanică;
 • Prins din nou în cursă.

Cartea mai cuprinde un ghid pentru lideri și sugestii pentru discuții în grupuri mici și/sau studiu personal. Fiecare capitol cuprinde,de asemenea, întrebări recapitulative pentru fixarea cunoștințelor din respectivul capitol.

Deoarece societatea în mijlocul căreia trăim oferă din ce în ce mai multe substanțe, obiceiuri, produse culturale și orice altceva care se poate vinde, iar aceste produse sunt gândite să producă dependență, este binevenită o astfel de carte, necesară nu doar celor afecteți de diverse obiceiuri distructive , ci și celor chemați să-i ajute pe cei aflați într-o astfel de situație.

Lectură încurajatoare tuturor…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *