Info Adventist

Sugestii de lectură – Înțelegerea vremurilor – Cum ne afectează pe noi astăzi conflictul dintre principalele concepții despre lume și viață

Trăim astfel de vremuri despre care avem nevoie să înțelegem măcar cum sunt ele, fiindcă altfel vom constata că nu suntem în stare nici măcar să știm pe ce lume trăim…

ÎNȚELEGEREA VREMURILOR – CUM NE AFECTEAZĂ PE NOI ASTĂZI CONFLICTUL DINTRE PRINCIPALELE CONCEPȚII DESPRE LUME ȘI VIAȚĂ, de David A. Noebel, Editura Cartea Creștină,Oradea, 2013…

David A. Noebel este un lider religios american, profesor, pastor și autor a numeroase cărți traduse în multe limbi. Este socotit un apologet fundamental al creștinismului. Și-a făcut studiile la Milwaukee Bible College, Hope College Michigan, unde și-a luat licența, la University of Tulsa, unde a studiat pentru un master și a studiat filozofia la University of Wisconsin-Madison. A fost hirotonit ca pastor în 1961 și a slujit în Grace Bible Church,Madison, Wisconsin.

În 1962 a fondat Summit Ministries, o organizație creștină pentru educarea pastorilor creștini, care, tineri fiind, au căzut victime ideilor populare ale lumii moderne. Organizația și-a văzut rolul ca un catalizator care să-i ajute pe tineri să rămână tari în credința lor și să apere adevărul.

Începând cu 1965, Noebel a început să publice o serie de cărți axate pe dezvăluirea influențelor distructive asupra creștinismului: Communism, Hypnotism and The Beatles(1965), Rhythm, Riots and Revolution(1966), The Marxist Ministrels(1973), The Homosexuality Revolution(1977), AIDS : Acquired Immune Deficiency Syndrome: A Special report(1986- coautor),Understanding the Times: The Religious Worldviews of Our Day and the Search for Truth(1991).

În 2000 a publicat în colaborare cu Timothy LaHaye Mind Siege: The Battle for Truth in the New Millenium, un atac generalizat asupra umanismului secular. Paul Kurze, editor șef al Free Inquiry, notează că autorii afirmă că: „Ideologia seculară umanistă domină majoritatea instituțiilor vieții americane, incluzând American Civil Liberties Union, The National Organization of Woman, The National Endowment for the Arts, The National Association of Byology Teachers, cele mai importante rețele de televiziune americane, cele mai importante fundații (Ford, Rockefeller,etc.), The National Council of Churches, aripa liberală a Partidului Democrat, ONU, UNESCO, Harvard, Yale și alte două sute de colegii și universități.”

ÎNȚELEGEREA VREMURILOR este bibliografie obligatorie în mai toate școlile de teologie serioase din lume și este considerată cea mai importantă lucrare în domeniul apologeticii, datorită documentării extinse și a abordării sistematice a problematicii.

„Aceasta este, după părerea mea, una dintre cele mai bune cărți care au văzut lumina tiparului în acest secol.”- D. James Kennedy, Coral Ridge Ministries.

„Tineretul creștin de astăzi nu este distrus pentru că umanismul secular este superior ci pentru că nu li s-a prezentat alternativa biblică, mult mai logică. Cartea aceasta prezintă tocmai acea alternativă, într-un mod interesant și convingător.”- Tom LaHaye – Concil for National Policy.

Spune autorul despre felul în care a concepul această lucrare: „La începutul anilor 1990, James C. Dobson și Gary Bauer căutau să identifice ceea ce au văzut că li se întâmplă tinerilor creștini din Statele Unite. Concluzia lor a fost că  „ceva asemănător unui mare Război Civil al valorilor se desfășoară cu violență în zilele acestea de-a lungul și de-a latul Americii de Nord. Două tabere cu concepții complet diferite și incompatibile despre lume și viață sunt încleștate într-un conflict înverșunat care cuprinde fiecare nivel al societății.”(p.24).

„Acest manual constituie o descriere în profunzime a acestui „Mare Război Civil” – o descriere a războiului pentru generația aceasta și pentru cele ce vor urma.[…] Mai precis, este o bătălie între și printre concepții despre lume și viață. De o parte se află în mod clar concepția creștină despre lume și viață. De cealaltă parte este umanismul secular, marxism-leninismul, umanismul cosmic(mișcarea New-Age) și postmodernismul. În vreme ce aceste concepții despre lume și viață nu cad de acord în detalii, ele converg unanim într-un singur punct – opoziția față de creștinismul biblic. În acest context vom căuta să înțelegem, prezentând în același timp o apărare puternică, onestă, veridică și inteligentă a concepției creștine biblice despre lume și viață.[…] Sintagma concepție despre lume și viață folosită în acest manual, se referă la orice set de idei, credințe, convingeri sau valori care alcătuiesc un cadru sau o hartă care te ajută să-L înțelegi pe Dumnezeu, lumea și relația ta cu Dumnezeu și cu lumea. În mod particular, o concepție despre lume și viață ar trebui să conțină o anume perspectivă(clară) cu privire la următoarele zece discipline: teologia, filozofia, etica, biologia, psihologia, sociologia, dreptul, politica, economia și istoria..[…] Acest manual analizează perspectivele celor șase concepții despre lume și viață în fiecare dintre cele zece discipline, dar face aceasta fără să piardă din vedere modul în care fiecare sistem de gândire integrează diversele-i presupoziții, categorii și concluzii proprii.”(p.24-28).

Trebuie să mă opresc cu această prezentare, nu înainte de a vă avertiza că lucrarea are 615 pagini format mare și cuprinde tot aparatul critic necesar unui studiu serios…Bună lectură pentru un început de an…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *