CREDINŢĂ FĂRĂ FRONTIERE
„Mă rog ca toţi să fie una, cum Tu, Tată, eşti în Mine şi Eu, în Tine, ca şi ei să fie una în Noi, pentru ca lumea să creadă cu Tu M-ai trimis.” Ioan17:21
Aşadar, această Valachie, care se află în Moesia, este o parte a Valachiei Mari, adică a Daciei celei vechi.(…) Precum astăzi videm că şi în Mizia, de la Poarta de Fier până la Marea Neagră, satele care sunt mai aproape de malurile Dunării pline sunt de români de un neam şi de o limbă cu aceşti de ceastă parte de Dunăre.
Dimitrie Cantemir
Vizita frăţească a corului şi a unui mare număr de membri ai Bisericii Adventiste din Dr. Tr.-Severin la Bukovče (Serbia), în Sabatul din 6 februarie 2016, demonstrează pe deplin citatele de mai sus. Românii şi sârbii-adventişti de pe ambele maluri ale Dunării sunt legaţi de zeci de ani printr-o adâncă şi emoţionantă prietenie.
Trăirea primelor momente a fost amplificată de dorul nemărginit perceput în îmbrăţişările fraţilor români şi sârbi (veniţi şi din localităţile vecine: Negotin şi Kladovo) ce s-au revăzut după aproximativ 40 de ani, deşi inimile lor sunt doar la aproximativ 80 km distanţă reală, unele de altele.
Prima parte a programului a inclus mult-aşteptatele cuvântări de caldă primire şi de fierbinte revedere, din partea gazdelor şi a invitaţilor. S-au mărturisit experienţe comune uluitoare din anii `70 (când comunitatea mehedinţeană era păstorită de fr. Traian Aldea şi de fr. Ilie Penca), când fraţii din Bukovče au trecut mii de Biblii peste graniţă, cu multe riscuri, la biserica din Dr. Tr.-Severin pentru creştinii însetaţi după Cuvântul lui Dumnezeu. Versetul biblic din 1 Ioan 3:16 („Noi am cunoscut dragostea Lui prin aceea că El Şi-a dat viaţa pentru noi; şi noi deci trebuie să ne dăm viaţa pentru fraţi.”) a fost continuu experimentat în acele decenii constrângătoare.
Amintirile vizitelor reciproce s-au împletit cu piesele muzicale ale celor coruri ce s-au reunit în limbajul comun al sunetelor. Dunărea rămâne martoră a promisiunilor de reînviorare a întrevederilor viitoare, căci un proverb spune: „Dragostea frăţească este hrană duhovnicească.”
Şi masa împărătească întinsă apoi în sala tronului regesc nu s-a terminat încă… Cine trece pe acolo poate şi el sărbători credinţa adventă fără frontiere.
Pastor, Ciprian Ciurea
District Dr. Turnu Severin