Info Adventist

Sugestii de lectură – Predica de pe Munte

Celebra cuvântare a lui Isus Hristos, numită uneori și Constituția Împărăției, cea ținută pe Muntele Fericirilor, suscită de două mii de ani comentarii și interpretări savante, fiind în același timp comprehensibilă oricărui om atent la Cuvânt…

PREDICA DE PE MUNTE(MATEI 5-7), de Ulrich Luz, Universitatea Babeș-Bolyai, Centrul de Studii Biblice, Editura Renașterea, 2011…

Ulrich Luz(1938-2019) a fost un teolog elvețian și professor emeritus la University of Bern. A studiat teologie protestantă la Zurich, Gottingen și Basel cu Hans  Conzelman, Eduard Schweizer și Gerhard Ebeling. A predat la International Christian University din Tokio între 1970 și 1971. Între 1972 și 1980 a fost profesor de Studii Nou Testamentare la Gottingen University. Până la pensionare, în 2003, a fost  profesor de Noul Testament la University of Bern, Elveția. A fost președinte a Studiorum Novi Testamenti Societas în 1998. De-a lungul carierei sale a primit șapte doctorate Honoris Causa, unul dintre ele, în 2006, de la Uppsala University. A fost decorat în 2010 cu Burkitt Medal de British Academy ca „recunoaștere a unui serviciu special adus Studiilor Biblice”.

Cele mai multe dintre cercetările sale s-au concentrat asupra Evangheliei după Matei, la care a scris un amplu comentariu în trei volume într-o perioadă de 20 de ani.

Spune autorul despre PREDICA DE PE MUNTE(MATEI 5-7): „Acest volum este alcătuit din două părți. Partea cea mai consistentă este traducerea unei secțiuni importante din primul volum al Comentariului Evangheliei după Matei, scris de mine, în patru volume, în limba germană. Introducerea la întreaga Evanghelie după Matei, care o precede, am scris-o la sfârșitul anului 2005, special pentru volumul de față. Lista bibliografică este preluată din volumul apărut în 2002; lista conține, astfel, literatură specială pentru întreaga Evanghelie, dar a fost extinsă cu o anexă, conținând literatură de specialitate referitor la Predica de pe Munte.

Cu precădere cititorii de confesiune ortodoxă sau greco-catolică vor fi probabil mirați de faptul că în comentariul unui autor protestant din Elveția se face atât de des trimitere la tălmăcirea Sfinților Părinți, dar și la cele din perioada medievală sau din timpul interpretărilor confesionale din secolele 16-18.

Autorul explică această specificitate:„Acest fapt se datorează, pe de o parte, experienței personale din timpul scrierii acestui comentar: interpretările Sfinților Părinți, ale Reformatorilor sau ale oponenților lor catolici exprimă, adeseori mai clar, și, teologic mai explicit, conținutul acestor texte, în comparație cu unele comentarii moderne, care se împotmolesc adesea în amănunte filologice, istorice sau structurale. Părinții Bisericii și Reformatorii spun, de asemenea, care este elementul cheie al textului, adică ce reprezintă el acum, în prezentul nostru, pentru cititorii săi și pentru Bisericile creștine, și nu doar ce a însemnat atunci, în urmă cu aproape două mii de ani, pentru comunitățile pentru care Evanghelistul a scris propria sa istorie a lui Iisus.”(p.7).

Se poate observa că această carte, apărută acum în limba română, este una serioasă, tratată cu toată competența de un specialist aproape exhaustiv al temei abordate, ceea ce n-o face, însă, greu de citit sau de înțeles. Cuvintele Mântuitorului au această caracteristică de a fi accesibile oricărui cititor de bună credință.

Lectură utilă și plină de miez, hrănitoare pentru suflet…

Dr. Valeriu Petrescu

Articolul Sugestii de lectură – Predica de pe Munte apare prima dată în Biserica Adventistă.

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *