Info Adventist

Sugestii de lectură – Sfârșitul rațiunii

Noul ateism este un curent de gândire care reia într-o modalitate mult mai virulentă vechile alegații ale ateismului anilor 1950- 1960. Unii cred că nu merită efortul de a combate mereu și mereu aceeași concepție care îl neagă pe Dumnezeu, indiferent de metodele folosite. Alții, însă, cred că nu trebuie să tacă…

SFÂRȘITUL RAȚIUNII – un răspuns adresat ateismului de tip nou, de Ravi Zacharias, Editura Cartea Creștină, Oradea, 2010…

Frederick Antony Ravi Kumar Zacharias(n.1946) este un apologet creștin canadian de origine indiană. Este cunoscut ca un apărător al protestantismului evanghelic. A scris o mulțime de cărți de apologetică de mici dimensiuni, dintre care amintesc câteva traduse în limba română și publicate de Editura Cartea Creștină: Adevărata natură a răului; Falimentul absolut al noului ateism promovat de Harris; Raportul religie-știință; Baza moralității. Este fondatorul și președintele Ravi Zacharias International Ministry(RZIM) și moderator a două programe radio binecunoscute: Let My People Think și Just Thinking.

În 1966, Zacharias a emigrat cu întreaga familie în Canada și și-a luat prima diplomă de la Ontario Bible College și un M.Div. de la Trinity International University. A primit, de asemenea, o mulțime de doctorate onorifice. Trebuie menționat că titlurile sale academice au fost puse sub semnul întrebării din cauza utilizării titlului Dr. pentru doctoratele onorifice.

Este o personalitate cunoscută pe plan mondial, având o activitate foarte intensă de conferențiar la diverse universități și întâlniri internaționale, mai ales în domeniul apărării credinței creștine.

Zacharias a afirmat că o concepție coerentă despre lume și viață trebuie să fie capabilă să găsească răspunsuri satisfăcătoare  pentru patru întrebări: originea, scopul vieții, moralitatea și destinul. El a afirmat că în timp ce fiecare religie majoră afirmă că deține adevărul exclusiv, credința creștină este singura care este în stare să răspundă acestor patru întrebări. El vorbește constant despre coerența concepției creștine despre lume și viață. Zacharias crede că un apologet trebuie să fie capabil să argumenteze pe trei niveluri : cel teoretic, folosind argumente logice, cel artistic, pentru a ilustra ce susține și cel aplicativ. Stilul predilect al apologiei lui Zacharias se focalizează predominant asupra răspunsurilor creștinismului la marile întrebări existențiale cu apărarea lui Dumnezeu.

Noul ateism apărut recent în America este mult mai virulent și mai subversiv decât cel promovat de cel al anilor 1950-1960, promovat de Madalyn Murray O’Hara. Propagat de scriitori ca Richard Dawkins, Christopher Hitchens și Sam Harris, noua provocare lansată creștinismului este considerată deosebit de atractivă în lumea occidentală.

Cartea de față este un răspuns la volumul publicat de Harris intitulat Scrisoare către o națiune creștină.

Lee Strobel, prefațatorul acestei cărți, argumentează de ce consideră că Ravi Zacharias este competent să dea o replica acestui nou ateism:

„Ravi își asumă această sarcină având în spate o experiență unică. Întrucât el însuși a fost ateu, Ravi cunoaște foarte bine la ce duce viața trăită ca și cum Dumnezeu n-ar exista. Tocmai de aceea nu poate fi impresinat de falsa amăgire a ateismului promovat de noua generație de iconoclaști spirituali.

Fiind un filosof profund și talentat, Ravi poate să demonteze sistematic șubredele argumente în favoarea scepticismului promvate de Harris. Fiind și un teolog abil, este pe deplin echipat să risipească falsitățile și răstălăcirile Scripturii, care alimentează disprețul lui Harris față de creștinism.”(p.6).

O carte micuță(135 pagini format mic) dar care merită citită cu atenție și folosită cu responsabilitate, în spirit creștin.

Lectură utilă…

Dr. Valeriu Petrescu

Articolul Sugestii de lectură – Sfârșitul rațiunii apare prima dată în Biserica Adventistă.

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *