Info Adventist

Sugestii de lectură – Diavolul

Trăim într-o lume în care binele și răul sunt amestecate peste tot. De aici și mulțimea de întrebări care apar în mințile oamenilor. Cine, ce generează răul? Cine este autorul răului ?…

DIAVOLUL, de Jacques Duquesne, Editura Humanitas, Colecția Eseu, 2014…

Jacques Duquesne(n.1930) provine dintr-o familie franceză modestă, dar cu solide tradiții de educație religioasă. Face studii universitare de științe politice și drept la Paris, iar în 1957 își începe strălucita carieră de ziarist. Scrie rând pe rând pentru Le Croix, Panorama cretien, L’Expres, Le Point(la care ajunge director)…În plus publică o mulțime de eseuri și biografii. De asemenea produce câteva romane, vândute în peste un milion de exemplare. Cel mai mare succes al său este biografia ISUS, apărută în 1994 la Editura Flammarion, pe care am prezentat-o aici anul trecut…

Într-un Cuvânt înainte scris în forma unui dialog, autorul motivează scrierea acestei cărți și maniera în care a făcut-o:

„- Ce temă veți trata în viitoarea dumneavoastră carte:

-Istoria diavolului.

-A diavolului?! Îl pomenim mereu, e drept…Dar nu mai suntem pe vremea Inchiziției, și nici a vrăjitoarelor cu nas încovoiat.

-Nu, slavă Domnului. Cu toate aceste, azi ca și ieri, poate azi mai mult decât ieri, oamenii se confruntă, adeseori dureros cu aceeași problemă: existența Răului, sub toate formele sale. Răul este peste tot. Sub nume diferite. Schimbându-se odată cu lumea, inventând noi metode, folosind noi mijloace. Progresul tehnic sau de orice alt fel are două fețe: una albă și una neagră.[…]

Mărturisesc că, lucrând la această istorie, am făcut multe descoperiri…

-Totuși, nu sunteți om de știință.

-Nu, sunt jurnalist și mulțumit să fiu jurnalist. Am repetat adesea că încerc să vulgarizez – un cuvânt, pentru mine, deloc peiorativ. A vulgariza înseamnă a spune ceva pe înțelesul tuturor, a face cunoscut unui număr cât mai mare de oameni lucruri știute de foarte puțini. Poate că merită efortul, nu credeți ?”(p.7-8)

Așadar o istorie a diavolului. Pare să fie interesant. Așa cum mărturisește autorul, a făcut multe cercetări în domeniu. Așa și își începe cartea: „Satan este unic, poate, dar a fost precedat și însoțit de o mulțime ca el.

Toate religiile cu origini cunoscute au afirmat existența puterilor Răului – adesea întrupate în ființe – vinovate pentru relele universului și pentru suferințele ce se abat peste oameni, cărora le inspiră și gândurile necurate ce-i bântuie uneori.”(p.9)

În  miezul cel mai fierbinte al religiilor se află dintotdeauna o întrebare stăruitoare: dacă există un Dumnezeu bun și atotputernic, cum se face că există răul pe lume? Întrebare dificilă, la care toate civilizațiie s-au străduit să dea un răspuns. Cele mai multe postulează existența unui „prinț al tenebrelor”, numit „Satana”, „geniu al răului”, „cel Viclean”(ori, pe meleagurile noastre „Nefârtate” sau chiar „Aghiuță”, după cum e privit mai grav sau mai glumeț)…Jaques Duquesne, autor al bestsselerului Isus, retraseză aici istoria, puțin cunoscută astăzi, a acestui personaj și o face cu pătrundere și inteligență, cu obiectivitate și, nu de puține ori, cu umor.

O lectură interesantă…mai ales pentru a înțelege  răului formele de manifestare ale răului și deghizările lui…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *