Info Adventist

Sugestii de lectură – Esența credinței creștine

De foarte multe ori ne mulțumim cu surogate sau cu simple aparențe, renunțând la căutarea esențelor, a lucrurilor profunde…

ESENȚA CREDINȚEI CREȘTINE, de John Stott, Editura Discipolul ( aparține de Logos), Cluj Napoca, 2010…

John Robert Walmsley Stott (1921 – 2011), a fost un preot anglican care a fost considerat conducătorul mișcării evanghelice mondiale. În 2005,Time l-a introdus în lista celor mai influenți 100 de oameni ai lumii.Tatăl său era agnostic, mama luterană. A studiat la unele dintre cele mai bune școli din Anglia. În 1938 a auzit o predică intitulată: Dar ce să fac cu Isus care se numește Hristos ? Finalul predicii era Apocalipsa 3,21: „Iată Eu stau la ușă și bat…” Acea predică i-a schimbat viața. Pastorul Nash, cel care ținuse predica, s-a ocupat de dezvoltarea spirituală a lui Stott, scriindu-i câte o scrisoare în fiecare săptămână, arătându-i cum să se dezvolte și să crească în viața de credință. A studiat teologie și franceză în colegiu și a a terminat cu  rezultate excepționale. Apoi a mers la universitate pentru a se pregăti ca preot anglican.

A slujit din 1945 până în 1975 la All Souls Church, Langham Place. În această ipostază Stott a devenit incredibil de influent atât pe plan național cât și internațional. În 1974 a fondat Langham Partnership International și în 1982, London Institute for Contemporary Christianity. Cât timp a condus cele două organizații a adunat lângă el intelectuali evanghelici de marcă pentru a organiza cursuri și programe prin care să transmită credința creștină într-o lume secularizată. A avut o influență atât de importantă în lumea evanghelică încât în 2004 într-un editorial din New York Times, scris de David Brooks, acesta l-a citat pe Michael Cromartie de la Ethics and Public Policy Center care spunea: „Dacă evanghelicii ar putea alege un papă, Stott este persoana  pe care ar vrea s-o aleagă.”

A scris peste 50 de cărți, traduse în nenumărate limbi. Multe dintre ele au fost traduse în românește: Bazele creștinismului; Portretul predicatorului:câteva studii din Cuvânt (Noul testament); dar cea mai cunoscută dintre ele este CRUCEA LUI HRISTOS, despre care J.I.Packer a spus: „Nici o altă tratare a acestui subiect suprem nu spune atât de mult, atât de adevărat și atât de bine.”

A publicat și o serie de predici, care au devenit ceea ce este cunoscut ca seria de Comentarii biblice expozitive. Multe dintre abordările textului biblic realizate de Stott au fost criticate de evanghelici tocmai datorită respectului său consecvent pentru adevărul Scripturii.

ESENȚA CREDINȚEI CREȘTINE rămâne la fel de actuală și proaspătă astăzi, la peste 60 de ani de la prima publicare(1958), dovadă cele peste 2,5 milioane de exemplare vândute în peste 63 de limbi, în întreaga lume, precum și reeditarea ei permanentă. În cuvintele teologului anglican  J.I. Packer: „Această introducere dezarmantă pe care John Stott o face credinței personale a devenit o lucrare clasică modernă. Fie ca ea să aibă parte de o viață lungă!”

„Există puține cărți care să constituie adevărate puncte de reper și care să merite să fie citite de toată lumea. Una dintre aceste cărți este cea de față.” – Rick Warren, autorul cărții Viața condusă de scopuri.

În Introducerea cărții sale ESENȚA CREDINȚEI CREȘTINE, John Stott spune: „Ostil bisericii, dar cu o părere bună despre Isus Hristos.” Aceste cuvinte descriu un mare număr de oameni în ziua de astăzi, în special tineri. Ei se împotrivesc oricărui lucru care aduce a instituție. Nu pot suporta organizarea instituțională și privilegiile adânc înrădăcinate. Și resping biserica – nu totalmente fără motiv – deoarece o văd coruptă de aceste metehne și fără speranță de îndreptare.

Dar ceea ce resping este biserica contemporană, nu pe Isus Hristos Însuși. Ei sunt atât de critici și de reținuți tocmai din cauză că văd o contradicție între întemeietorul creștinismului și starea actuală a bisericii pe care El a întemeiat-o. Cu toate acestea, persoana și învățătura lui Isus nu și-au pierdut farmecul.[…] Și atunci ce trebuie să facem ? Trebuie să ne dedicăm, cu inima și cugetul, cu sufletul și voința, cu casa și viața noastră, în mod personal și fără rezerve, lui Isus Hristos. Trebuie să ne smerim înaintea Lui. Trebuie să fim încredințați că El este Mântuitorul nostru și să ne supunem Lui ca Domn al nostru, iar apoi, să ne ocupăm locul ca membri loiali ai bisericii și cetățeni responsabili ai comunității.

Aceasta este esența creștinismului, tema cărții de față.”(p.9-12).

Cartea este structurată în patru părți:

  • Partea I – Cine este Hristos ?;
  • Partea a II-a – Care este nevoia noastră ?;
  • Partea a III-a – Ce a făcut Hristos ?;
  • Partea a IV-a – În ce constă răspunsul nostru ?

Este o abordare apologetică, bine documentată, cu talent scrisă și având o forță de persuasiune deosebită.

Lectură binecuvântată tuturor…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *