Info Adventist

Sugestii de lectură – Moștenirea lui Luther

Multă lume se întreabă ce a mai rămas după 500 de ani de la Reformă. S-a schimbat ceva în viața Bisericii Creștine sau lucrurile s-au reașezat în tiparul lor molcom de compromis? Ce poate învăța astăzi un creștin devotat din toată istoria tulbure a convulsiilor teribile care au zguduit acum 500 de ani creștinismul ? Vă ofer spre cercetare o carte care caută răspunsuri unor astfel de întrebări:

MOȘTENIREA LUI LUTHER, Editori R.C.Sproul și Stephen J.Nichols, Editura Scriptum, Oradea, 2017…

„Martin Luther a fost unul dintre cei mai influenți bărbați ai vremii lui. Mișcarea ce s-a declanșat odată cu țintuirea Celor 95 de Teze a remodelat Europa, a redirecționat istoria creștinismului și a reinstaurat adevărul Cuvântului lui Dumnezeu. Care este moștenirea lui Luther după cinci sute de ani? Reușind să facă trecerea de la individualitate la comunitate, de la revoltă la Reformă, acest călugăr anonim și ciudat de la început devine o figură cu adevărat reprezentativă.
În acest volum, R.C.Sproul, Stephen J.Nichols și alți treisprezece erudiți și pastori analizează viața, învățătura și influența lui durabilă.”

Autorii studiilor cuprinse în această carte sunt (în ordinea contribuțiilor din acest volum): R.C Sproul, Stephen J.Nichols, Steven J.Lawson, David B.Calhoun, Joel R.Beeke, Michael S.Horton, Guy Prentiss Waters, Sinclair B.Ferguson, W.Robert Godfrey, Gene Edward Veith, Aaron Clay Denlinger, Scott M.Manetsch, Sean Michael Lucas, Terry Yount și Dereck W.T.Rhomas.

„Cartea de față este mai mult decât o simplă biografie” spune Ghiță Mocan în prefața la ediția română a volumului.

Ceea ce dă o valoare deosebită prezentului volum este ceea ce titlul însuși subliniază: moștenirea lui Luther. John MacArthur, prefațatorul ediției în limba engleză spune: „În consecință, sunt încântat să văd această antologie de eseuri scrise în onoarea lui Luther cu ocazia aniversării a cinci sute de ani de la afișarea Celor 95 de Teze pe ușa Bisericii Castelului din Wittenberg. Lucrarea ne atrage atenția asupra necesității unei noi reforme în biserica generației noastre. Avem disperată nevoie de un om asemenea lui Luther, care să ridice stindardul Evangheliei, care să-i scuture pe evanghelicii lumești, scoțându-i din apatia spirituală lipsită de viziune, și care să declare război Diavolului, în numele lui Cristos.” (p.22)

Lucrarea este împărțită în două părți: Viața lui Luther și Gândirea lui Luther. Din cea de-a doua parte a cărții amintesc câteva titluri de eseuri: Numai scriptura: Doctrina lui Luther despre Scriptură; Numai prin credință: Luther și doctrina justificării; Numai harul: Luther și viața creștină; Numai Cristos: Luther despre Cristos, sacramente și biserică; Numai slava lui Dumnezeu: Luther despre vocație; Lectura corectă și profitabilă a Scripturii: Luther, cercetător al Bibliei, etc…

O carte binevenită, cu exprimări diversificate, având menirea să ne învețe încă o dată, dincolo de conținutul ei, cum ar trebui să citim orice carte de idei, mai ales una de teologie, adică trecând-o prin filtrul propriilor crezuri…

Dr. Valeriu Petrescu 

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *