Info Adventist

Sugestii de lectură – Spre etica Vechiului Testament

Într-o societate bolnavă, așa cum este cea românească, unde etica este cenușăreasa interesului populației, inclusiv a celei creștine, cărțile despre etică sunt cu atât mai necesare…

SPRE ETICA VECHIULUI TESTAMENT, de Walter C. Kaiser, Jr., Editura Făclia, Oradea, 2018…

Walter C. Kaiser Jr. este un univeristar, scriitor, vorbitor public și educator american specializat în Vechiul Testament.

Născut în Pennsylvania din părinți baptiști de origine germană, și-a luat o licență la Wheaton College, o alta la Wheaton Graduate School și un Master și un Doctorat în Studii Mediteraneene la Brandeis University.

Este distinguished Professor de Vechiul Testament și fost Președinte al Gordon-Conwell Theological Seminary din South Hamilton, Masschusetts. A fost, de asemenea, Decan academic la Trinity Evangelical Divinity School peste 20 de ani și, pentru un timp, Președinte al Evanghelical Theological Society. A ocupat multe alte funcții academice și de cercetare în aria Vechiului Testament, a arheologiei biblice și a altor zone conexe.

A publicat consistent în paginile publicațiilor Journal for the Study of the Old Testament, Journal of the Evangelical Theological Society, Christianity Today, Westminster Theological Journal și Evangelical Quarterly. Este autorul a 37 de cărți, câteva dintre ele în colaborare cu alții, cărți traduse în diferite limbi.

„Etica biblică reprezintă un subiect care a fost neglijat aproape total în acest secol. În ultima sută de ani au existat doar opt autori care au scris lucrări majore despre etica Vechiului Testament, și numai două dintre aceste lucrări, ambele scrise înainte de anul 1900, sunt în limba engleză. Această lipsă de material despre etica Vechiului Testament ne face să apreciem cu atât mai mult semnificația cărții SPRE ETICA VECHIULUI TESTAMENT scrisă de Walter Kaiser.”

Cartea este scrisă cu metodă (nu degeaba originea și studiile autorului), este structurată în cinci părți, încercând să cuprindă problematica plină de complexitate și, uneori, controversată a eticii în Vechiul Testament.

Zice autorul: „Lucrarea de față are menirea de a face sugestii și de a sonda, mai degrabă decât de a reprezenta un fait accompli; în consecință, am folosit încă o dată, pentru a treia oară, termenul „spre” în titlul uneia dintre monografiile mele. Nu este vorba doar despre un mecanism de apărare împotriva recenzorilor cutezători; este o exprimare onestă a considerației mele față de magnitudinea domeniului de studiu, față de complexitatea problematicii și a frustrării personale față de faptul de a fi găsit mult prea puțini ghizi care să fi trasat drumul înaintea mea. Dacă unii vor fi înclinați să-mi judece cartea prea aspru, accept deschis orice critică legitimă și bazată pe dovezi, însă aș vrea să-i îndemn pe aceiași acuzatori să dea dovadă de precauție și să nu folosească o nuia prea lungă până când ei înșiși nu vor fi luat penița în mână și își vor fi expus propriul volum în lumea academiei și bisericii.” (p. XII).

Evident, fiind vorba despre etica Vechiului Testament, lucrarea de față se focalizează pe Decalog ca fiind izvorul acestei etici. Ceea ce este de remarcat, chiar sare în ochi la primul contact cu această carte, este extrema actualitate a temelor: căsătoria, relațiile sexuale, perspectiva asupra vieții, bogățiile și posesiunile, adevărul, etc…

O lectură binevenită pentru orice creștin doritor să înțeleagă bine cum trebuie să-și trăiască viața în concordanță cu cerințele lui Dumnezeu…

Dr. Valeriu Petrescu

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *