Info Adventist

Ziua Drepturilor Omului, sărbătorită la Universitatea Adventistă din Franța

Centrul Internațional pentru Libertate Religioasă și Afaceri Publice a organizat cea de-a treia ediție a Zilei Drepturilor Omului în campusul Universității Adventiste din Franța.

Evenimentul a început în dimineața zilei de sâmbătă, 7 decembrie, cu mesajul pastorului Mario Brito, președinte al Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase. În mesajul său, pastorul Brito a amintit una dintre întrebările care i-au fost adresate lui Isus (Luca 10:25-29): „Cine este aproapele meu?” Răspunsul consemnat este: „Cel care a dat dovadă de compasiune”.

„Astfel, suntem invitați să manifestăm compasiune și să lucrăm pentru păstrarea demnității ființei umane”, a spus pastorul Brito, întrebând audiența ce putem face pentru a da pe față caracterul lui Dumnezeu, al acestui Dumnezeu care iubește toți oamenii?

Tema simpozionului care a avut loc în după-amiaza aceleiași zile a fost „Antisemitism, islamofobie și atacuri asupra bisericilor…” și a încercat să răspundă la întrebarea: „Ce e de făcut?”.

Primul vorbitor, Pedro Torres, Președintele filialei franceze a Asociației Internaționale pentru Apărarea Libertății Religioase și specialist în rețelele de socializare, a insistat asupra faptului că această structură este un instrument incontestabil al zilelor noastre și nu ar trebui subapreciat, în ciuda faptului că uneori este folosit greșit. Astfel, este important să folosim rețelele de socializare pentru a ne transmite valorile în timp ce ne protejăm de acte răuvoitoare.

Cel de-al doilea vorbitor, Ivan Dos Santos, avocat al Universității din Geneva, a subliniat faptul că legile care guvernează societatea civilă condamnă faptele, nu opiniile. „Trebuie să acceptăm critica fără a-i ataca pe oameni”, a spus Dr. Dos Santos. Legislația are mijloacele necesare pentru a pedepsi infracțiunile chiar și în materie de religie și credință. Astfel, este suficientă aplicarea legii sau, chiar mai bine, să abordăm originea problemei, astfel încât și nu trebuiască să apelăm la legislație.

Dr. Michael Wiener, specialist în Nordul Africii și Orientul Mijlociu în cadrul Oficiului Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului din Geneva, a prezentat o sinteză a acțiunilor întreprinse de Organizație Națiunilor Unite în favoarea libertății religioase și de credință.

Acesta a vorbit despre rolul și importanța raportorilor speciali, amintind Planul Rabat de diferențiere a urii, o problemă ce trebuie abordată, de critică.

Discuția de tip panel care a urmat a demonstrat nevoie de acțiuni de prevenire și de instruire. Dr. Jean-Philippe Lehmann, Director executiv al campusului adventist, a concluzionat citându-l pe Dietrich Bonhoeffer, spunând că tăcerea în fața răului este, ea însăși rea.

Duminică, 8 decembrie, acțiunile de promovare a drepturilor omului au continuat cu marșul „La Foi pour les Droits” [Credința pentru drepturi]. Marșul început în Geneva, la Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, și încheiat în Collonges-sous-Saleve a fost organizat de Centrul Internațional pentru Libertate Religioasă și Afaceri Publice, în parteneriat cu Platforma interconfesională din Geneva.

În timpul săptămânii care a urmat, campusul adventist din Collonges-sous-Saleve a găzduit o a doua întâlnire a experților ONU pentru a dezvolta propuneri concrete de a facilita colaborarea dintre credință și drepturi.

La seminar au participat 35 de experți din Orientul Mijlociu, America de Nord și Europa, reprezentând universități, guverne și organizații internaționale, printre aceștia numărându-se și doi raportori speciali ai ONU.

Potrivit dr. John Graz, Directorul Centrului Internațional pentru Libertate Religioasă și Afaceri Publice, „seminarul organizat de Organizația Națiunilor Unite într-un campus adventist este un eveniment istoric, ilustrând excelenta colaborare dintre instituție și Oficiul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului în apărarea și promovarea libertății religioase în lume”.

Sursa: Diviziunea Intereuropeană

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *