Info Adventist

Creșterea este posibilă

În cadrul ședinței Comitetului Executiv al Diviziunii Intereuropene a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, care a avut loc în Lyon, Franța, în perioada 30 octombrie – 4 noiembrie, Barna Magyarosi, Secretarul executiv al Diviziunii, a prezentat datele și statisticile care descriu realitatea de pe teritoriul acesteia, ca și tendințele de dezvoltare din ultimii 10-15 ani.

Raportul a prezentat și o paralelă între datele referitoare la Diviziunea Intereuropeană și cele de la nivelul Bisericii mondiale. Deși, la nivelul Bisericii mondiale, numărul de credincioși adventiști a ajuns la 21,3 milioane, cu 1,4 milioane de membri care s-au alăturat anul trecut Bisericii, aceasta înregistrează și pierderi anuale de până la 40% din numărul de botezuri. În Europa, și în mod deosebit în țările de pe teritoriul Diviziunii Intereuropene, situația este similară, cu o pierdere de 39,85%.

În cursul ultimului an am ajuns la 178.829 de membri. Cu aproximativ 30 de membri mai mult decât în anul anterior. Datele sunt actualizate la finalul celui de-al doilea trimestru al anului 2019, însă tendința este clară: Biserica din Europa stagnează, iar în unele cazuri numărul membrilor chiar scade.

În ceea ce privește botezurile, au fost 4676 în anul 2004, 4832 în 2009, 3711 în 2017 și 3002 în 2018. De ce s-a înregistrat o scădere atât de drastică a numărului de botezuri? Este cauzată de o diminuare a eforturilor de împlinire a misiunii încredințate de Isus? Cu toate acestea, lista proiectelor de evanghelizare este destul de consistentă, dacă ne gândim la cele peste 100 de proiecte desfășurate pe teritoriul Diviziunii Intereuropene. La numărul mic al botezurilor se adaugă și povara celor care părăsesc Biserica, deși în unele teritorii numărul acestora a scăzut. Astfel, de la 1874 de pierderi în 2014 și 1617 în 2009, numărul lor a crescut la 1211 în 2017 și 1246 în 2018.

Desigur, statisticile nu ar trebui interpretate într-o manieră superficială, generând comentarii uneori nepotrivite, însă un lucru este clar: Biserica din Europa stagnează.

Pierderea anuală de aproape 40% din numărul de botezuri ar trebui să ne pună pe gânduri. S-ar putea ca unii să fi plecat fără a avea un motiv specific, însă un fenomen de o asemenea amploare trebuie să ducă la o evaluare obiectivă a bisericii (în calitate ei de comunitate).

Printre motivele pentru care oamenii părăsesc biserica se numără cele referitoare la lipsa atenției acordate relațiilor interpersonale. Majoritatea celor care au părăsit Biserica nu au făcut-o din cauza unor probleme de doctrină, sau pentru că le-ar fi slăbit credința, ci din cauza conflictelor cu alți membri ai bisericii sau conducători, conflicte care nu au fost gestionate eficient.

Pentru moment, datele statistice ne arată o tendință îngrijorătoare, descoperind că dezamăgirea simțită de aproape jumătate dintre membri este mai puternică decât entuziasmul inițial. Cu toate acestea, suntem convinși că acceptând sfatul inspirat pentru respectarea relațiilor interpersonale și dragostea pe care doar Duhul Sfânt o poate da, vom putea reda energia unei biserici care a făcut din misiunea de a împărtăși dragostea lui Hristos principala rațiune de a fi.

Și Președintele Mario Brito i-a încurajat pe cei prezenți să nu se descurajeze, ci să considere datele ca o provocare și un apel la o analiză profundă și la implicarea noastră a tuturor.

„În unitate și în colaborare cu Dumnezeu, vom putea depăși provocarea cu care ne confruntăm și să transformăm tendința de stagnare într-o creștere constantă și semnificativă”, a concluzionat pastorul Brito.

Sursa: Diviziunea Intereuropeană

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *