Info Adventist

Sugestii de lectură – Crucea lui Cristos

„Fiindcă propovăduirea crucii este o nebunie…” spune apostolul Pavel în 1 Corinteni 1,18 p.p. Despre această nebunie s-a apucat să scrie John Stott…

CRUCEA LUI CRISTOS, de J.R.W.Stott, Societatea Misionară Română Wheaton, Illinois, USA, 1992…

John Robert Walmsley Stott (1921 – 2011) a fost un preot anglican care a fost considerat conducătorul mișcării evanghelice mondiale. În 2005, Time l-a introdus în lista celor mai influenți 100 de oameni ai lumii. Tatăl său era agnostic, mama luterană. A studiat la unele dintre cele mai bune școli din Anglia. În 1938 a auzit o predică intitulată: Dar ce să fac cu Isus care se numește Hristos? Finalul predicii era Apocalipsa 3,21: „Iată Eu stau la ușă și bat…”. Acea predică i-a schimbat viața. Pastorul Nash, cel care ținuse predica, s-a ocupat de dezvoltarea spirituală a lui Stott, scriindu-i câte o scrisoare în fiecare săptămână, arătându-i cum să se dezvolte și să crească în viața de credință. A studiat teologie și franceză în colegiu și a a terminat cu rezultate excepționale. Apoi a mers la universitate pentru a se pregăti ca preot anglican.

A slujit din 1945 până în 1975 la All Souls Church, Langham Place. În această ipostază, Stott a devenit incredibil de influent atât pe plan național cât și internațional. În 1974 a fondat Langham Partnership International și în 1982 London Institute for Contemporary Christianity. Cât timp a condus cele două organizații a adunat lângă el intelectuali evanghelici de marcă pentru a organiza cursuri și programe prin care să transmită credința creștină într-o lume secularizată. A avut o influență atât de importantă în lumea evanghelică încât în 2004 într-un editorial din New York Times, scris de David Brooks, acesta l-a citat pe Michael Cromartie de la Ethics and Public Policy Center care spunea: „Dacă evanghelicii ar putea alege un papă, Stott este persoana pe care ar vrea s-o aleagă.”

A scris peste 50 de cărți, traduse în nenumărate limbi. Multe dintre ele au fost traduse în românește: Bazele creștinismului; Portretul predicatorului: câteva studii din Cuvânt (Noul testament); dar cea mai cunoscută dintre ele este CRUCEA LUI HRISTOS despre care J.I.Packer a spus: „Nici o altă tratare a acestui subiect suprem nu spune atât de mult, atât de adevărat și atât de bine.”

Zice autorul în Prefața cărții: „Socotesc că am avut parte de un privilegiu deosebit atunci când mi s-a propus de către Inter-Varsity Press să scriu o carte asupra celui mai mare și mai glorios subiect dintre toate, crucea lui Cristos. Am încheiat acei mulți ani de lucru pe care i-a cerut scrierea cărții îmbogățit din punct de vedere spiritual, cu convingeri mai clare și mai puternice, și cu o hotărâre de a petrece restul zilelor mele pe pământ (așa cum știu că toți cei răscumpărați vor petrece eternitatea în ceruri) în slujba eliberatoare a lui Cristos cel crucificat.” (p.7.).

Cartea este structurată în patru părți:

Felul în care abordăm crucea;

– Esența crucii;

– Ce a realizat crucea;

– Trăirea sub cruce;

Și se încheie cu o concluzie despre: Influența atotpătrunzătoare a crucii.

Pentru o lectură avizată, vă ofer aici câteva repere privitoare la cele patru părți ale cărții: „preocuparea mea este aceea de a discuta subiectul (împăcării) mai pe larg, căci aceasta nu este o carte care să trateze numai problema împăcării, ci o carte despre cruce. După primele trei capitole introductive care formează Partea I, ajungem la Partea a II-a, la ceea ce am numit „esența crucii”, în care eu pledez pentru o înțelegere cu adevărat biblică a noțiunilor „satisfacere” și „substituire”. În Partea a III-a, eu merg mai departe și tratez cele trei mari realizări ale crucii, și anume faptul că îi mântuiește pe păcătoși, că Îl descoperă pe Dumnezeu și că biruiește răul. Partea a IV-a însă se ocupă de lucruri care deseori sunt omise în cărți care tratează subiectul crucii, și anume, ce înseamnă pentru comunitatea creștină faptul de a trăi „sub cruce”. Eu încerc să arăt cum crucea transformă totul. Ea ne dă o nouă relație de închinare cu Dumnezeu, ne ajută să ne înțelegem pe noi înșine într-un mod nou și echilibrat, ne dă un nou impuls să ne dedicăm misiunii, o nouă dragoste pentru vrăjmașii noștri și un nou curaj de a înfrunta dilemele suferinței.” (p.11).

Cartea este amănunțită și profundă, autorul punând întrebări fundamentale și căutând răspunsurile inatacabile ale Scripturii.

O lectură care îmbogățește sufletul, luminează mintea și… mișcă ceva în străfundul ființei…

Dr. Valeriu Petrescu

 

 

Powered by WPeMatico


Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *